Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

118.Склад, призначення і роль видатків бюдж. На соц. Сферу.

Бюджет завжди був важливим інструментом впливу на розвиток економіки та соціальної сфери. За його доп. держава, здійснюючи перерозп. нац. доходу, може здійснювати соц.перетворення.

Соціальна сфера – це сукуп. галузей, підприємств, організацій, безпосередньо пов’язаних і визначаючих образ і рівень життя населення, його добробут, рівень споживання тощо. До соціальної сфери перш за все відносять сферу послуг (освіту, культуру, охорону здоров’я, соц.забезпечення, фізичну культуру, громадське харчування, комун. послуги, транспорт та зв'язок).

Видатки бюджету на соціальну сферу згідно з функціональною структурою видатків включають видатки на:

1) Соціальний захист та соціальне забезпечення: соц. захист у разі напрецезд-ті, соц. захист пенсіонерів, соц. захист ветеранів війни та праці, соц. захист сімї, дітей та молоді, допомога у розв’язанні житлового пит-ня, доп на утримання житла, доп на забезпечення житлом, соц. захист ін. категорій населення, дослідж та розробки у сфері соц. захисту тощо.

2) Освіту: дошкільну освіту, заг середню освіту, професійно-тех освіту, вищу освіту, післядипл. освіту, позашк. освіту та заходи з позашкільної роботи з дітьми, програми матер.забезпечення навч. закладів, дослідж. та розробки у сфері освіти тощо.

3) Охорону здоров’я: медична продукція та обладнання, поліклініки та амбулаторії, швидка та невідкладна допомога, спеціалізовані поліклініки, стомат. поліклініки, станції швидкої та невідкладної допомоги, лікарні та санаторно-курортні заклади, пологові будинки, дослідж. і розробки у сфері ох. здоров’я тощо.

4) Духовний та фізичний розвиток: фін-ня театрів, художніх колективів, концертних та циркових організацій, кінематографії, творчих спілок, бібліотек, муз. та виставок, заповідників, клубних та ін. закладів у галузі культури та мистецтва.

Використання державних видатків з бюджету передбачає, перш за все, сприяння досягненню цілей соц.-екон. зростання, що дозволить сформувати необхідні передумови для забезпечення достатнього жит. рівня насел.; подолання диспропорцій у доходах населення та регіональних диспропорцій - в умовах його життєдіяльності; захисту соціально вразливих верств населення через систему соціальної допомоги; покращення демографічної ситуації шляхом бюджетної підтримки таких напрямів соціальної політики, як розвиток сім.-шлюб. та соціально-демогр. відносин, розв. держ. системи охорони здоров'я, дух. та фіз. розвитку.

121.Видатки бюджету на дошкільні заклади та особливості їхнього фінансування.

Дошкільний навч заклад – заклад, ща забезпечує реалізацію права дитини на здобуття дошкільної освіти, її фізичний, розумовий і духовний розвиток, соц. адаптацію та готовність продовж. освіту.

Типи дашкільних закладів за бюджетною класифікацією поділ на:

-дошкільний навч заклад(ясла) для дітей віком від 2 місяців до 3 років, де забезпечується догляд за ними, а також їхній розвиток і виховання відповідно до вимог дошкільної освіти;

-дошк. навч заклад(ясла-садок) для дітей від 2 міс. до 6-7 років;

-дошкільний навчальний заклад(дитячий садок) для дітей віком від 3 до 6 (7) років;

-дошкільний навчальний заклад(ясла-садок) компенсуючого типу для дітей віком від 2 до 7 років, які потребують корекції фіз та розумового розвитку, тривалого лікування та реабілітації;

-будинок дитини та ін.

Джерелами фін-ня дошкільного навч закладу є : кошти відповідних бюджетів(для держ і комун дошкільних навч закладів); батьків або опікунів; добровільні пожертвування і цільові внески фіз і юр осіб.

Розрахунок видатків базується на виробничих оперативно-сітьових показниках:

Вихідні – чисельність дітей, к-сть дитячих груп

Похідні – к-сть днів перебування однієї дитини в дитячому закладі (к-сть діто-днів)

Видатки розраховуються на 12 місяців незалежно від к-сті місяців перебування в закладі.

Основною статтею поточних видатків кошторису є видатки на оплату праці, які складаються із фонду оплати праці і фонду заміщення. Планування фонду оплати праці здійснюється за спрощеною методикою – к-сть посад множиться на середню ставку з/п. К-сть посад вихователів та їхніх помічників встановлюється виходячи з нормативу на 1 групу, що залежить від тривалості перебування дітей у закладі(найпоширеніше – це 12 годинне перебування, за якого норматив становить 2 вихователя і 2 помічники).

Фонд заміщення призначений на заміщ. вихователів, які переб. у відпусці. Фонд розраховується виходячи із середньод. з/п по вакантній посаді помнож. на 24 (заг сума днів відпустки).

Особливістю фін-ня дошкільних закладів є встановлення часткового покриття витрат за рахунок батківської плати, що надходить не на рахунки даних закладів, а на рахунок місцевого бюджету і в подальшому розподіляється в пропорційних частинах по дитячим дошкільним закладам району.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]