Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

101.Основи і методи розмежування доходів між бюджетами.

Право на здійснення видатків передається державою органам місцевого самоврядування за умови відповідної передачі бюджетних ресурсів у вигляді закріплених за відповідними бюджетами загальнодержавних податків і зборів або їх частки з державного бюджету, тобто відбувається закріплення джерел доходів за бюдж. різних рівнів. Таким чином, розподіл доходів є похідним від розп. видатків і має в своїй основі такі принципи:

*забезп. надійної фін. бази для фінанс. закріплених видатків;

*встановлення залежності між зусиллями органів влади й управління та формуванням доходів відповідних бюджетів;

*встановлення заінтерес. місц. органів вл. у пошуку і мобілізації фін. ресурсів і недопущ. вилуч. дох. для бюдж. вищого рівня.

Розподіл доходів ґрунтується на встановленні загальнодержавних податків і платежів та місцевих податків і зборів.

Загальнодерж. податки та обов. платежі поділяються на:

закріплені — доходи, які повністю або частково (за твердо фіксованим нормативом) надходять до даного бюджету;

регулюючі — такі доходи, від яких встановлюються відрахування до бюджетів нижчих рівнів відповідно до їх потреб, тобто нормативи відрахувань диференціюються в розрізі окремих бюджетів і періодично (як правило, щорічно) змінюються.

Нині в Україні переважають закріплені доходи. Бюджетне регулювання має досить обмежений характер.

Місцеві податки і збори закріплюються за місцевими бюджетами відповідно до того, який орган їх встановлює. При цьому може також визнач. їх розподіл між окр. ланками місцевих бюджетів.

102.Міжбюджетні відносини і необх. Їх прав. Регулювання.

104.Форми і характер взаємовідносин між бюджетами.

БК розділ 4. Міжбюджетні відносини (загальні положення, розмежування видатків між бюджетами, розрахунок видатків).

Вагомим кроком було прийняття Зак. України „Про міжбюджетні відносини між районним бюджетом та бюджетами територіальних громад сіл, селищ, міст та їх об’єднань”. Цей

нормативний акт дозволив упорядкувати міжбюджетні відносини на найнижчому рівні, зокрема, засади міжбюдж. відносин між рай.бюджетом і бюджетами територіальних громад сіл, селищ, міст рай. знач. та їх об’єднань, а також між міс. бюдж. міста обласного (республіканського АРК) значення, міста Севастополя, та бюджетами адмін. підпорядкованих йому міст, селищ, сіл.

Існують такі форми взаємовідносин.

Бюджетне субсидіюванняпередача коштів з бюджету вищого рівня до бюдж. нижчого рівня з метою надання фін.допомоги.

Існує три види бюджетного субсидіювання: бюджетні субсидії, бюджетні субвенції, бюджетні дотації. Бюджетна субсидія може бути цільовою (на конкретні видатки) і знеособленою. Вона не пов’язується безпосередньо з фінансовим станом бюджету, який її отримує. Бюджетна субвенція — різновид цільової субсидії, яка передбачає участь у фінансуванні певних заходів і програм бюджету, що її видає, та бюджету, що її отримує. Бюджетна дотація — цільова фінансова допомога на покриття дефіциту відповідного бюджету. Залежно від можливостей бюджету, що її видає, покриття може бути повним або частковим.

Особливим видом субсидіювання є встановлена Бюджетним кодексом України дотація вирівнювання. Вона визначається за спеціальними формулами як різниця між обсягом видатків бюджету, визначеним на основі встановлених держ. стандартів соціальної забезпеченості, та наявними у даного бюдж. доходами.

Вилучення коштів — явище, зворотне дотації, передача коштів бюдж. надлишку з бюдж. нижчого рівня до бюдж. вищого рівня.

Бюджетні позички — отримання коштів на покриття тимчасового касового розриву (незбіг у часі фінансування видатків і надходження доходів). Раніше видавались з бюджету вищого рівня. У Бюджетному кодексі України визначено, що тепер бюджетні позички отримуються в комерційних банках.

Взаємні розрахунки бюджетів — передача коштів з одного бюджету до іншого в зв’язку з перерозподілом між ними доходів чи видатків після затвердження бюджетів.

За характером взаємовідносин між бюджетами вони можуть бути договірними чи обов’язковими. Бюджетне субсидіювання та бюджетні позички здійснюються на договірній основі, вилучення коштів і взаємні розрахунки — в обов’язковому порядку. За напрямами проведення взаємовідносини між бюджетами поділяються на вертикальні і горизонтальні. В Україні існують тільки вертикальні взаємовідносини між бюджетами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]