Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

34.Завдання здійснення оцінки джерел фінансування підприємства. Структура капіталу підприємства.

Капітал підприємства можна розділити на 2 основні частини: Власний(ВК) та Залучений капітал(ЗК). ВК являє собою частку активів за виключенням усіх зобов’язань. І в свою чергу в складі ВК може бути виділено 2 осн складові: 1) інвестований капітал(К)-капітал вкладений власниками в п-во, він відображається в балансі п-в і в статті статутний і додатковий капітал. 2)Накопичений К-створений на п-ві в п-ві в процесі його функціонування, відображається в статтях:*резервний капітал і нерозподілений парибуток. Залучені кошти являють собою правові і господарські зобов’яз п-ва перед 3-ми особами. Величина ЗК хар-є можливість майб вилуч коштів підпр-ва, повязан зраніше прийнятими зобовяз. До осн.зобовяз віднос: довг. та кор. кредити та позики, а також кредит. заборгованість.

Завдання аналізу:

•дослідження наявності капіталу, його достатності для забез-печення необхідних темпів економічного розвитку підприємства. •аналіз дохідності капіталу при певному рівні фін. ризику.

•здійснення оцінки фінансового ризику, пов’язаного з форму-ванням капіталу, при певному рівні його дохідності.

•проведення оцінки фін. рівноваги підпр. в процесі його розвитку.

•аналіз фін. гнучкості підприємства, тобто здатності підприємства швидко формувати необхідний обсяг додаткового капіталу.

35.Аналіз наявності, структури та динаміки джерел формування майна підприємства.

Важливим питанням є аналіз раціональності співвідношення власних і залучених коштів.

До основних пок-в, що хар-ть стр-ру капіталу(К) віднос:

1)Коефіцієнт фінансової автономії(незалежності)=власний капітал/валюта балансу

2) Коефіцієнт фінансової стійкості=(власні кошти+довгострокові позикові кошти)/валюта балансу

3) Коефіцієнт фінансування=власний капітал/залучений капітал

На співвіднош власних і залучених коштів впливає ряд факторів, що обумовлюються внутрішніми і зовнішніми умовами роботи підприємства та вибр. фін страт. До їх числа відносять:1)спосіб розміщення джерел майна в активах –нерозривний зв’язок пасивної і активної частини джерел баланса.(довгострокові активи підприємство повинно формувати за рахунок власних і довгострокових залучених коштів, якщо п-во не має залучених на тривалій основі коштів, основні фонди та інші необоротні активи повинні формуватися зарахунок ВК. 2)обсяг важко реал активів в складі обор фондів підприємства(збільшення величини якого потребує збільшення величини оборотного капіталу.)3)Тривалість одного обороту коштів. П-во швидкість обороту коштів у якого вище може мати >частку залучених джерел в сукупних пасивах без загрози власної платоспроможності.4)співвідношення тривалості виробничо-комерційного циклу і строку погаш кред заборг-ті(чим більше період вир-ком циклу обсл-ся за рах капіталу кредитору тим менша частка ВК може бути у п-ва). 5)стр-ра витрат п-ва (чим більше величина умовно-постійних витрат в собів продукції – тим> ризик неплатоспром. п-ва якщо по деяким причинам доходи зменшилися. Відповідно підпр. у яких питома вага пост витрат в заг сумі витрат значна пов мати більш обсяг вл капіталу)

Оцінку структури власного і залученого кап підпр-ва слід здійснювати в динаміці за ряд років, щоб уявити явну тенденцію змін, пов провадитись аналіз змін в складі ВК і ЗК, який здійснюється за допомогою аналітичних таблиць:

Ліва частка - Названі джерела коштів, права – величина цих елементів, їх частка, зміна відносно певного періоду. Тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]