Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

38.Порядок укладення договору страхування.

Страхова угода за деякими видами стр може бути розтягнута у часі і це дозволяє розглядати її як певний процес, що має свій початок і кінець. Укладання договору стр має такі етапи:1) подання стр-ком заяви про бажання укласти договір стр; 2) андерайтинг або розгляд страховиком запропонованого ризику; 3) підписання договору стр; 4) врегулювання претензій страхувальників. Наявність чи відсутність тих чи інших етапів страхової угоди залежить від наступних чинників: специфіка страхових послуг, використання стр-ком того чи іншого каналу реалізації, види стахування.

Заява. Може бути у письмовій або усній формі. Структура заяви: 1) Заг відомості які характерні для всіх видів стр; 2) специфічні для певного виду ризику; 3) в заяві про стр крім вище зазначеного завжди міститься декларація і попередження. В декларації зазначається що страхувальник дає правдиву інформацію, дотримання принципу добропорядності. У попередження зазначається, що у випадку виявлення обману страховик звільняється від відшкодування збитку за даним договором.

Андерайтинг – це проміжна ланка між поданням заяви і підписанням договору. Це процес прийняття ризику на стр. Завдання андерайтингу: 1. Оцінка запропонованого на стр ризику. 2. На основі оцінки вирішується питання прийняти ризик чи ні. 3. Якщо ризик приймається на страхування андерайтер призначає умови стр, термін дії договору, обсяг стр покриття та інші суттєві умови. 4. Обчислює розмір стр премії. Наступним етапом є підписання договору стр. Врегулювання претензій страхувальника на відшкодування збитків - це останній етап стр угоди. Він передбачає такі складові: 1. отримання від страхувальника повідомлення про стр випадок; 2. отримання від страхувальника заяви про виплату (претензії на відшкодування збитку); 3. управління претензіями (розслідування страхової події та визначення обсягів збитків і відшкодування); 4. задоволення претензій (виплата відшкод) або відмова в задоволенні претензії.

Отже, це етап є завершальним етапом стр угоди. Він може бути врегулюванням претензії страхувальника та завершитися стр виплатою або відмовою, а може бути простим закінченням стр угоди за умови, що стр зобов’язання перед страхувальником були страховиком повністю виконані.

39.Страховий поліс як форма договору страхування: зміст, зв'язок з правилами страхування.

Страховий поліс – це спрощена форма договору страхування. Поліси оформлюються на спеціальних бланках, друкуються друкарським способом. Оскільки стр поліс є спрощеною формою договору стр які укладаються на підставі правил, тому правила є первиннішими між договори, а отже і поліси страхування. Страхові поліси мають таку структуру: 1. Заголовок (вид стр, назва страховика, його адреса логотип. 2. Преамбула. В ній міститься заява страховика про те, що стр компанія зобов’язується забезпечити страхувальнику страхове покриття згідно з умовами цього договору пр настанні будь-якої із зазначених у ньому подій протягом дії договору стр. 3. Робочі статті, що розкривають зміст страхового покриття (глосарій, перелік стр подій, порядок визначення стр суми). 4. Виключення – перелік варіантів за якими стр компанія не буде сплачувати виплати.. 5. Рекомендації щодо запобіганню настання стр випадків. 6. Програма полісу – ця частина конкретизує робочі статті відносно конкретного страхувальника та об’єкта страхування. 7. Підписи сторін. Зазвичай таку стандартну структуру можна спостерігати у вітчизняних полісах медичного стр для осіб, які виїздять за кордон.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]