Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

71.Податкова знижка з пдфо, порядок її надання.

Згідно ПКУ, платник податку має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року. Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відобр. платником податку у річній податковій декларації.

Обмеження права на податковузнижку:

под.знижка надається виключно резиденту, який має ідентифікаційний код;

загальна сума ПЗ не можеперевищувати суму річного загально оподаткованого доходу платника;

якщо платник не скористався правом на ПЗ за наслідком звітного року, то таке право на наступні роки не переноситься.

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавцятоварів (робіт, послуг) і їхпокупця (отримувача).

Переліквитрат, дозволених до включення до ПЗ:

1) частинасуми % за іпотечнимжитловим кредитом:

Факт%*К; К=мін.Sжитла/Факт.

Мін.Sжитла=100кв.м.

Якщо К-т˃1, то до знижкивкл.фактична сума%;

2) кошти або варт.майна, передані платником у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям, але≤4%заг.ОД;

3)сума коштів, сплачених закладом освіти з урах.обмежень;

4) сума коштів, сплачена платником на користь закладу охорони здоров’я для компенсації вартостіплатнихпослуг з лікування.

73.Екологічний податок: особливості опод. В Україні

Екологічний податок-загальнодержавний обов’язковий платіж, який справляється з :

  • фактичних обсягіввикидів у атмосфернеповітря;

  • скидів у водніоб’єктизабруднюючихречовин;

  • розміщення відходів;

Суб’єкти: юр. особи, що не провадять господарську діяльність, бюджетні установи, громадські та інші підприємства,установи та організації,постійні представництва нерезидентів. Об’єкт оподаткування: радіоактивних відходів, електричної енергії, виробленої експлуатуючими організаціями ядерних установок, палива, у т.ч. виробленого з давальницької сировини.

Збір за першу реєстрацію транспортного засобу – загальнодержавний збір, який справляється з юридичних та фізичних осіб за першу реєстрацію в Україні транспортних засобів, що поділяються на колісні,судна, літаки і вертольоти. Збір = База оподаткування х Ставка х Коефіцієнт.

Оподаткування рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами(Суб’єкти господарювання, які експлуатують об’єкти магістральних трубопроводів та надають (організовують) послуги з транспортування (переміщення) вантажу трубопроводами України. Об’єкт їх фактичні обсяги, що транспортуються територією України у под.(звітному) періоді. Сума добутків відстаней відпов. маршрутів їх транспортування (переміщення), узгоджених між платником рентної плати та замовником на відповідний податковий (звітний) період) Ставки: 1,67 за транзитне транспорт. 1000 куб. метрів природного газу;4,5 гривні тонни нафти;4,5 гривні тонни нафтопрод. магістр.нафтопродуктопроводами;5,1 гривні тонни аміаку. ПОДАТОК=Обєкт* ставку.

Рентна плата за нафту, природний газ і газовий конденсат, що видобуваються в Україні(суб’єкти господарювання, які здійснюють видобуток (у тому числі під час геологічного вивчення) вуглеводневої сировини на підставі спеціальних дозволів на користування надрами, отриманих в установленому законодавством порядку) ПОДАТОК=Обєкт* ставку.Податкова декларація протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) періоду,сплата- до бюджету протягом 10 календарних днів

Новації: Посилено стимул. функцію екол. оподаткування – стимулювання суб’єктів госп. до впровадження екологічно чистих технологій (передбачено зарахування 50% сум коштів податку до спецфонду держбюджету з використанням таких коштів на фінансування цільових проектів з екологічної модерніз.підприємств. Спрощено адміністр. податку та порядку його сплати суб’єктами господарювання, уніфіковано систему корегуючих коефіцієнтів до ставок податку (їх кількість скорочено з 34 до 10).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]