Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

64.Страхування майна від вогню та його особливості.

65.Страхування майна від вогню та інших небезпек.

Вогневе страх – найпоширеніший вид майнового страх.

Суб’єкти: страхувальники – будь-які підприємства, СК, може бути вигодонабувач.

Об’єкт. Майно, яке перебуває у власності, розпорядженні, управлінні на умовах оренди або лізингу страхувальника (будівлі, споруди, об’єкти незавершеного виробництва, обладнання, інвентар, продукція, сировина, матеріали, паливо тощо).

Майно поділяють на групи: 1) будівлі, споруди; 2) обладнання, машини, інвентар; 3) продукція та незавершене виробництво; 4) товари. Застрах. може бути як усе майно, так і його частина.

Не приймаються на страх: готівка, цінні папери, монети, моделі, зразки, дорог. метали та каміння, рукописи, бух. документація…

Основні ризики: пожежа, удар блискавки, вибух.

Пожежа – ймовірність виникнення збитку внаслідок знищення або пошкодження об’єкта страх вогнем, здатним самостійно поширюватись за межі місць, спеціально призначених для його розведення та підтримання. Не обов’язкова поява вогню у вигляді відкритого полум’я, достатньо тління та горіння. Не покриваються страховим захистом і не підлягають відшкодуванню збитки через пошкодження вогнем, що виникли не в результаті пожежі, а також збитки, спричинені під час обробки вогнем, теплом або іншим термічним впливом.

Удар блискавки – влучення блискавки, а саме збиток від теплової дії блискавки та від руйнівної дії на майно тиску повітря, викликаного блискавкою.

Вибух - збиток внаслідок стрімкий прояв енергетичної сили від потягу газів або пари до їх розширення.

Ця група ризиків позначається абревіатурою FLEX.

За додатковими умовами можуть бути включені ризики: стихійні явища; пошкодження водою з водогінних, каналізаційних, протипож. систем; вибух парових котлів, газосховищ; крадіжка зі зламом; биття вік. скла, вітрин; зловмисні дії третіх осіб.

За к-тю риз від яких застр. майно в рамках вогн стр. можна виділити 3 види дог-ів стр.:

1 - чисте стр-я від вогню, вибуху, удару блискавки;

2 - комплексне або розширене стр. від вогню та інших небезпек;

3 - стр-я майна від всіх ризиків.

Не відшкодовуються збитки внаслідок: військових дій, війни, ядерного вибуху, радіації, навмисних дій або грубої необережності, спалаху, бродіння, гниття, обвалу будівель або їх частин.

Страх сума визначається по групам: 1) обладнання, машини – сума на придбання еквівалента – сума зносу; 2) будівлі, споруди – вартість будівництва або зведення з урахуванням місцевості, зношення; 3) продукція, незавершене виробництво – вирати на повторне виготовлення, але не вище ціни продажу; 4) товари та сировина – за цінами закупівлі. СС встановлюється по кожному об’єкту або для їх сукупності.

Місце страх. Страх захист поширюється виключно на вказане в угоді місце страх.

Страховий тариф і премія. Залежать від виду майна та обсягу відповідальності страховика. Тарифи диференційовані по групах: 1) обладнання, машини – 0,1-2,5%; 2) будівлі, споруди – 0,1-0,25%; 3) продукція та незавершене виробництво – 0,3-3%; 4) товари 1-4%.

Розмір доплати страхового платежу у разі збільшення СС: ДСП= (П2-П1)* К/Т, К – кількість повних місяців до кінця дії договору страх, Т – строк дії договору.

Термін. Стандартно на 1 рік.

Франшиза. Певний % СС або в абсолютній сумі.

Страхове відшкодування. Розмір збитку визначається страховиком на підставі даних огляду пошкодженого майна, раніше визначених СС та інших документів. СВ у разі повного знищення майна – у розмірі повної вартості за вирахуванням залишків, але не більше СС. У разі часткового пошкодження майна – у розмірі витрат на його відновлення, які включають: витрати на матеріали та запасні частини для ремонту; витрати на оплату робіт з ремонту, витрати з доставки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]