Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

40.Врегулювання вимог страхувальників щодо відшкодування збитків.

Стр компанія починає здійснювати процедуру врегулювання збитку з моменту отримання від страхувальника інформації про стр подію (усна форма), але питання щодо виплати має ґрунтуватися лише на письмовій заяві. Стр компанія перед здійсненням виплати має прерсвідчитись у наступному: 1. Чи є договір стр чинним; 2. Чи відповідає місце нанесення шкоди місцю яке зазначене у договорі стр; 3. Чи належать пошкоджені об’єкти до складу застрахованих; 4. Особа яка заявляє про претензії є страхувальником чи перестрахувальником. 5. Страховик має визначити приймаючи до уваги вартість збитку попередню вартість шкоди. 6. Перевірити дотримання страхувал. (персоналом або членами сімї) встановлених заздалегідь заходів безпеки. 7. Встановити чи є особа винною у заподіянні збитку. 8. Страховик повинен скласти висновок чи є ця подія страховою.

Складність і процедура врегул. збитку залежить від виду стр і від обсягів стр забезпечення. Сам процес виплат після розслідування причин та обставин стр події зазвичай здійснюється швидко. Лише в разі великих за обсягами виплат вони можуть проводитися в декілька етапів. Розмір страхової виплати обмежується стр сумою. Страхове відшкодування не може перевищувати розмір збитку який зазнав страхувальник.

41.Аварійний комісар: поняття, функції.

В процесі врегулювання збитків стр компанія залучає експертів. Їх роль можуть виконувати страхові комісари. Аварійні комісари – особи які займаються визначенням причин настання страхового випадку та розміру збитків. Вимоги до аварійних комісарів: 1. вища освіта та кваліфікація бакалавра або магістра; 2. необхідність кваліфікації, що підтверджена свідоцтвом навчального закладу, що здійснює підготовку аварійних комісарів. Цей повноважений експерт страх-ка проводить розслідування обставин події, що заявлена клієнтом як страх випадок, визначаючи її відповідність умовам страх-ня, оцінює й узгоджує з клієнтом розміри збитку, вживає заходи до його зменш-ня, оформлює і подає відповідний висновок (аварійний сертифікат). При потребі аварійний комісар може залучатись до вивчення ризику на стадії розробки умов договору С. Найпоширеніші вони у автострах-ні. У морському страх-ні – сюрвейєр. Вони повинні мати сертифікат встановленої форми.

42.Страховий акт: зміст, порядок складання.

док-т, що складається за наслідками огляду застрахованого об’єкта, який постраждав від страх випадку. Стр акт складається аварійним комісаром на місці де стався страх випадок. Авар комісар (сюрвейєр) – повноважний експерт страховика, який проводить розслідування обставин події, що заявлена клієнтом як страх випадок, визначаючи її відповідність умовам страх, оцінює й узгоджує з клієнтом розмір збитку, вживає заходів до його зменш, оформлює і подає відповідний висновок.Зазвичай страх акт має встановлену страховою компанією форму. У страх акті зазначається місце страх випадку, застраховане майно, особи, чи випадки що призвели до пошкодження майна розмір завданого збитку та багато іншої важливої інформації. Страх акт є первин. документом. Його подає авар комісар до страхової компанії, яка приймає на його основі рішення про виплату страх відшкод

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]