Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

66.Страхування від перерв у виробництві внаслідок знищення або пошкодження застрахованого майна.

Причини збитків, наслідками яких є страта прибутку, можуть бути різними: сусп. політ. (страйки, воєнні дії), аварії та пожежі, стихійні явища та несприят. погодні умови, комерційні чинники.

Метою цього виду страхування є захист підприємств від втрат, які вони несуть у зв’язку із неможливістю впродовж певного часу здійснювати господарську діяльність унаслідок настання страхових випадків, передбачених договором.

Об’єкт – фінансові втрати під час зупинки, якв включають:

1) поточні витрати з продовження господарської діяльності в період простою (зп, орендна плата, амортизаційні відрахування, податки, відсотки по кредитах)

2) втрата прибутку внаслідок простою.

Страхова сума = недоотримана виручка + поточні витрати

Страхова премія. Обчислюється спеціалістами індивідуально з врахуванням особливостей виробництва, ступеня ризику та можливостей швидкого відновлення діяльності. Інколи застосовують спрощений метод Тпр= 1,5 * Тм, Тм – тарифна ставка по страхуванню майна.

Франшиза визначена в грош. одиницях або одиницях часу.

Обосливістю цього виду страх є те, що розмір збитку визначається терміном простою. Тому страховик обмежує свою відповідальність гарантійним строком (від 3 місяців до 2 років).

Відповідальність страховика сплатити відшкодування виникає за таких умов:

- пожежа або інші страх подія, обумовлена договором;

- пошкодження або знищення майна через страх подію;

- перерва у господарській діяльності виникає внаслідок пошкодження або знищення майна.

Під час визначення суми страх відшкодування страховик враховує додаткові витрати страхувальника, здійснені з метою скорочення збитку. Але не підлягають відшкодуванню витрати, унаслідок яких страхувальник отримує певну вигоду (збільшує обсяг виробництва, модернізує його).

Витрати у разі зупинки виробництва можна розрахувати за формулою: В=Тпр * (К * Фзп+Він), К- коефіцієнт, що враховує використання робітників підприємства на інших ділянках і зниження оплати їхньої праці за час простою, Він – одноденний розмір інших витрат на підприємстві.

Утрачений прибуток розраховують як добуток суми неотриманої виручки від реалізації за час простою та норми прибутку.

67.Страхування ризиків впров. Нової техніки і технології.

У зв`язку з НТР, широким використанням різноманітного обладнання, ЕОМ в підприємницькій діяльності виникає необхідність захисту інтересів підприємців, що пов`язані із збитками, які можуть виникнути внаслідок поломки чи пошкодження машин, обладнання, різноманітних пристроїв. Необхідність захисту від різного роду технічних ризиків існує також при проведенні будівельних та монтажних робіт, що пов`язано з загальною ризиковістю даних робіт.

У зв`язку з цим можна визначити значення даного виду страхування як захист підприємця від збитків, що пов`язані з виконанням ним різноманітних будівельно-монтажних робіт, поламками машин та обладнання, електронних пристроїв тощо.

Страхування техн. ризиків включає в себе:

- стр-ня будівельного підприємця від усіх ризиків;

- стр-ня монтажних ризиків;

- стр-ня машин;

- стр-ня електронних пристроїв.

На практиці даний вид страхування проводиться, як правило, у формі страхування майнових інтересів виконавця будівельно-монтажних робіт, пов`язаних із:

продукцією будівельно-монтажних, пусконалагоджувальних та інших робіт;

будівельними машинами, засобами та обладнанням для виконання монтажу;

обладнанням будівельного майданчика;

будовами та спорудами, що реставр. або капіт.ремонтуються;

відповідальністю перед третіми особами.

Крім того даний вид страхування проводиться у формі страхування майнових інтересів власника або експлуатанта машин, обладнання, та, окремо, електронних пристроїв, як майнових одиниць від загальних ризиків на умовах, що використовуються при страхуванні майна, а також від специфічного ризику поломки машин, обладнання, електронних пристроїв та настання у зв`язку з пошкодженням, знищенням чи поломкою машин, обладнання чи електронних пристроїв відповідальності страхувальника (власника чи експлуатанта обладнання) перед третіми особами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]