Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

94.Система фінанс. Бюджету: сутність, класиф. І джерела.

Фінансування бюджету - надходження та витрати бюджету, пов'язані із зміною обсягу боргу, обсягів депозитів і ЦП, кошти від приватизації державного майна (щодо державного бюджету), зміна залишків бюджетних коштів, які викор. для покр. деф. бюджету або визн. профіциту бюджету.

Фінансування бюджету класифікується за:

1) типом кредитора (за категоріями кредиторів або власників боргових зобов'язань); Джерела покриття дефіциту фінансування поділяються на внутрішні (надходження від сектору державного управління, від банк. установ та ін.) та зовнішні (від іноземних держав, міжнар. організацій, іноземних комерц. банків та ін.)

2) типом борг. зобов'язання (за засобами, що використовуються для фінансування бюджету). Фінансові зобов’язання класифікуються за видами: ОВЗДП та інші державні цінні папери, довгострокові, середньострокові та короткострокові позики та кредити, зміна обсягів готівкових коштів, депозитів і цінних паперів, що використовуються для управління ліквідністю в розрізі внутрішніх та зовнішніх джерел фінансування.

Залежно від терміну розміщення фінансові зобов’язання є: довгостр.(5-10р.), середньостр.(1-5р.) та короткостр..

Джерелами фінансування бюджету є:

1) кошти від держ. (місцевих) внутр. та зовнішніх запозичень;

2) кошти від приватизації державного майна (включаючи інші надходження, безпосередньо пов'язані з процесом приватизації) - щодо державного бюджету;

3) повернення бюджетних коштів з депозитів, надходження внаслідок продажу/пред'явлення цінних паперів;

4) вільний залиш. бюдж. кош. з дотрим. умов, визнач. Кодексом.

Джерелом фінанс. бюджету не можуть бути емісійні кошти НБУ.

95.Поняття бюджетного устрою і бюджетної системи. Вихідні чинники побудови бюджетного устрою.

БС – сукупність і держ. і місц. бюдж. врегульованих правовими нормами в якій враховується державний устрій адміністративно-територ поділ та економ відносини між суб’єктами.

БУ – сукупність принципів, основ, механізмів управління бюджетною системою та окремими її ланками.

Складовими БУ є структура, принципи побудови та організац функціонування БС. БУ ґрунтується на держ. та територіальному устроях. Тому, наприклад, у федеративній та унітарній державах бюджетна система є різною. у федеративній державі вона полягає в тому, що федерація та землі є незал. і автон. у розв'язанні фінансових питань. До федер. бюджетної системи входять три рівні бюджетів: федер. бюджет, бюджети суб'єктів федерації та місцеві бюджети. Україна є унітарною державою б. система є двор. складається з Держ. бюджету Укр. та місцевих бюджетів.

Виділяють 4 елементи БУ:

1. Виокремлення видів бюджетів (створ єдиного бюджету, створ окремих регіональних бюджетів, створ кількох рівнів=> створ центрального і місцевих бюджетів) Центральні бюд. включають: Централізований б. країни + Центральні б. федератив. утворень. Місцеві б включають:Централізовані б.(АРК, обл.., Києва і Севаст.) + Децентралізованіб (міста, села, селища, інші)

2. Принципи побудови БС(єдності, автономності)та (ст. 7 БК: єдності,збалансованості,самостійності,повноти,обґрунтованоі,ефективності та результативності субсидіарності,цільового використання бюджетних коштів, справедливості і неупередженості,публічності та прозорості)

3. Розмежування доходів і видатків між ланками БС. Розподіл видатків за принципами відомч підпорядків(фінансув здійсн з відомства), територ розташув. (адміністр один фінансує, до якої віднос суб’єкт за територ). На основі видів функт повноваж (неделеговані, делеговані, власні.). Доходи розподіл.: загальнодержавні податк і платежі (закріплені, регулюючі) за рахунок їх фінанси делегов повноваження, місцеві под і плат за рах їх фінанси власні повноваження.

4. Визначення форм і характ взаємовіднос між ланками БС

(зовнішні б.(виконують розпод і перерозпод функції, можуть бути вхідні, а саме податкові та неподаткові доходи, та вихідні, а саме видатки на держ функції) потоки та внутрішні (бувають за характером взаємовідносин: договірні та обов’язкові, за напрямом використання: вертикальні горизонтальні) Договірні включ бюджетне субсидіювання(бюдж субсидія, субвенція, дотація), та бюджетні позички. Обов’язкові включ взаємні розрахунки та вилучення бюджетного надлишку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]