Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

124.Планування фонду заробітної плати лікарів, середнього і молодшого медичного персоналу.

ФОП лікарів на місяць обчислюється множенням кількості штатних одиниць на сер. з/п медичного працівника за категорією.

Розмір посадового окладу (тарифної ставки )працівника 1-го тарифного розряду встановлюється на рівні законодавчо визначеного розміру мінімальної заробітної плати. Посадові оклади (тарифні ставки)за розрядами Єдиної тарифікаційної сітки визначається шляхом множення окладу працівника 1-го тарифного розряду на відповідний тарифікаційний коефіцієнт .

Заробітна плата лікарів обчисл. виходячи із ставки зарплати та системи надбавок та підвищень . Ставка зарплати залежить від посади (лікар-хірург, лікар-інтерн чи лікарі інших спеціальностей) та кваліф. категорії. Ставка в частині надбавки може залежати від місцезнах. лікарні (місто чи сіл. місцевість). Надбавки до зарплати встановлються за шкідливі й небезпечні умови праці ,за роботу у вихідні та святкові дні та в нічний час,

В закладах амбулаторно-поліклінічної допомоги :Фонд оплати праці лікарів = Ставка(від посади і кваліф.категорії),підвищення , надбавки х Чисельн. (від кільк. лікарських відвідувань)

Заклади стаціонарної допомоги = Ставка(від посади і кваліфікаційної категорії) ,підвищення , надбавки х Чисельність (від нормативу кількості ліжок на одного лікаря).

Заробітна плата середнього медичного персоналу обчислюється виходячи зі ставки зарплати і надбавок. Ставка заробітної плати середнього медичного персоналу залежить від посади (медична сестра, акушерка, фельдшер, зубний лікар), кваліфікаційної категорії і стажу роботи. Надбавки встановлено за шкідливі умови праці та роботу у вихідні і святкові дні та нічний час.

ФОП сер. мед. персоналу (закладу амбулаторно-поліклін. допомоги)= Ставка ( залежить від посади , категорії і стажу роботи) х Чис. (відповідно до кільк.посад лікарів)

Фонд оплати праці середнього медичного персоналу (закладу стаціонарної допомоги)= Ставка ( залежить від посади , категорії і стажу роботи) х Чисел. (виходячи з кількості цілодоб.постів)

Заробітна молодшого медичного перс. обчислюється виходячи із ставки зарплати і надбавок. Ставка залеж посади (сестра операційна, сестра-господиня, сестра-ванниця) Надбавки встановлені аналог. середньому мед. персоналу. Дозволяється суміщати обов'язки медичної сестри та санітарки виходячи з обсягів роботи — 0,25; 0,5; 0,75; 1,0; 1,25; 1,5; ставки.

ФОП молодшого медичного персоналу (закладу амбулаторно-поліклінічної допомоги)= Ставка ( залежить від посади, надбавки за шкідл. ум. праці) х Чисел.(відп. до кількості посад лікарів)

Фонд оплати праці молодшого медичного персоналу (закладу стац. допомоги)= Ставка ( зал.від посади , надбавки за шкідливі умови праці) х Чисел. (виходячи з кільк.цілодобових постів).

125.Порядок розрахунку витрат на харч., медикам., на придбання обладн. Та м. Інвентарю в лікарнях і поліклініках.

Видатки на придб. обладнання, капітальний ремонт приміщень тощо, які не є першочерговими, можуть передбачатися тільки за умови забезп. коштами невідкладних видатків і відсутності заборгованості. Розрахунок витрат на придбання обладнання (КЕКВ 2110) повинен базуватися на необхідності його оновлення, виходячи з існуючих норм забезпечення, фактичної наявності, терміна служби облад. та ціни і очік. ефекту його впровадження.

По установах охорони здоров’я витрати на придбання м’якого інвентарю повинні здійснюватися на підставі наказу Міністерства охорони здоров’я України від 21.12.1992 № 187 „Про затвердження табелів оснащення м’яким інвентарем лікарень, диспансерів, пологових будинків, медико-санітарних частин, поліклінік, амбулаторій” згідно затверджених норм по видам м’якого інвентарю, з урахуванням придбаного м’якого інвентарю і ціни яка склалась в результаті проведених торгів.

Для розрахунку середніх видатків на придбання м’якого інвента-ря (Нм) використовують дві норми — для нової і діючої мереж:

,

де Нні — індивідуальна норма витрат на придбання м’якого інвента-ря, встановлена для нової мережі ліжок і-ї спеціалізації;

Нді — індивідуальна норма витрат на придбання м’якого інвента-ря, встановлена для діючої мережі ліжок і-ї спеціалізації;

Уі — питома вага ліжок і-ї спеціалізації у загальній структурі лі-жкового фонду.

Рекомендовані норми на придбання м'якого інвентарю : звичайний стаціонар (на 1 діюче ліжко) — 243,3 грн.; амбулаторно-полік. заклади (на 1 лікарську посаду) — 76,6 грн);

Рекомендовані норми на придбання обладнання : звичайний стаціонар (на 1 діюче ліжко) — 265 грн.; поліклінічне відділення (на 1 лікарську посаду) — 356 грн.);

Закупівля прод. харчування, як і інших товарно-мат.цінностей, має здійсн. закл. сист. ох. здоров’я через проведення тенд. торгів.

Для обчислення видатків на харчування хворих необхідно встановити число днів функціонування ліжка протягом року. Потім на підставі цього обчислюється загальне число ліжко-днів у лікарні шляхом множення середньорічної кількості ліжок на кількість функціонування 1 ліжка протягом року. Сума видатків на харчування обчислюється шляхом множення відповідного нормативу на кількість ліжко-днів.

Середні витрати на харчування (код 1133) і придбання медика-ментів (код 1132) обчислюються за формулою:

,

де Нсв — середньозважена норма витрат;

Ні — індивідуальна норма для ліжок і-ї спеціалізації;

Уі — питома вага ліжок і-ї спеціалізації в загальній структурі лі-жкового фонду.

Рекомендовані норми на харчування на 1 ліжко-день: звичайні стац. — 4,25 гри.; буд. дит. та дитячі санаторії — 6,80 грн.),

Приклад: середньорічна кіль-ть ліжок – 100, кіль-ть днів його використ – 330, норма харчув – 4,25. Тоді загальна сума витрат на харчування = 100*330*4,25= 140 250 грн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]