Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

47.Довічне страхування.

Договори довічного страхування поширю¬ються на фізичних осіб, які перебувають у певних вікових межах, на¬приклад у віці від 20 до 70 років, і не укладаються з інвалідами 1 групи.

Основою для укладання договору страхування є письмова заява, яка підписується страхувальником особисто. Страхувальником визна¬чається особа (фізична або юридична), яка при настанні страхового випадку одержить страхову суму. Страхова сума встановлюється за домовленістю між страховиком і страхувальником. Розмір місячного внеску залежить від віку страху¬вальника на день подання заяви про страхування, страхової суми і встановлюється окремо для чоловіків і жінок за таблицею, яка прикла¬дається до правил страхування. У разі припинення сплати внесків до-говір діє довічно, якщо страхувальник сплатив усі внески, або протя¬гом певного часу, якщо внески сплачені за два роки і більше (строк виплати залежить від віку страхувальника на день подання заяви про страхування і кільк. років і місяців, за які були сплачені внески).

Стр. сума встановлюється за домовленістю між страховиком і страхувальником. Правила страхування можуть встановлювати МІН і МАХ розміри СС. Страхувальнику надається право в період дії договору зменшити розмір СС (але не менш ніж до встановленого правилами страх рівня) і далі сплач внески у зменшеному розмірі. У цьому разі частина сплач внесків може бути за бажанням страхувальника йому повернена або зарахована як внески за наступний період. У разі настання смерті страхувальника виплачується СС, обумовлена договором, призначеній ним особі. Винятками вважа¬ються ті випадки, коли страхувальник помер, перш ніж минуло 2 роки від початку вступу договору в силу, від злоякісного (онкологічного) захворювання чи захворювання серцево-судинної системи, або внаслі¬док самогубства (наслідків замаху на самогубство); смерть страху¬вальника настала у зв'язку зі здійсненням дій, у яких слідчими орга¬нами або судом встановлені ознаки умисного злочину. У разі відмови у виплаті СС страхувальникові поверта-ється обумовлена частина сплачених внесків. Викупна сума (ВС)- визначена договором страхування сума грошей, яку страховик зобов’язаний повернути страхувальнику, що не бажає продовжувати дію договору страхування. Якщо виплата ВС передбачається дог. страхув., у ньому обумовлюються умови її виплати або її розмір у різноманітні терміни дії дог. Звичайно її розмір розраховується страховиком залежно від терміну розірвання договору (протя¬гом перших 2 або 3 рр. ВС не видаються), обсягу сплачених внесків, % ставок на інвестиційному ринку, відносної кількості договорів, що припиняються дост¬роково.

48.Страхування пенсій: необхідність, сутність.

Мета цього страхування ― забезпечити застраховану особу додатковою пенсією (довічною чи на строк від 10 років) по досягненню нею пенсійного віку, а також надати родині такої особи страховий захист на випадок смерті чи інвал. годувальника.

У багатьох країнах пенсійне забезпечення громадян здійснюється приватними пенсійними фондами (наприклад, пенсійні фонди підприємств). Зацікавленість підприємств у розвитку приватного страхування пояснюється тим, що продумана пенсійна програма може сприяти зменшенню плинності найбільш кваліфікованих кадрів. Крім того, підпр, яке робить внески на страхування пенсії своїх працівників, має пільги щодо сплати податків.

Страхування додаткової пенсії передбачає, що страхувальник вносить до страхової компанії за один раз або розстроченими платежами певну суму, яку вона використовує для цілей інвестування. Після визначеного в договорі страхування часу (віку) страхувальник одержує певні виплати сам (якщо живий) або їх одержує особа, на користь якої був укладений договір страхування (чи спадкоємці). Договір страхування може бути укладений як з фізичною, так і юридичною особою. Фізичні особи можуть укласти договори страхування щодо себе або іншої особи. Основна вимога до фізичних осіб - це їх дієздатність. Стан здоров'я не оговорюється, і медичне засвідчення при укладенні договору страхування не проводиться.

Юридичні особи (підприємства, організації, установи) можуть укладати договори страхування стосовно своїх працівників.

Застрахованими за даним видом страхування можуть бути фізичні особи: жінки віком 18-54 р., чоловіки – 18-59 р.

Термін дії договору від 1-го і більше рр..

Об’єкт страхування – майнові інтереси застрахованої особи пов’язані з отриманням дод. Пенсії.

СС – встановлюється за домовленістю сторін.

Обсяг страхової відповідальності:

1)Основні випадки: дожиття до початку періоду виплати пенсії, смерть протягом терміну внесків страх. платежів, смерть в період виплати платежів;

2)Додаткові випадки: смерть в результаті нещасного випадку(НВ), настання І, ІІ, ІІІ груп інвалідності внаслідок НВ, тимчасова втрата працездатності, критичні захворювання.

На розмір СТ вплив: стать і вік застрах, не впливає стан здоров’я.

Не можуть бути застраховані недієздатні особи.

Особливості виплат:

-дожиття до встановленого договором терміну, виплачується ануїтет протягом періоду, зазначеного договором стр.

-при настанні смерті в період внесення стр. платежів сплачуються реально внесені СП;

-при настанні смерті в період виплат, виплати пенсії припин;

-при настанні смерті в результаті НВ, виплачується СС;

-при критичних захворюваннях, виплачується СС;

-при інвалідності: І групи – 100% СС, ІІ гр.. – 80% ; ІІІ – 60%.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]