Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

77.Страхування машин від поломок.

Суб'єкти страхування. Страховик — фінансова установа, що має відповідну ліцензію Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг на здійснення страхової діяльності.

Страхувальник. Договори страхування машин від поломок укладаються з підприємствами, організаціями, установами, незале­жно від форм власності, яким машини належать на правах власнос­ті, або одержані чи передані за договором найму, оренди, лізингу, а також придбані у кредит, та які є забезпеченням цього кредиту.

Об'єкти страхування. можуть бути застрахова­ні будь-які машини, апарати, механічне обладнання, устаткуван­ня, наприклад, машини, що виробляють енергію (парові котли, турбіни, генератори); машини й установки для розподілу енергії (трансформатори, високо- і низьковольтні установки); виробничі й допоміжні машини (верстати, мішалки, насоси, компресори, преси) тощо. Вони приймаються на страхування за умови, що були попередньо ретельно перевірені й підготовлені до експлуатації.

Страхувальник має право застрахувати як окремі машини, апарати, так і весь комплекс технологічного устаткування.

Винятки. Водночас страховик не приймає на страхування окремі предмети, аермін служби яких порівняно з терміном слу­жби всього об'єкта невеликий, зокрема, всі види змінного ін­струменту, ланцюги, ремені, стрічки, матриці, сита, шини, виро­би зі скла, кераміки, деревини, а також матеріали виробничого призначення всіх^идів (паливо, газ, мастила, засоби охолоджен­ня, рідини, каталізатори).

Страхові ризики. Особливістю страхування машин від поло­мок є те, що страховик несе відповідальність за збитки аварійно­го характеру, які сталися внаслідок непередбачених поломок зок­рема, таких подій:

  • поломок у конструкціях і розрахунках, помилок, допуще­них під час виготовлення та монтажу, дефектів лиття та матеріалу;

  • помилок у обслуговуванні, недбалості, необережності пер­соналу страхувальника або третіх осіб;

  • перевантаження, перегріву, вібрації, заклинювання, зміни тиску всередині механізму, дії відцентрової сили;

  • впливу електроенергії у вигляді короткого замикання, пе­ревантаження електромережі, падіння напруги тощо;

  • фізичного вибуху;

  • гідравлічного удару, нестачі води в парогенераторах;

  • бурі, морозу, льодоходу. -

Винятки. Страхування машин від поломок не передбачає по­криття збитків від пожеж, стихійних явищ, крадіжок, оскільки ці ризики включені в обсяг відповідальність страхової компанії за умовами страхування майна від вогню та інших небезпек.

Страхова сума. Для страхування машин характерним є те, що страхова сума встановлюється в розмірі відновлюваної вартості машин (страхова вартість). Вона визначається на підставі заяви на страхування та документів, що підтверджують вартість ма­шин. Під відновлюваною вартістю розуміють вартість нової ма­шини за ціною виробника (без урахування'суми зносу), що вклю- 1 чає митний збір, а також витрати на транспортування та монтаж.

Франшиза. Умовами страхування машин від поломок перед-бачаєтьсяузастосування безумовної франшизи, розмір якої визна­чається під час укладення договору за домовленістю страхової компанії зі страхувальником.

Строк-страхування. Залежно від конкретних потреб страху­вальника договір страхування машин від поломок може уклада­тися на термін від одного місяця до одного^року.

Територія страхування. Захист надається іцодо застрахова­них машин, які знаходяться за адресою, зазначеною в договорі страхування. Проте умовами договору може бути передбачене страхування машин, які тимчасово в зв'язку з капітальним ремо­нтом, технічним обслуговуванням та іншими профілактичними роботами переміщаються з місця страхування, наприклад, у май­стерні, на склад тощо.

Страхові тарифил На відміну від страхування будівельно-монтажних робіт за страхування машин від поломок тарифи більше стандартизовані й визначаються залежно від виду (типу) машин, страхових ризиків, розміру франшизи та реальних факто­рів, які, впливають на ступінь ризику за конкретним договором страхування. Якщо договір укладено на термін, менший .за один рік, базові тарифи коригуються відповідно до коефіцієнтів, пе­редбачених умовами страхування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]