Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

16.Зменшення стат. Капіталу: мета, методи, пор. Проведення.

Зменш-ня розміру СК відбув-ся шляхом зменш-ня кіл-ті акцій і зменш-ня номін. варт-ті. Цілі: 1.Санація балансу п-ва -шляхом  стат фонду отрим-ся санац-й приб-к. При пров-ні операції санац приб-к спрям-ся на покриття отрим-х п-вом збитків в звітному періоді. 2.Підтримання курсу корпорат. прав, якщо він падає (зменш-ня СК здійсн-ся для зрівноваження (або перевищення) номін. варт-ті акцій з їх ринк. ціною) 3.Привед. у відпов-ть величини осн. та обор. засобів п-ва з обсягом власного кап-лу п-ва. Ця операція пров-ся для підвищ-ня платоспром-ті п-ва. 4.Концент. стат фонду п-ва в руках найб активніших акціонерів або власників. 5.Зменш-ня ринк капіталізації п-ва (=ринк варт-ть акцій*к-ть акцій в обігу).6.вихід окремих учасників зі складу товариства (у ТОВ). Методи зменш: 1.Зменш-ня к-ті корпорат-х прав, які знах-ся в обігу.(конверсія, безкош. передача акцій до анулювання, викуп акцій з подальшим анулюванням) 2.Зменш. ном. варт-ті цих корпорат-х прав (деномінація).

Обсяг зменш-ня стат фонду визн-ся загальними зборами акціонерів (3/4 голосів). Відповідне рішення оформлюється протоколом. Потім виконавчий орган пцблікує у друкованих органах ВРУ або КМУ, або офіц. виданні фондової біржі повідомлення про намір зменшити розмір СК.

Якщо зменш-ня здійсн-ся на основі деномінації, то здійсн-ся емісія акцій за новою номін. варт-тю. При цьому емісія акцій реєстр-ся у ДКЦПФР.

Зменш-ня кіл-ті акцій, які є в обігу, досяг-ся або за рах-к вилуч. з обігу та анул. частини акцій, або на основі конверсії акцій.

АТ мають право викупу акцій власної емісії, сплачених раніше з метою анулювання.

17.Звіт про власний капітал підприємства.

Метою складання звіту про ВК є розкриття і аналіз інформації щодо змін у складі власного капіталу підприємства протягом звітного періоду. Звіт про ВК складається на підставі балансу, звіту про фін. результати, а також аналітичних даних до відповідних облікових регістрів.

Показники залишку по окремих статтях ВК на початок періоду переносяться з відповідної графи балансу підп-ва. Далі по вертикалі відображаються операції, які можуть призвести до змін у ВК. На перетині відповідних вертикальних рядків і горизонтальних граф відображаються дані, що характеризують вплив тих чи інших операцій на стан позицій ВК. Скоригований залишок містить інф-цію про позиції ВК з урахуванням можливих коригувань (внаслідок змін в облік. політиці, виправл. помилок при складанні звітів у попер. періодах та ін. змін).

У звіті про ВК відобр. зміни в рез-ті переоцінки необоротних активів, уцінки чи дооц. немат.активів, осн. засобів, незав. буд-ва.

Важливим чинником, який впливає на величину ВК підп-ва, є обсяг чистого прибутку та порядок його використання у звіт році (інф-ція міститься у звіті про фін. рез-ти та в рішенні зборів власників підп-ва щодо порядку викор-ня прибутку). Прибуток може спрямовуватись на: -виплату дивідендів; -збільшення статутного капіталу; -відрахування до резервного капіталу.

Наступний блок операцій – внески учасників, які можуть спрямовуватись на: -поповнення статутного чи пайового к-лу; -збільшення дод. вклад. чи ін к-лу; -погашення заборг-ті учасників щодо внесків до статут., пайового, дод. вкладеного та ін к-лу.

Ще один блок операцій, які відображ-ся в звіті про ВК – операції, рез-том яких є вилучення к-лу: -вилучення частки в к-лі; -викуп акцій; -анулювання викуплених акцій; -перепродаж раніше викуплених акцій; -зменшення номінальної вартості акцій.

До інших змін у к-лі відносять: -зменш-ня стат., пайового, додатк. к-лу, нерозпод. прибутку у звязку із списанням невідшкодованих збитків; -збільш-ня додатк. к-лу внаслідок безоплатного отримання необоротних активів.

Заг. сума змін ВК визначається підсумуванням і відніманням річних оборотів за всіма позиціями ВК. Залишок ВК на кінець року визначається: {залишок к-лу на початок року} + {збільш-ня к-лу протягом звіт. п-ду} – {зменш-ня к-лу протягом звіт. п-ду}.

Якщо залишки по балансу збігаються з даними у звіті про ВК, то звітність складена правильно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]