Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

68.Характеристика основних нововведень при оподаткуванні пдфо, передбачених Податковим Кодексом України.

Оподаткування заробітної плати. Передбачене введення прогресивної ставки податку з доходів. Якщо розмір місячного доходу громадянина менше або дорівнює 10-ти розмірам мін з/п (станом на 1 січня звітного податкового року) ставка податку становить 15%, якщо дохід більше 10 мін з/п то різниця від перевищення оподатковується за ставкою 17%.

Оподаткування доходу від продажу нерухомого майна. Не опод. дохід від однократного продажу (обміну) протягом року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти. Ця пільга поширюється лише на перелічені об’єкти і виключно за умови, що вони перебували у власності громадянина понад три роки. Якщо дані умови не виконуються, то при продажу нерухомості сплачується податок у розмірі 5%. При отриманні вказаного доходу нерезидентом ставка податку становить 15%.

Оподаткування доходів, отриманих у вигляді спадщини та подарунків. Ставка податку залежить від ступеня споріднення - першого (0%) чи другого (5%). До першого ступеня споріднення належать батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Всі інші родичі, зокрема й батьки чоловіка (дружини), є членами сім’ї другого ступеня споріднення.

За 0% оподатковується вартість рухомого та нерухомого майна, успадкованого дитиною - інвалідом, незалежно від ступеня споріднення. Особи, які є інвалідами І групи або мають статус дитини – сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, також не сплачують податок з доходів.

0%:Грошові заощадження, поміщені до 2 січня 1992 року в установи Ощадного банку СРСР та держ. страхування СРСР.

61.Порядок нарахування та методи обчислення амортизації при визначенні оподатковуваного прибутку.

Амортизація- систематичний розподіл вартості основних засобів, інших необоротних та нематеріальних активів, що амортизується, протягом строку їх корисного використання (експлуатації)

Витрати платника, які підлягають амортизації:

- витрати на придбання чи самостійне виготовлення ОЗ та НА для використання в господарській діяльності;

- витрати на ремонт, реконструкцію, модернізацію та інші види поліпшення ОЗ, що > 10% сукупної БВ всіх груп ОЗ, що підлягають амортизації, на початок звітного року;

- витрати на капітальне поліпшення землі, не пов’язане з будівництвом (іригація, осушення тощо);

- капітальні інвестиції, отримані платником з бюджету, у вигляді цільового фінансування на придбання чи створення об’єкта інвестування (ОЗ, НА) за умови визнання доходів пропорційно сумі нарахованої амортизації по такому об’єкту;

- сума переоцінки вартості основних засобів;

- вартість основних засобів (на рівні звичайної ціни), отриманих в концесію згідно Закону України "Про особливості передачі в оренду чи концесію об'єктів централізованого водо-, теплопостачання і водовідведення,що перебувають у комунальній власності".

Об’єктом амортизації є вартість ОЗ, яка амортизується, яка розраховується за формулою:

Вартість, що амортизується = Первісна (переоцінена) вартість- Ліквідаційна вартість (може дорівнювати 0)

Амортизація нараховується щомісяця по кожному окремому об’єкту основних засобів протягом усього строку його корисного використання (встановленим наказом по підприємству), до досягнення ліквідаційної вартості такого об’єкта.

Нарахування амортизації ОЗ та НА починається з місяця, що настає за місяцем, в якому об’єкт був введений в експлуатацію, та припиняється на період модернізації, ремонту, реконструкції, а також при вибутті – з місяця, що настає за місяцем вибуття.

Амортизація за квартал = Місячна сума амортизації * 3 міс

Амортизація нараховується до того моменту, коли:

Залишкова вартість об’єкта = Ліквідаційній вартості об’єкта

Залишкова вартість (БВ) = Первісна вартість – Накоп.амортизація

Первісна вартість– це вартість:

- придбаних об’єктів ОЗ, які зараховуються на баланс платника

- погоджена із засновниками (але не вище ЗЦ), якщо ОЗ включені до статутного капіталу платника

При ремонті або поліпшенні ОЗ, якщо такі витрати перевищують 10% сукупної БВ всіх груп ОЗ, що підлягають амортизації, на початок звітного податкового року, сума перевищення відноситься на збільшення первісної вартості відремонт.ОЗ.

При продажу ОЗ чи НА (а саме: безпосередньому продажу; внесенні ОЗ та НА до статутного фонду іншої особи; передачі ОЗ у фінансовий лізинг (оренду) визначається результат продажу:

- якщо Дохід (ДЦ≥ЗЦ) - БВпроданого об’єкта ОЗ> 0 - сума перевищення включається до доходу платника,

- якщо Дохід (ДЦ≥ЗЦ) - БВ проданого об’єкта ОЗ< 0 - різниця включається до витрат платника.

Аналогічно визначаться доходи (витрати) і щодо невиробничих ОЗ та безоплатно отриманих ОЗ та НА.

Метод нарахування

Формула розрахунку річної суми амортизації

Прямолінійний

Ділення вартості, що амортизується, на строк корисного використання

Зменшення залишкової вартості

Добуток залишкової вартості на початок звітного року (або первісна вартість на дату початку нарахування амортизації) на річну норму амортизації.

Річна норма амортизації (%) = 1- n√(ліквідаційна вартість / первісна вартість)

n – кількість років експлуатації.

Прискорене зменшення залишкової вартості

Добуток залишкової вартості на початок звітного року (або первісна вартість на дату початку нарахування амортизації) на річну норму амортизації.

Річна норма амортизації обчислюється відповідно до строку корисного використання і подвоюється.

Кумулятивний

Добуток вартості, що амортизується, на кумулятивний коефіцієнт.

Кумулятивний коефіцієнт = відношення кількості років, що залишаються до кінця строку використання, до суми чисел років його корисного використання

Виробничий

МІСЯЧНА сума амортизації визначається як добуток фактичного місячного обсягу продукції (робіт, послуг) на виробничу ставку.

Виробнича ставка = відношення вартості, що амортизується, до загального обсягу продукції (робіт, послуг), який підприємство очікує виробити (виконати) з використанням об'єкта основних засобів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]