Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

91.Економічна необхідність і особливості страх. Морс. Ризиків.

Морське страхування, поряд з авіаційним, є специфічним і найбільш ризикованим. Воно є комплексним і надає страховий захист майнового і особистого характеру та відповідальності в процесі транспортування.

Крім цього, постійно зростаюча інтенсивність транспортних потоківпідвищує негативний вплив на екосистему планети, що висуває додаткові вимоги до перевізників за шкоду, заподіяну третім особам у процесі транспортування вантажів.

Слід зазначити, що морські страховики є найчутливішими як до стихійних явищ, так і до появи нових ризиків.

Особливості мор с-ня:

- Мор с-ня раніше за ін види с-ня було законодавчо оформлене.

- У цій сфері с-ня мають справу із дуже вартісно великими ризиками

- Мор перевезення пов'яз із перетин-ми кордонів багатьох країн і баз-ся на широкихміжнар контактах

- Більшість договорів мор с-ня уклад-ся на основі мор страх полісу “Lloyd's Marine Policy” з урах застережень Інституту лондонських стр-ків.

- Договори мор с-ня ч/з їх складність уклад-ся переважно за посер-вом стр брокерів.

- Найважливішими суб-ми ринку мор с-ня є т з “клуби взаємного с-ня”, їх офіційна абрев-ра P and I Clubs. Цих клубів зараз наліч-ся близько 70. Вони діють на принципах тов-ств взаємного с-ня. Ці клуби заб-ть здебільшого с-ня відпов-ті судновласників, а поштовхом для їх розвитку і розвитку цього виду с-ня було прий няття у 1846р Англ парламентом Акту, згідно з яким судновл-ки зобов були відшк-ти збитки за події, які трапилися за участю їхніх суден. СК відмовлялися покривати ці ризики і вони почали ств-ти клуби. Суднов-ки, які ств-ть клуби, одночасно є і страхув-ми. Фін базою є внески засновників. Клуби здебільшогоорієнтовані на с-ня відпо-ті суднлвл-в (26 видів с-ня відпов-тівключають у с-ня клуби).

У складі мор с-ня виокремлюють такі осн види с-ня:

* с-ня суден – каско

* с-ня вантажів – карго

* с-ня відпов-ті судновл-ків

* в Укр ще особисте с-ня на внутр водному транспорті

В У у сфері мор с-ня прац. СК, що зосер-ні в Одесі, Маріуполі, Миколаєві, Іллічівську. Їх д-сть координує Мор бюро України.

92.Страхування морських суден.

На стр-ня приймається корпус судна із машинами, устаткуванням, такелажем, фрахт і інші витрати, пов’язані з експлуатацією судна. Обсяг відповідальності включає :

1. Відпов. за загибель і пошкодження(повна відповідальність).

2. Без відповідальності за пошкодження, крім випадків крушіння.

3. Без відповідальності за часткову аварію (це ненавмисний збиток завданий судну або вантажу, пов. їхнім пошкодженням).

4. З відпов. за повну загибель, включаючи витрати по спасінню.

Стр-ня не покриває збитки, які дістало судно через:

- навмисні дії або грубу необережність страхувальника;

- збитки через відомий страхувал. стан судна до виходу в рейс;

- внаслідок зносу, корозії судна, його частин;

- форс-мажорні обставини.

Договір укладається або на певний строк (найчастіше це 1рік), або на окремий рейс. Відпов. страховика настає тільки у випадку, якщо збитки сталися у зазнач. районі плавання або у рейсі.

Страх.сума встановлюється за заявою страхувальника, але вона не повинна перевищувати дійсної вартості судна. Якщо страх.сума встановлена нижче дійсної вартості судна, страховик встановлює пропорційну систему забезпечення. Якщо страх.сума вище дійсної вартості судна, то договір є недійсним щодо тієї частини страх.суми, яка перевищує дійсну вартість. Спеціаліст-представник страховика – сюрвейєр – здійснює огляд судна, вантажів і на підставі його висновку страховик приймає рішення про укладання договору стр-ня.

Страх.премія встан. при стр-ні суден в середньому на рівні 1-2% від їх вартості. Ставка страх.премії залежить від таких чинників:

1. Від класу реєстра Ллойду.

2. Від розміру судна.

3. Вартість судна.

4. Репутація судновласника.

5. Кваліфікація та досвід роботи капітана і команди.

6. Порт приписки судна.

7. Який вантаж перевозиться судном.

8. Район плавання і маршрут судна.

9. Вік судна.

Крім переліченого на ставку премії впливають: варіант стр-ня; кількість суден, заявлених на стр-ня; розмір франшизи (завжди використовується. Її мін розмір 10% від страх. суми).

При настанні страх. випадку страхувальник зобов’язаний документально довести, що дійсно трапився страх. випадок, передбачений страх. полісом і надати страховику претензійний документ і розрахунки, необхідні йому для визначення суми страх. відшкодування і реалізації прав суброгації. Спеціаліст – представник страховика, який займається з’ясуванням обставин страх. випадку і участі у спасінні і збереженні судна і майна на ньому, розраховує збитки, долю відшкодування, яка покладається на власника вантажу судна – диспашер.

В повному обсязі страховик сплачує відшкодування в 3 випадках:

1. при повній фактичній загибелі судна;

2. при пропажі судна безвісти ( ніяких повідомл. протягом 3 міс)

3. при повній конструктивній загибелі судна: коли судно з вантажем знаходиться в районі воєнних дій; коли ремонт судна або його відновлення є економічним недоцільним.

У випадку повної загибелі або пропажі судна до страховика переходить право власності на судно, але страхувальник і сам може заявити страховику про відмову від своїх прав на застраховане судно і отримати повну страх.суму від нього. Така заява називається абандоном.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]