Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

69.Порядок обчислення та сплати пдфо до бюджету.

Оподаткування доходів, нарахованих платнику податковим агентом та роботодавцем.

Податковий агент, який нараховує оподатковуваний дохід на користь платника (у т.ч. у джерела його виплати), зобов’язаний:

§ утримати нараховану суму ПДФО із суми такого доходу за рахунок платника, якому він виплачується. Залежно від виду та розміру доходу, застосовується відповідна ставка податку.

§ перерахувати податок до бюджету:

*якщо оподатковуваний дохід надається у грошовій формі – то під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним докум.. Банки не приймають плат. документи на виплату без подання розрахун. документа на перерахув. ПДФО до бюджету.

* якщо оподатковуваний дохід надається у негрошовій формі чи випл. готівкою з каси под.о агента – то протягом банківського дня, що настає за днем такого нарахування (виплати).

*якщо оподатковуваний дохід нарах. податковим агентом, але не виплачується платнику – протягом 30 днів після закінчення місяця, в якому було нараховано такий дохід (але не виплачено)

У випадку, коли окремі види оподатковуваних доходів (прибутків) не підлягають оподаткуванню під час їх нарахування чи виплати, але не звільняються від оподаткування, платник податку зобов’язаний самостійно включити суму таких доходів до заг. річного опод. доходу та подати річну деклар. з ПДФО

Оподаткування доходів, нарахованих (виплачених) платнику особою, яка не є податковим агентом, та іноземних доходів.

У цьому разі сам платник зобов’язаний:

Ø включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу

Ø подати под. декларацію за наслідками звітного подат. року

Ø сплатити податок з таких доходів.

Платник самостійно заповнює податкову декларацію або за нього деклар. може заповнити нотаріально уповноважена ним особа.

До 1 березня року, що настає за звітним, платник може звернутися з запитом до відповідного податкового органу щодо надання роз’яснення по заповненню річної податкової декларації.

Платники ПДФО зобов’язані подати декларацію до 1 травня року, що настає за звітним, а платники ПДФО - підприємці - протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року

Суму подат. зобов’язання, зазначену в поданій ФО податковій декларації, необхідно сплатити до 1.08 року, що настає за звітним

Сума ПДФО, що має бути повернута платнику, за результатами перерахунку податку з урахування податкової знижки, протягом 60 календарних днів після надходження податкової декларації:

* зараховується на банківський рахунок платника, відкритий у будь-якому комерційному банку або

*надсилається пошт. переказом на адресу, зазначену в декларації.

Платник звільняється від обов’язку подавати податкову декларацію в кінці року, якщо він:

*отримував доходи лише від податкових агентів, за умови, що загальна сума доходу, отримана від двох і більше податкових агентів не перевищує 10 МЗП, встан. на 1 січня звітного року;

* отримував доходи від продажу або обміну майна, дарування, за умови нотар. посвід. договорів за якими був сплачений податок.

*отримував доходи у вигляді об’єктів спадщини, які згідно ПКУ оподатковуються за нульовою ставкою

*є неповнол. або недієздатною особою і при цьому перебуває на повному утрим. інших осіб або держ. на кінець звіт. подат. року;

*перебуває під арештом або є затриманим чи засудженим до позбавлення волі, перебуває у полоні або ув’язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання декларації (незалежно від виду та суми отриманих доходів);

* перебуває у розшуку станом на кінець звітного року (незалежно від виду та суми отриманих доходів);

*перебуває на строк. військовій службі станом на кінець звітного подат. року (незалежно від виду та суми отриманих доходів)

Обов’язковою є подача декларації:

*якщо платник податку - резидент, виїжджає на постійне місце проживання за кордон. У цьому випадку він зобов’язаний подати декларацію не пізніше ніж за 60 календарних днів до дня виїзду.

*опікуном або піклувальником - стосовно доходів, отриманих неповнол. особою або особою, визнаною судом недієздатною;

*спадкоємцями (розпорядниками майна, державними виконавцями) - стосовно доходів, отриманих протягом звітного року платником податку, який помер;

*державними виконавцями, уповноваженими здійснювати заходи щодо забезпечення майнових претензій кредиторів платника податку, визначеного в установленому порядку банкрутом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]