Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

112.Видатки бюджету на економічну діяльність держави: склад, призначення і роль.

Державне регулювання – це вплив органів влади з метою підтримки розвиту економіки та фін-господарських процесів за допомогою нормативних актів, прямих та опосередкованих методів; це форма філеспрямованого втручання в госп-фін потоки за допомогою држ політики, нормат регулювання, підтримки розвитку підприємництва шляхом стимул кредитув дотацій тощо.

Основним норматив документом, в якому передбачені норми, основи та положення держ регулювання економ діяльності є ЗУ «Про засади держ регулят. політики у сфері господ діяльності».

Видатки бюджету на економічну діяльність включають такі форми фінансування:

• капіталовкладення;

• операційні витрати;

•держ дотації, бюджетні кредити суб'єктам господарювання

Фінансування капіталовкл. може здійснюватись за 2напрямами:

а) за відомчим принципом (програмне фін-ня);

б) у розрізі фін-ня інвестиційних проектів.

Перший підхід полягає в тому, що загальна сума виділ.бюджетом капіталовкладень направляється міністерствам і відомствам, які, в свою чергу, розподіляють цю суму між підприємствами та організаціями. Цей підхід є основним в Україні, хоча має недолік — розпорош. коштів. Фінанс. інвест. проектів, навпаки, дозволяє концентрувати ресурси на реалізації основних завдань.

Операційні витрати, які являють собою видатки на поточну господарську діяльність держави, включають:

фінансування геолого-розвідувальних робіт;

фінансування лісового і водного господарства;

землевпорядкувальні роботи;

заходи борот. зі шкідник. рослин, хвороб. тварин та епідеміями;

утримання насіннєвих станцій і племінних господарств.

Кожен із напрямків фін-ня мають визначені джерела доходів:

-самофінансування або кошти замовника;

-фін-ня із Держ бюджету.

Геологорозвідувальні роботи:

Формування коштів Держ бюджету для фін-ня пошукових робіт відбувається за рахунок відрахувань з розробки наявних родовищ корисних копалин. Ці відрахування визначаються у вигляді відсотка від обсягу видобутих корисних копалин, їх виду, запасів та відстані залягання. Розробка наявних родовищ відбувається за рахунок самофін-ня або відомчого фін-ня.

Утримання ліс. і водного господарства Передбачають оновлення площі лісів та утрим. водних ресурсів.

Формування коштів Держ бюджету на утримання лісового гос-ва відбувається за рахунок плати за лісовий квиток(плата за право вирубки лісу, враховує вік лісу, деревину тощо, передбачає засадження новим посадковим матеріалом). Форм. коштів Держ бюджету на утримання водного гос-ва відбувається за рахунок плати за спеціал вик-ння водних ресурсів.

Землевпорядкувальні роботи включають заходи з підвищ. і відновлення род. ґрунтів (наприклад, боротьба з ерозією ґрунтів). Формув. коштів за рах. відрахувань земельного податку.

Заходи по боротьбі зі шкідниками рослин та хворобами тварин.

Кошти формуються за рахунок под. надходжень(Резервний фонд)

Утримання насіннєвих станцій

Фін-ня із джерел коштів на фундаментальні дослідження

Бюджетні кредити надаються підприємствам державного сектора на тимчасові потреби в разі фінансових ускладнень. Вони можуть бути безпроцентні або з невисокою процентною ставкою.

Державна дотація являє собою виділення з бюджету коштів на покриття збитків суб’єктів господарювання в тому випадку, коли збитковість визнач. певною фін. політикою держави в сфері ціноутворення (обмеження рівня цін). Може надаватись у сумі, що повністю відшкодовує збитки чи покриває їх частково.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]