Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

68.Страхування відповідальності товаровиробників за якість продукції, що виробляється.

Мета страхування – захист підприємств від фінансових втрат, повязаних із компенсацією шкоди, заподіяної споживачам їхньої продукції внаслідок виставлення останніми претензій.

До продукції відносять будь-які товари, коплектуючі, електрику, сировину. Виробники розрізняють різні види браку: виробничий, конструкторський, інформаційний, брак розвитку).

Страхувальники - товаровиробники.

Обєкт – майн. інтереси страхувал, повязані з його відповід. за шкоду, заподіяну здоровю або майну третьої особи (споживача) через вади виготовленого чи реалізованого товару.

Зобовязання страховика сплатити відшкод. настає внслідок:

- майнового збитку споживачеві продукції;

- шкоди життю і здоровю споживача.

Додаткові ризики:

- витрати щодо виявялення небезпечних властивостей продукції та їх усунення

- витрати з інформування споживачів про небезпечні властивості продукції, що перебуває в експлуатації

- витрати, повязані з усуненням вад продукції, виявлених врподовж гарантійного строку

- витрати, повязані з поверненням продукції

Ліміт відповідальності страховика встановлюється:

- як сукупний ліміт за всіма страховими випадками

- як сукупний ліміт за всіма страх випадками, але окремо за збитками, майну і збитками життю і здоровю споживачів

- окремі ліміти по одному страховому випадку із застрахованного ризику, обраного страхувальником. При цьому встановлюється загальний ліміт відповідальності.

Страхова премія – у % до товарообігу підприємства на основі даних попередніх років.

Страхові тарифи – встановлюються страховиками у розмірі від 0,01% до 2% і залежить від багатьох чинників (вид, місце реалізації продукції, розмір страх покриття тощо).

Страхове відшкодування виплачується, коли збиток не можна було передбачити до моменту реалізації продукції, а також якщо продукція опинилась поза контролем та поза приміщенням страхувальника. Але не відшкодовується збиток, завданий безпосередньо цим товарам.

Особливістю цього виду страх є те, що позивач має право за власним вибором. Подати позов в країні виготовлення продукції або в країні, де був факт заподіяння шкоди. Позовна дата до 10років з моменту заподіяння шкоди, на вирішення спрви відводить 3 роки.

69.Страхування відповідальності товаровиробників за забруднення довкілля.

Закон України «Про охорону навколишнього природного середо¬вища» визначає правові, економічні та соціальні основи організації за¬хисту природного середовища.

Згідно з вітчизняним закон-вом забруднювач несе відпов-сть за забруд-ня навк прир серед-ща та зниження якості прир рес-сів, за поруш-ня закон-ства про охорону навк прир сер-ща.

Стр-ня відпов-сті за шкоду, заподіяну навк середо-вищу, базується сьогодні на таких умовах:

• компенсувати страхувальникові усі суми, присуджені за законом постраждалим третім особам у зв'язку з настанням страх. випадку. До суми компенс. вносяться також судові витрати;

• страхуванням покриваються лише випадкові забруднення. Нав¬мисні дії або помилки, які можуть збільшити ймовірність шкоди тре¬тім особам, страхуванням виключаються;

• суми щтрафів не включ-ся у страхове покриття.

Поліси страхування від¬повідальності за екологічні забруднення не покривають шкоди внас¬лідок навмисного порушення страхув-ком законодавчих актів, постанов, розпоряджень та ін нормат док-тів, що рег-ть питання екології.

Хоч договір укладається на рік, розуміється продовження його в того самого страховика. Через високі стр премії, великі адмін витрати при розробці умов страхування та укладанні договору чи програми превент. заходів та здійсненні контролю і страховикові, і страхувал. вигідно партнерство на строк не менше 5-10р.

Чітко обумовл-ся географ ліміти.

Стр-ки обмежують макс відпов-сть грош сумою та періодом часу.

Конкретний поліс стр-ня може покривати не лише випадкові забр-ня, але й ризик поступового забр-ня. Страх покриття надається для відшкод-ня збитку 3-м особам. Тому не відшкод-ся витрати на превентивні заходи чи очищення його власного майна. Але компен-ся витрати 3-х осіб щодо мінім-ції збитку, прийняті після настання нещ випадку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]