Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

76.Страхування будівельно-монтажних ризиків.

Страхування будівельно-монтажних робіт — добровільний вид страхування технічних ризиків, що передбачає захист майно­вих інтересів замовників (забудовників), підрядників та інших осіб у разі настання певних подій, визначених договором стра­хування під час виконання, будівельних, монтажних і пускона­лагоджувальних робіт.

Суб'єктами страхування будівельно-монтажних ризиків є страховик і страхувальник.

Страховик — фінансова установа, якачзгідно з отриманою лі­цензією бере на себе зобов'язання виплатити страхове відшкоду­вання страхувальникові в разі настання страхового випадку, пе­редбаченого договором страхування.

Страхувальник. Договір страхування будівельно-монтажних робіт може укласти замовник (забудовник) або підрядник.

Вигодонабувач. Під час .укладення договору страхування страхувальник мбже визначити юридичну особу (наприклад, кре­дитора), яка матиме право отримати страхове відшкодування в разі знищення або пошкодження застрахованого майна.

Об'єктами страхування за договором страхування будівель­но-монтажних робіт виступають майнові інтереси страхувальни­ка, пов'язані з володінням, розпорядженням, користуванням май­ном, необхідним для виконання ним будівельно-монтажних та інших.робіт під час спорудження промислових споруд, електро­станцій, мостів, каналів, дорожніх і залізничних об'єктів, контор­ських будівель, лікарень, шкіл, житлових будинків тощо. Відпо­відно страховому захисту підлягають:

будівельні роботи (їх вартість), зокрема й усі будівельні ма­теріали та конструкції, витрати на заробітну плату, транспорту­вання, митний збір;

монтажні роботи (їх вартість), зокрема й машини, механіз­ми, устаткування, витрати на заробітну плату, транспортування, митний збір;

машини, пристрої та обладн. для проведення монтаж­них робіт;

допоміжні споруди (наприклад, тимчасові обвідні канали та захисні дамби);

обладнання будівельного майданчика (тимчасові будівлі, складські приміщення, гуртожитки та ін.);

витрати з розчищення території після страхового випадку.

Перелік об'єктів страхування за договором страхування буді­вельно-монтажних робіт може бути розширено за домовленістю сторін. За окремим договором може бути застрахована цивільна відповіда­льність страхувальника за шкоду, завдану третім особам.

Винятки. За договором страхування будівельно-монтажних робіт не приймаються на страх. ескізи, плани, креслення, фотографії, зразки, макети, ц. папери, гроші, бух. та інші документи.

Страхові ризики. Страх-ня буд-мон робіт передбачає страх покриття з відповідальністю «за всі ризики», тобто за непередбачені й раптові збитки, що виникли внас. таких подій:

пожежа, вибух, удар блискавки, падіння пілот. літа­льних апарат;

повінь, затоплення, дощ, сніг, підтоплення ґрунтовими во­дами, лавина, землетрус, буря, ураган, тайфун, опускання грунту, зсув, обвал, сель;

протиправні дії третіх осіб, зокрема й крадіжка, грабіж,розбій;

аварія інженерних мереж (наприклад, електропостачання, водопроводу тощо) та інші виробничі аварії;

обвалення або пошкодження об'єкта, зокрема й частинами, що обвалюються або падають.

Страхова сума встановлюється за кожним окремим об'єктом страхування, визначеним у договорі страхування,Об'єкти будів­ництва (монтажу) приймаються на страхування у розмірі договірної вартості будівництва згідно з проектно-кошторисною документа­цією; допоміжні споруди, обладнання будівельного майданчика та будівельні машини — у розмірі залишкової вартості; витрати з розчищення території будівельного майданчика після страхо­вого випадку — у розмірі 2—5 % страхової суми за договором страхування.

Страхові тарифи. У практиці страхування будівельно-монтаж­них робіт відсутні загальноприйняті ставки премій. Ставки премій страховик визначає індивідуально за кож­ним договором страхування будівельно-монт. робіт з ура­х. ступеня ризику.

Фрашниза. У страхуванні будівельно-монтажних робіт обо­в'язково застосовується безумовна франшиза, розмір якої визна­чається за домовленістю страховика та страхувальника, за кож­ним об'єктом, прийнятим на страхування.

Строк страхування. Договір зазвичай укладається на період, визначений у контракті на вик будівельно-мон­тажних робіт.

Територія страхування. Об'єкти страхування вважаються за­страхованими на території будівельного майданчика, зазначеної в договорі страхування. Будь-яке переміщення застрахованого майна з місця проведення будівельно-монтажних робіт, зазначеного в договорі, автоматично веде до зупинки страхового захисту відно­сно вилученого майна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]