Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

18.Забезпечення наступних витрат і платежів як внутрішнє джерело фінансування підприємств.

Забезп-ня наступ. витрат і платежів відбиваються в 2-му розділі пасиву балансу. Вони включають: 1)нараховані в звіт п-ді майб. витрати і платежі, які розрах-ся за очікуваним прогнозом; 2)залишки коштів цільового фін-ня.

Забезп-ня створ-ся при виник. внаслідок мин. подій зобовязання, погашення якого ймовірно призведе до зменшення рес-сів, що втілюють в собі екон. вигоди, та його оцінка може бути розрах. визначена. Забезп-ня викор-ся лише на покриття цільових витрат. Забор. створ. забезп-ня з метою покр. можливих збитків.

Фін-ня підп-ва за рахунок створених резервів можливе завдяки інтервалу між часом їх форм-ня і викор-ня. Залежно від цього визначають можливий строк викор-ня їх як дж-ла фін-ня.

Забезп-ня наступ. витрат і платежів можна розглядати як один із інструментів прихованого самофін-ня. За своїми хар-ками забезп-ня можна трактувати як позичковий к-л підп-ва з невизначеними строками та сумами погашення.

Осн. види забезп-нь: -забезп-ня виплат персоналу; -додаткове пенсійне забезп-ня; -виконання гарантійних зобовязань; -реструктуризація; -виконання зобов. за ризиковими контрактами.

19.Чистий грошовий потік (Cach-Flow) як джерело фінансування підприємств. Методи розрахунку Cash-flow.

СF хар-зує обсяг чистих грош. потоків, створених в пр-сі здійсн. операц. та інвест. діял-ті, які залиш. в повному розпорядж. підп-в. З метою аналізу розрах. операц. СF, інвест. СF і фін. СF.

Чистий грош. потік розрах-ся як сума СF від всіх видів діял-ті. =приросту грош. коштів за певний п-д по підп-ву.

Операц. СF є основою для розр. і хар-зує частку виручки від реалізації, яка залиш. на підп-ві після сплати всіх зобовязань і платежів, які віднос-ся до операц. діял-ті за певний п-д. Операц. СF викор-ть як: 1)показник потенц. можл-тей підп-ва приносити прибуток; 2)пок-к викон. зобов. по платежах; 3)пок-к щодо можл-тей виплати дивід. акціонерам.

Джерелами виник-ня операц. СF є: -чистий прибуток; -амортиз. відрах-ня; -приріст забезпечень. Напр. використ. є: -виплата дивідендів; -погаш. заборг-ті; -фін-ня інвестицій; -форм. резервів.

Класичний спосіб розрахунку операц. СF (брутто СF): чистий прибуток + амортиз. відрах-ня + приріст забезп. Якщо від брутто СF відняти суму нарах. дивідендів, то одержимо – нетто СF.

За міжнар. практикою в розрахунках операц. СF викор-ть показник відсотків за кредит, які за логікою мають бути віднесені до фін. діял-ті, але віднос-ся до операційної.

Методи розрахунку Cach-Flow.

В практ. діял-ті викор-ть 2 методи розрахунку операц. СF:

Прямий м-д. В розрахунок приймається чистий грош. потік як різниця між вхідними і вихідними грош. потоками. Цей м-д викор-ся внутр. користувачами, виходячи з таких форм звітності як баланс, звіт про фін. рез-ти та звіт про рух грошових коштів. Крім того необхідна інф-ція щодо витрат за операц. діял-тю. До вхідних грош. потоків належать: -виручка від реалізації продукції з урахуванням сплачених податків; -погаш-ня дебіт. заборг-ті; -ін. надх-ня від операц. діял-ті (від реалізації оборотних активів, операційної оренди активів). До вихідних грош. потоків належать: -витрати, які включаються до собівартості; -адмін. витрати; -витрати на збут; -ін. витрати у рамках операц. діял-ті; -податки на прибуток та проценти за користування позичками.

Непрямий м-д. Цей м-д викор-ся, як правило, зовн. користувачами. Вихідною величиною при викор-ні цього м-ду є фін. рез-ти від операц. діял-ті. Здійснюється зворотний до прямого м-ду розрахунок: операційні прибутки (збитки) коригуються на статті доходів (зменшуються) і витрат (збільшуються), які не впливають на обсяг грош. засобів (амортизація, забезп-ня наступ. витрат і платежів), а також на суму змін в оборотних активах та поточних зобовязань, що повязані з рухом коштів у рамках операц. діял-ті та сплатою процентів за користування позичками.

Якщо операц. СF скоригувати на позитивний (негативний) СF від інвест. діял-ті, то одержимо Free Cash-flow, який хар-зує здатність підп-ва забезп.операц. діял-ть та планові інвестиції за рахунок внутр. фін. джерел. За умови відємного значення Free Cash-flow необхідне зовн. фін-ня. Позитивне значення свідчить про можл-ть викор-ня надлишку за такими напрямками: -погаш-ня існуючої кред. заборг-ті; -виплата дивідендів; -викуп підп-вом власних корпоративних прав. Розрахунок Free Cash-flow викор-ся при аналізі діял-ті компанії і свідчить про потенційну можл-ть внутр. фін-ня в попер. п-ди, використовуючи публічну звітність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]