Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

36.Андерайтинг: поняття, сутність та задачі.

Андерайтинг – це процес прийняття ризику на страхування. Він є проміжною ланкою між поданням заяви та підписанням до¬говору страхування (видачею страхувальнику поліса).

Задачі андеррайтинга:

1) необхідно оцінити запропонований ризик з огляду на характеристики самого обєкта страхування (ви-ходячи з його вартості та ймовірності настання страхової події із застрахованим об'єктом) та з огляду на особу страхувальника (тобто врахувати фізичні та психологічні небезпеки).

2) на основі оцінки ступеня ризику з врахуванням фізич¬них і психологічних небезпек вирішити: страхувати цей ризик чи відмовитися від пропозиції.

Тут може бути три варіанти:

а)ризик приймається автоматично, без будь-яких застережень.

б)ризик приймається на страхування з певними застережен¬нями, зауваженнями та за умов виконання страхувальником пев¬них заходів щодо зменшення ступеня ризику;

в)ризик відхиляється, страховик не приймає пропоз. страхувал.

3) якщо ризик прийнятий на страхування андеррайтер визначає конкретні умови майбутнього договору страхування: строки страхування, рівень страхового забезпечення, обсяги стра¬хової відповід, франшизу, пільги, інші суттєві момен¬ти договору.

4) узгодивши зі страхувальником конкретні умови до¬говору страхування, визначити розмір страхової премії з ураху¬ванням усіх чинників, які впливають на її розмір. Базова ставка страхової премії (страховий тариф), обчислена актуарієм, зазначається страховиком у Правилах страхування, які затверджує Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг. На основі базового страхового тарифу обчислюється страхова пре¬мія.

Таким чином, процес андерайтингу завершується або відмо¬вою застрахувати певний ризик, або переходом до наступного етапу страхової угоди — укладення (підписання) договору.

37.Договір страхування та його зміст.

Договір стр є письмовою угодою між страхувальником і страховиком, відповідно до якої страхових бере на себе зобов’язання в разі настання страхового випадку здійснити страхову виплату страхувальнику чи іншій особі, визначеній у договорі стр страхувальником, на користь якої укладено договір стр, а страхувальник зобов’язується виплачувати страхові платежі у визначені строки та виконувати інші умови договору. Договір стр повинен містити(зміст):назву документа; назву та адресу страховика; прізвище, ім'я, по батькові або назву страхувальника та застрахованої особи, їх адреси та дати народження; прізвище, ім'я, по батькові, дату народження або назву вигодонабувача та його адресу; зазначення предмета договору страхування; розмір страхової суми за договором страхування іншим, ніж договір страхування життя; розмір страхової суми та (або) розміри страхових виплат за договором страхування життя; перелік страхових випадків; розміри страхових внесків (платежів, премій) і строки їх сплати; страховий тариф (страховий тариф не визначається для страхових випадків, для яких не встановлюється страхова сума); строк дії договору; порядок зміни і припинення дії договору; умови здійснення страхової виплати; причини відмови у страховій виплаті; права та обов'язки сторін і відповідальність за невиконання або неналежне виконання умов договору; інші умови за згодою сторін; підписи сторін. Будь-який договір страхування за своїм змістом має відповідати правилам стр, які розробляються страховиком для кожного виду стр окремо і підлягають реєстрації. Договір стр і правила стр це не однакові документи, але договори укладаються на підставі правил, тому правила є повнішими ніж структура договорів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]