Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

25.Основні напрямки анал. Роботи щодо управл. Деб. Заборгованістю: аналіз структури та оборотності дебіторської заборгованості, шляхи та оцінка можливості її зниження.

При оцінці ДЗ актуальними є питання її оборотності яка вимірюється показниками: 1)Оборотність ДЗ=Виручка від реалізації / Середня величина ДЗ; 2)Період погашення ДЗ=Тривалість періоду*Середня величина ДЗ /виручка від реалізації; 3)Частка ДЗ в загальному обсязі оборотних активів=ДЗ / Оборотні активи; 4)Частка сумнівної ДЗ в складі загальної величини ДЗ= Сумнівна ДЗ /ДЗ. Існують деякі загальні рекомендації які дозволяють ефективно управляти ДЗ, необхідно:а)контролювати стан розрахунків із покупцями по відстроченій чи простроченій ДЗ; б)по можливості орієнтуватися на більшу кількість покупців, щоб зменшити ризик несплати одних зарахунок інших; в) слідкувати за співвідношенням дебіторської і кред. заборгованості; г)надавати знижки при достроковій сплаті. Використовують схему реалізації товару в кредит: “2/10, net 30”, 2\10-величина знижки у %, якщо підприємство-покупець сплатить за товар на протязі 10-днів, якщо пізніше 30 днів, в угоді відобр. штрафні санкції. Очевидно, що умови розрах. можна вибрати таким чином, щоб зробити ранню сплату більш привабливою для покупців, але виникає необхідність оцінки можливості надання знижки при достроковій сплаті. Заключним етапом аналізу обор. ДЗ повинна стати оцінка відпов. умов отримання і надання кредиту. Для цього порівн. величину і строки погашення ДЗ і КЗ.

26.Аналіз оборотності та ефект. Викор. Оборотних коштів.

Тривалість знаходження коштів в обороті визначається сукупним впливом зовнішніх і внутрішніх факторів. Зовнішні: сфера діяльності підприємства; галузева належність; масштаби діяльності підприємства. Внутрішні: цінова політика;структура активів; організація виробництва. Оборотність коштів, що вкладені в майно оцінюється показниками:1)коефіцієнт оборотності оборотного капіталу Коб=Vp /ОА, Vp –обсяг реалізації продукції; ОА-середня величина оборотних активів. 2)тривалість одного періоду Дп= Т*ОА / Vp , Т- величина періоду, який аналізується. 3) наслідки обертання оборотних активів ∆ОС=( Дп1 - Дп0)* Vp1 ОДН, Дп1 - Дп- величина абсолютної економії (додаткове залучення капіталу), Vp1 ОДН –обсяг одноденної реалізації продукції. 4)вплив оборотності оборотного капіталу на прирощення прибутку ∆Р=РО*КОБ1ЗВ / КОБ0БАЗ –РО. 5)приріст об’ємів реалізації Vp =( КОБ1 - КОБ 0)*ОА 1 зв.

У процесі аналізу використовують коефіцієнт рентабельності оборотних активів, а також модель Дюпона:

Rо.к = Rв.р · Коб · 100 %,

де Rо.к — рентаб. оборотних коштів; Rв.р — рентабельність виручки від реалізації; Коб — коефіцієнт оборотності.

27.Економічна сутність та значення фінансового аналізу в процесі управління грошовими активами.

Однією з основних умов фінансового добробуту підприємства є надходження грошових коштів яке забезпечує покриття його зобов’язань. Відсутність такого мінімального запасу таких коштів свідчить про його фінансові труднощі. Надмірна величина ГК свідчить про те, що реально підприємство несе збитки пов’язані з:1) інфляцією і знеціненням грошей;2) втратою можливості їх вигідного розміщення і отримання додаткового доходу. Виникає необхідність оцінки раціонального управління ГК на підприємстві. Головна ціль аналізу- оцінка здатності підприємства заробляти ГК в розмірі і в строки необхідні для здійснення запланованих втрат. Ця мета ФА в процесі управління ГК може бути досягнена завдяки вирішенню таких задач: 1)визначення обсягів і основних джерел надходження коштів;2)визначення основних напрямків викор. ГК;3)аналіз достатності власних коштів для здійснення пот. та інвестиційної діяльності;4)з’ясування причин розходження між величиною отриманого прибутку і фактичною наявністю ГК;5)фін. оптимізація-вибір найкращого шляху управл. ГК підприємства.

Грошові активи п-ва складаються з елементів:а)ГК в національній валюті;2)ГК в іноземній валюті; 3)резервні грошові активи у формі високоліквідних короткострокових фінансових вкладень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]