Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

5.Типи детермінованих моделей, що використовуються у фінансовому аналізі.

Факторний метод ФА – дозволяє оцінити вплив окремих факторів на результ. показник за допомогою детермінованих (прямих) або схоласт. (непрямих) прийомів дослідження. У детерм. моделюв. факторних систем виділяють такі типи: 1) адитивні – коли результативний показник «у» представлений як алгебраїчна сума факторних (У=х1+х2+х3); 2) мультиплікативна - коли результативний показник «у» представлений як добуток факторних (У=х1*х2*х3); 3) кратні - коли результ. показник «у» представлений як відношення факторних (У=х1/х2); 4) комбіновані (змішані) – це сполучення декількох типів моделей.

Прикладом реалізації жорстко детермінованої моделі може бути стандартна форма № 2 "Звіт про фінансові результати", де значення підсумкового показника "Чистий прибуток" детерміновано визначають (з посиланням на відповідні коди рядків у формулах розрахунку) такі показники-фактори:

чистий дохід (виручка) від реалізації продукції, собівартість

реалізованої продукції, алгебраїчний підсумок фінансових доходів і витрат, розмір податкової ставки на прибуток тощо. Інший приклад — стандартна форма № 4 "Звіт про власний капітал", де залишок капіталу на кінець року визначається як алгебраїчна сума скоригованого залишку на

початок року та сукупних змін у капіталі впродовж року. Очікувані зміни значень первісних факторів детерміновано впливатимуть на очікувані значення результатного показника (у наших прикладах відповідно на показники чистого прибутку і власного капіталу). Прикладом детермінованих моделей можуть бути залежності рентабельності активів від рентабельності реалізованої продукції та оборотності капіталу або залежності рентабельності власного капіталу, що реалізовані у відомій моделі факторного аналізу фірми "Дюпон", а також аналіз використання виробничих фондів із застосуванням методу ланцюгових підстановок.

6.Зміст, структура, призначення основних форм фін.Звітності. Вимоги, що висуваються до складання фінансової звітності.

Фінансова звітність - бухгалтерська звітність, що містить інформацію про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів п-ва за звітний період. Згідно з Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» основною вимогою, що ставиться до наданої інформації у фінансових звітах, є прав­диве відображення діяльності підприємства. Необхідною умо­вою такого відображення є забезпечення якісної характеристи­ки інформації: достовірність, зрозумілість, доречність і порівнюваність. Баланс - звіт про фінансовий стан п-ва, який відображає на певну дату його активи, зобов'язання і власний капітал. Активи - ресурси, контрольовані підприємством в результаті минулих подій, використання яких, як очікується, призведе до отримання економічних вигод у майбутньому. Зобов'язання - заборгованість п-ва, яка виникла внаслідок минулих подій і погашення якої в майбутньому, як очікується, призведе до зменшення ресурсів п-ва, що втілюють у собі економічні вигоди. Власний капітал - частина в активах п-ва, що залишається після вирахування його зобов'язань. Баланс п-ва складається з активу і пасиву. До активу відносяться такі статті: 1) необоротні активи; 2) оборотні активи; 3) витрати майбутніх періодів. До пасиву відносяться такі статті: 1) власний капітал; 2) забезпечення наступних витрат і платежів; 3) довгострокові кредити банків; 4) пот. зобовязання; 5) доходи майб. періодів.

Звіт про фінансові результати - звіт про доходи, витрати і фінансові результати діяльності п-ва Звіт про фін результати складається з трьох розділів: 1) фінансові результати; 2) елементи операційних витрат; 3) розрахунок показників прибутковості акцій. . У розділі I Звіту про фінансові результати визначаються валові доходи та збитки в результаті д-ті п-ва, а також фінансові результати від операційної, звичайної та надзвичайної д-ті п-ва. Операційна д-ть - основна д-ть п-ва, а також інші види д-ті, які не є інвестиційною чи фінансовою д-тю. Основна д-ть - операції, пов'язані з в-вом або реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг), що є головною метою створення п-ва і забезпечують основну частку його доходу. Звичайна д-ть - будь-яка основна д-ть п-ва, а також операції, що її забезпечують або виникають внаслідок її проведення. Надзвичайна подія - подія або операція, яка відрізняється від звичайної д-ті п-ва, та не очікується, що вона повторюватиметься періодично або в кожному наступному звітному періоді. У розділі II Звіту про фінансові результати наводяться відповідні елементи операційних витрат (на в-во і збут, управління та інші операційні витрати), яких зазнало п-во в процесі своєї д-ті протягом звітного періоду за вирахуванням внутрішнього обороту, тобто за вирахуванням тих витрат, які становлять собівартість продукції (робіт, послуг), що вироблена і спожита самим п-вом. Розділ III Звіту про фінансові результати заповнюють акціонерні товариства, прості акції або потенційні прості акції яких відкрито продаються та купуються на фондових біржах, включаючи товариства, які перебувають у процесі випуску таких акцій.

Звіт про рух грошових коштів - звіт, який відображає надходження і видаток грошових коштів у результаті д-ті п-ва у звітному періоді. У звіті про рух грошових коштів наводяться дані про рух грошових коштів протягом звітного періоду в результаті пераційної, інвестиційної та фінансової д-ті. Інвестиційна д-ть - придбання та реалізація тих необоротних активів, а також тих фінансових інвестицій, які не є складовою частиною еквівалентів грошових коштів. Операційна д-ть - основна д-ть п-ва, а також інші види д-ті, які не є інвестиційною чи фінансовою д-тю. Фінансова д-ть - д-ть, яка призводить до змін розміру і складу власного та позикового капіталу п-ва.

Звіт про власний капітал - звіт, який відображає зміни у складі власного капіталу п-ва протягом звітного періоду. Власний капітал - частина в активах п-ва, що залишається після вирахування його зобов'язань. Метою складання звіту про власний капітал є розкриття інформації про зміни у складі власного капіталу п-ва протягом звітного періоду. Звіт про власний капітал складається з таких статей: залишок на початок року; скоригований залишок на початок року; чистий прибуток (збиток) за звітний період; розподіл прибутку; внески учасників; вилучення капіталу; інші зміни в капіталі; разом змін в капіталі; залишок на кінець року. Власний капітал поділяється на: 1) статутний капітал; 2) пайовий капітал; 3) додатковий вкладений капітал; 4) інший додатковий капітал; 5) резервний капітал; 6) нерозп. прибуток; 7) неоплач. капітал; 8) вилучений капітал.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]