Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

9.Закон України «Про страхування» та його значення.

Був прийнятий у 1996 р., зазнав численних змін. Регулює різні аспекти стра. Діяльності в Україні.

Розділ I ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ: дані основні визначення (страх-ня, страховик, страхувальник, перестрах-ня, страх. сума, виплата і тд), визначені види страх-ня в Україні.

Розділ II ДОГОВОРИ СТРАХУВАННЯ: визначені осн. Реквізити договору, поряд. укладання, обов. сторін, порядок страх. виплат.

Розділ III ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПЛАТОСПРОМ. СТРАХОВИКІВ:

Вимоги до розміру та структури стат. Капіталу, страх. Резервів залежно від виду страховика.

Розділ IV ДЕРЖАВНИЙ НАГЛЯД ЗА СТРАХОВОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ В УКРАЇНІ: визнач. Ф-ї та права Уповн. органу, вимоги до ліцезування страх-ків, взаємовідносини їх з державою, порядок ліквідації, санації, реорг. страховиків, страх-ня іноземців та осіб без громадянства.

Розділ V ПРИКІНЦЕВІ ПОЛОЖЕННЯ

10.Доходи страховика: склад, напрямки збільшення.

Доходи страховика можна поділити на три великі групи:

•доходи від основної, тобто страхової діяльності (всі надхо-дження на користь страховика, пов’язані з проведенням страху-вання і перестрахування);

•доходи від інвестиційної та фінансової діяльності, тобто пов’язані з інвестуванням і розміщенням тимчасово вільних кош-тів (як власних, так і коштів страхових резервів);

•інші доходи, тобто ті, які не належать ні до страхових, ні до інвестиційних доходів, але часом з’являються у страховика у процесі його звичайної господарської діяльності і надзвич. подій.

Доходи від страхової діяльності є, так би мовити, первинними доходами страхової компанії. Саме на залучення цих доходів розраховує страховик, з’являючись на страховому ринку і пропонуючи страхові послуги за певну плату. Платою за страхування є страхова премія, яку страхувальник зобов’язаний внести страховикові згідно з договором страхування. Премії формують доходи від осн. діяльності.

Крім цих доходів, страховик має доходи від інвестиційної та фінансової діяльності (доходи від інвестування і розміщення тимчасово вільних власних коштів і тимчасово вільних коштів страхових резервів). Ці доходи є похідними від первинних доходів страховика (страхових премій). Збираючи страхові премії, нагромад. доходи від страх. діяльності, страховик має змогу протягом певного періоду розпоряд. коштами, отриманими від страхувальників, інвестувати їх у різноманітні сфери.

Третя група доходів страховика — інші операційні доходи від звичайної діяльності та надзвичайних подій. Такі доходи не мають якихось особливостей, пов’язаних зі специфікою страхування. Вони такі самі, як аналогічні доходи інших суб’єктів підприємницької діяльності. Іншими доходами страховика є, наприклад, доходи від здавання майна в оренду (оперативний або фінансовий лізинг); доходи у вигляді позитивного результату перерахунку іноземної валюти порівняно з її балансовою вартістю на кінець звітного періоду; доходи у вигляді безповоротної фінансової допомоги та безоплатно наданих товарів (послуг); доходи від індексації та передання (продажу, обліку та інших видів відчуження) основних фондів і нематеріальних активів; доходи від врегулювання безнадійної заборгованості; доходи від реалізації прав регресної вимоги страховика до страхувальника або іншої особи, відповідальної за заподіяний збиток; доходи від надання консультаційних послуг; штрафи, пені, інші доходи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]