Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

116.Видатки бюджету на соціальний захист населення, їх склад, призначення та роль.

Соц захист – це сукупність держ заходів і видатків бюджету, пов'язаних з наданням фін допомоги окремим верствам населення, які врезультаті екон. чи фін кризи чи через ін незалежні від них прич. не мають достатніх для самозобезпечення доходів. Держава бере на себе зобов'язання зі здійснення більшої частини видатків на соціальний захист:

1)держ спеціальні пенсійні реформи (пенсії військовослужб. рядового, сержант. та старшинського складу строк. служби та членам їх сімей; пенсії військовослужб. та особам керівн. і рядов. складу органів внутр. справ; пенсії, за інш. пенс. програмами);

2)держ програми соц допомоги (компенсації на медикаменти; програма протезування; кошти, що передаються до фонду соц стр-ння на випадок безробіття);

3)держ підтримка гром. організацій інвалідів і ветеранів, які мають статус всеукраїнських;

4)держ програми і заходи стосовно дітей, молоді жінок, сім'ї;

5)держ підтримка молодіжн. гром. організацій на виконання загальнодерж. програм і заходів стос. дітей, молоді, жінок, сім'ї;

6)держ програми підтримки будівництва (реконструкції) житла для окремих категорій громадян.

В Україні сис-ма соц захисту яскраво проявляється через сис-му соц страх-ня. Залежно від страх випадку розрізняють такі види загальнообов'язкового соц страх-ня: пенсійне, у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, медичне, від нещасного випадку на вир-ві та проф захворювання, на випадок безробіття.

117.Житлові субсидії і порядок їх розрахунку.

Одним із видів державної соц. допомоги є надання громадянам щомісячної адресної безгот. грошової субсидії для відшкодування витрат на плату за користування житлом або його утримання та комунальні послуги (водо-, тепло-, газопостачання, водовідведення, електроенергія, вивезення побутового сміття та рідких нечистот), а також один раз на рік субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива. Житлова субсидія є безповоротною, її отримання не пов'язане і не тягне за собою зміни форми власності житла.

Житлові субсидії видаютьсі за наявності різниці між розміром плати за житлово-ком. послуги, скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо (у межах норм споживання) і обсягом визначеного Кабміном обов'язкового процента платежу. При цьому норма володіння чи користування загальною площею житла та нормативи користування комунальними послугами встановлюються, виходячи з 21 кв. м на кожного прописаного у жилому приміщенні (будинку) та додатково 10,5 кв. м на всіх прописаних, для громадян, які проживають в однокімнатній квартирі, - на загальну площу незалежно від розміру квартири.

Розрахунок субсидій за встановленими % сукупного доходу провадиться лише у разі звернення громадян за їх призначенням або у разі підтвердж. громад. права на субсидії на новий термін.

Розмір витрат на оплату житлово-комунальних послуг у межах норм споживання і розмір субсидій визначаються окремо за кожний вид послуг пропорційно до його частки у загальній сумі вартості цих послуг. У разі якщо протягом терміну призначення субсидії фактична плата за окремий вид послуг змінюється, перерахунок розміру витрат та розміру субсидій на оплату житлово-комунальних послуг у межах норм споживання здійснюється лише за цим окремим видом послуг.

Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на основі середньомісячного, а для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива — річного сукупного доходу сім'ї. Розмір середньомісячного сукупного доходу для призначення субсидії обчислюється, виходячи з даних про доходи всіх членів сім'ї за шість календарних місяців, що передують місяцю звернення за житловою субсидією. Розмір річного сук. доходу визначається множенням визначеного середньоміс.сукупного доходу на 12.

До сукупного доходу включаються: нарахована заробітна плата, у тому числі за роботу понаднорму, у святкові й вихідні дні та за сумісництвом; процентні надбавки і щорічна винагород та ін. У разі відсутності доходів за будь-який місяць протягом періоду, за який визначається сукупний дохід, або місячний дохід менший за неоподатковуваний мінімум доходів громадян, у розрахунок житлової субсидії за кожний такий місяць включається місячний дохід, що дорівнює одному неопод. мінімуму доходів громадян.

Передбачено такі терміни надання житлових субсидій:

• субсидія для відшкод. витрат на оплату житлово-ком — призначається на шість місяців, а на оплату природного газу, що споживається на індивідуальне опалення, -на опалювальний період, починаючи з місяця звернення за її призначенням;

• субсидія для придбання скрапленого газу, твердого та рідко-, го пічного побутового палива — призначається один раз на календарний рік за особистим зверненням громадян;

• субсидія для придбання скрапленого газу, твердого та рідко-го пічного побутового палива і відшкодування витрат на оплату і житлово-комунальних послуг - надається на календарний рік (при цьому субсидія на оплату житлово-ком. послуг розраховується з місяця звернення за її признач. до кінця поточного року).

Розмір призначеної субсидії не може перевищувати розмір житлово-комунальних платежів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]