Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

56.База оподаткування, порядок обчислення та сплати податку на прибуток до бюджету.

Базою оподаткування є загальний оподатковуваний дохід.

Податок, який підлягає сплаті до бюджету, обчислюється платниками самостійно за кожний звітний період наростаючим підсумком протягом року. Податкова декларація з податку на прибуток подається протягом 40 календарних днів після закінчення кожного звітного кварталу, в якій нарахована сума податку до сплати відображається наростаючим підсумком. Податок на прибуток сплачується до бюджету протягом 10 днів після граничного строку подачі декларації, у сумі, нарахованій за звітний період, за вирахуванням фактично сплаченого податку протягом попередніх звітних періодів звітного року. Порядок обчислення ППП:

1)платник діяльність якого не підлягає патентуванню

1.1)платник не має відокремленні підрозділи =

1.1.1)ПБ більше 0 –>ППП до сплати дорівнює ПБ*Ставку,сплачується протягом 10 днів після подачі декларації;

1.1.2)ПБ менше 0–>резидент –>від’ємне значення відноситься до витрат наступного звітного періоду; 1.2)платник має відокремленні підрозділи =

1.2.1)філії та головне підпр. платять ППП окремо (далі по такій же схемі від 1.1.1 і 1.1.2);

1.2.2)головне підпр. з філіями сплачують консолідований податок;

2)платник діяльність якого підлягає патентуванню:(він веде окремий облік доходів і витрат пов’язаних і непов’язаних з патентуванням)

2.1)діяльність не пов’язана з патентуванням(далі по такій же схемі від 1.1.1 і 1.1.2);

2.2)діяльність пов’язана з патентуванням =

2.2.1)ПБ більше 0 = ППП дорівнює ПБ*Ставка – Вартість придбаних патентів;

2.2.2)ПБ менше 0 = відємне значення відноситься до витрат, а відшкодування за рахунок доходів, отриманих в майб. періодах.

Консолідована сплата податку – головне підприємство сплачує податок на прибуток як до бюджету терит. громади за своїм місцезнаходж., так і до бюджетів терит. громад за місцезнаходж. філій. Отже, головне підприємство бере на себе обов’язок сплати податку на прибуток і за філії, і за самого себе.

54.Податок на прибуток в системі прямого оподаткування: платники, ставки та пільги.

Платниками податку з числа резидентів є:

1. Суб'єкти господарювання – юридичні особи, які провадять господарську діяльність як на тер. України, так і за її межами;

2. Управління залізниці, яке отримує прибуток від основної діяльності залізничного транспорту.

3. Підприємства залізничного транспорту та їх структурні підрозділи, які отримують прибуток від неосновної діяльності залізничного транспорту;

4. Неприбуткові устан. та орган. у разі отрим. прибутку від неосн. діяльності та/або доходів, що підлягають оподаткуванню;

5. Відокремлені підрозділи платників податку, за винятком представництв.

Платниками податку з числа нерезидентів є:

1. Юридичні особи, що створені в будь-якій організаційно-правовій формі, та отримують доходи з джерелом походження з України, за винятком установ та організацій, що мають дипломатичні привілеї або імунітет згідно з міжнародними договорами України;

2. Постійні представн. нерезид., які отрим. доходи із джерелом походження з України або виконують агентські (представницькі) та інші функції стосовно таких нерезидентів чи їх засновників.

Основна ставка податку на прибуток становить 16 відсотків. Відповідно до Перехідних положень ставки податку на прибуток мають змінюватися таким чином:

З 1 квітня 2011 по 31 грудня 2011 включно – 23%, з 1 січня 2012 по 31грудня 2012 включно – 21%, з 1 січня 2013 по 31 грудня 2013 – 19%, з 1 січня 2014 – 16%.

Існують також ставки 0, 4, 6, 12, 15 і 20%.

За ставкою 0 прибутку від страхової діяльності юр. осіб у випадку отримання доходів від довгострокового страхування життя та пенсійного страхування.

Інші ставки податку:

1.Сума фрахту, що сплачується резидентом нерезиденту за договорами фрахту, оподатковується за ставкою 6%.

2.Резиденти, які здійснюють виплати нерезидентам за виробництво та/або розповсюдження реклами про такого резидента, під час такої виплати сплачують податок за ставкою 20 відсотків суми таких виплат за власний рахунок.

3.Страховики або інші резиденти, які здійснюють страхові платежі та страхові виплати у межах договорів страхування або перестрахування ризиків, у тому числі страхування життя на користь нерезидентів, зобов'язані оподатковувати суми, що перераховуються, таким чином:

-у межах договорів із обов'язкових видів страхування, за якими страхові виплати (страхові відшкодування) здійснюються на користь фізичних осіб-нерезидентів, а також за договорами страхування у межах системи міжнародних договорів "Зелена карта" - за ставкою 0 відсотків;

-у межах договорів страхування ризиків за межами України, за якими страхові виплати здійснюються на користь нерезидентів, крім зазначених ризиків, - за ставкою 4 відсотки суми, що перераховується, за власний рахунок страховика у момент здійснення перерахування такої суми;

-під час укладання договорів страх. або перестрахування ризику безпосередньо із страховиками та перестрахов. -, -за ставкою 0%;

-в інших випадках, ніж зазначені, - заставкою 12 відсотків суми таких виплат за власний рахунок у момент здійснення перерахуваннятаких виплат.

Від опод. податком на прибуток звільняється прибуток:

організацій, заснованих громадськими організаціями інвалідів, від продажу (постачання) товарів, виконання робіт і надання послуг, інших цивільно-правових договорів (на яких працює не менше 50% інвалідів від середньооблікової чисельності штатних працівників, а ФОП інвалідів за звітний період не менше 25% загальних витрат на оплату праці)

отриманий від продажу на території України продуктів дитячого харчування власного виробництва, спрямований на збільшення обсягів виробництва та зменш. роздрібних цін таких продуктів

отриманий за рахунок міжнародної технічної допомоги або за рахунок коштів, які передбачаються в державному бюджеті як внесок України до Чорнобильського фонду "Укриття"

дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів недержавної форми власності, отриманий від надання осв.послуг

підприємств паливно-енерг. комплексу в межах фактичних витрат, що не перевищують сум, передбачених інвестиційними програмами, схваленими органами державного влади, на капітальні вкладення з будівництва (реконструкції) міждержавних, магістральних та розподільчих електричних мереж та/або сум, спрямованих на повернення кредитів, які використані для фінансування таких цілей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]