Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

119.Основи бюджетного фінанс. Загальної середньої освіти.

Фінанс. закладів, на підставі затвердженого кошторису.

За функціонал. структурою видатків бюдж. видатки на загальну середню освіту включаються до видатків на освіту (код 0900) і склад. з: загальноосв. навч.заклади, загальноосв. сецаліз.школи-інтернати та загальноосв.спеціальні навчальні заклади.

Згідно з положення БК України про делегування повноважень, загальна сер. освіта (школи, спец.школи, ліцеї, гімназії) фінанс. за рахунок місц. бюджетів за принц. відомч. підпорядкування.

В основі визначення обсягів такого фінанс. лежать два показники:

•вихідний — кількість учнів;

•похідний — кількість класів.

Ці показники відобр. на 2 дати — 1,01 і 1,09 планового року.

Оскільки бюджетний рік не збіг. з навчальним, розраховуються середньор. показники кільк. класів або учнів за такою формулою:

Система зарплати вчителів складається з трьох складових:

а) оплата навчальних годин;

б) доплата за перевірку зошитів;

в) додаткові доплати.

113.Бюджетні інвест. У розв. Екон, їх характеристика і роль.

Інвестиція – госп. операція, яка передбачає придбання основних фондів нематер. активів, корпоративних прав та ЦП в обмін на кошти або майно. Капіт. інвестиція — це витрати на будівельно-монтажні роботи, придбання будівель або їх частин, обладнання, інструменту, інвентарю, інші капітальні роботи і витрати на проектно-пошукові роботи, геологорозвідувальні і бурові роботи, а також витрати на відведення земельних ділянок і переселення у зв’язку з будівн., на підгот. кадрів для підприємств, що будуються та ін. Інвестиції можна класифікувати: за об’єктами вкладення (реальні, фінансові(це вкладення коштів чи інших активів у цінні папери суб'єктів господар)), за характером участі в інвестиціях (прямі, непр),за періодом інвестування(довгострок, короткострок),за регінальною ознакою(внутрішні,закордонні)

Важливими видатками держави є капітальні видатки бюджету – видатки бюджету на фінансування інвест. та іннов.діяльності держави, тобто капітальних вкладень вироб. і не виробничого призначення; фінансування структ. перебуд. нар. господарства; субвенції та інші видатки, пов’язані з розширенням відтворенням. Бюджетні інвестиції – це всі зведені капіт. видатки, що фінанс. з державного чи місцевих бюджетів. суттєв. є реаліз. планів уряду щодо посилення уваги до розвитку системи держ. інвестування, яка передбачає чітку пріорит. держ. капіталовклад., спрямованих на реалізацію іннов. проектів. Нині бюджетним інвестиціям приділяється недостатньо уваги. Зокрема, в Україні активно використовуються лише капітальні трансферти і нерідко ігноруються такі способи інвест. реальної екон. за рахунок бюдж. коштів як внески до статут. фондів та інвестиційні кредити.

Активізація державних інвестицій на цілі структурної перебудови є обґрунтованим заходом, якщо при цьому, по-перше, є реальна програма інвестування конкретних проектів дійсно пріоритетного значення з впливом на сумісні виробництва, по-друге, забезпечується їх цільове використання з достатньо великою ефективністю і швидкою окупністю. Разом з тим вкладання державних коштів не повинне завжди розглядатися з точки зору отримання прибутку, а ці кошти можуть і повинні спрямовуватися на заходи, метаю яких є досягнення соціального ефекту, що також є ознакою інвестиції. Завданнями державної інвестиційної політики: розшир. масштабів держ. інвестування; зміщення акцентів бюдж. фінансування від реалізації масштабних завдань до підтримки підприємств, що ефективно працюють (використовують ресурсозбер. технології, конкурентоспроможну та імпортозамінну продукцію), інфраструк. і життєзабезпечуючих виробн.; підвищ. фін. дисципліни; розшир. масштабів спільного державно-комерц. фінанс. ефект. інвест. проектів прив. капіталу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]