Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

78.Страхування електронного обладнання.

Цей вид стра­хування призначений для захисту майнових інтересів суб'єктів господарювання, які у своїй діяльності використовують різне електронне обладнання, від ризиків, що не охоплені за договором страхування майна від вогню та інших небезпек. Зокрема, за до­говором страхування відшкодуванню підлягають збитки, завдані страхувальнику в зв'язку з механічними поломками електронно­го обладнання.

Договори страхування укладаються з власниками або найма­чами електронного обладнання.

Об'єктом страхування є майнові інтереси страхувальника, пов'язані з володінням, користуванням, розпорядженням елект­ронним обладнанням, до якого належать:

  • електронно-обчислювальні машини для обробки даних (цент­ральний процесор, периферійне обладнання за винятком зовніш­ніх носіїв даних);

  • пристрої передавання інформації (радіо- й телепередавачі, системи телевідеотексту, установки спрямованого радіозв'язку, радіолокаційні установки, комутатори, телетайпи, факсимільні апарати тощо); ч

  • електронні та ядерні медичні апарати (рентгенівські апа­рати для діагностики та терапії, випромінювачі, великогабаритні стерилізатори тощо), що застосовуються й медицині;

  • інші пристрої, зокрема: обладнання телевізійних, кіно- і відеостудій, вимірювальне й тестувальне обладнання, пристрої управління дорожнім рухом, касові апарати, банкомати, розмно­жувальна техніка, конторські машини тощо.

Винятки. Не приймаються на страхування витратні матеріа­ли, що підлягають періодичній зміні (ланцюги, стрічки, плівки, кліше, засоби охолодження рідини, мастила, фільтри, каталізатори тощо) та комплектуючі вироби, що зазнають високого зно­шення (запобіжники, прокладки, ремені тощо).

Страхові ризики. Страхове покриття за договором страху­вання електронного обладнання передбачає відшкодування збит­ків, що виникли внаслідок поломок, і за своїм змістом майже аналогічне страхуванню машин від поломок. Відмінністю є те, що страхування електронного обладнання охоплює ще й вогневі ризики. Отже, базове (стандартне) покриття за договором страху­вання електронних пристроїв передбачає «страхування від усіх ризиків», яке включає знищення або пошкодження застраховано­го майна внаслідок таких подій:

вогневі ризики (пожежа, вибух, удар блискавки, падіння пі­лотованих літальних апаратів);

дія води, вологи (якщо вона не спричинена атмосферними опадами чи не зумовлена умовами виробництва);

кор замикання, перенапруга, пошкодж. ізоляції, ін­дукція тощо;

град, буря, мороз;

опускання ґрунту; зсув, обвал, лавина;

помилки в конструкціях, помилки під час виготовлення та монтажу, дефекти лиття й матеріалу;

недоліки в обслуговуванні, недбалість, необережність пер­соналу страхувальника або третіх осіб;

протиправні дії третіх осіб.

Додаткові ризики: землетрус, виверження ву­лкану, тайфун, ураган, циклон; страйк і громадянські хвилюван­ня; ризики під час транспортування; крадіжка; додаткові витрати.

Винятки. Зазвичай страховик не відшкодовує збитки, що ви­никли внаслідок військових дій, впливу ядерної енергії; спрацю­вання внаслідок звичайної експлуатації; корозії; несправності, зумовленої виходом з ладу чи перериванням системи постачання газом, водою чи електроенергією; виконання робіт з технічного обслуговування; зовнішніх вад (подряпин на лакованих чи полі­рованих поверхнях); помилок чи несправності, за які на підставі договору або за законом несе відповідальність третя особа; по­милок (несправності), що існували на мить укладення договору страхування, про які страхувальник знав чи мав знати; наміру чи грубої необачності страхувальника або його представника.

Страхова сума. Як і за страхування машин від поломок, страху­вання електронного обладнання передбачає встановлення стра­хової суми за кожним окремим видом електронного обладнання в розмірі вартості відновлення (страхова вартість), що включає відновлювану (нову) вартість, митний збір, а ,також витрати на транспорт і монтаж

Страховий тариф залежить від виду електр. пристрою та виду страхових ризиків і може коливатися від 0,4 до 1,5 % стр. суми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]