Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

88.Обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

Страхування здійснюється на умовах, визначе¬них Законом України від 1 липня 2004 року «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників назе¬мних транспортних засобів». Страхувальниками ОСЦПВВНТЗ є юридичні особи та діє¬здатні громадяни, які уклали зі страховиками договори страху¬вання відповідальності за шкоду, заподіяну життю, здоров'ю, майну третіх осіб під час експл. ТЗ.

Страховиками виступають організації, що мають ліцензію на здійснення цього виду страхування. Такі компанії повинні бути членами МТСБУ. Потерпілими визнаються треті особи, життю, здоров'ю та/або майну яких унаслідок ДТП ТЗ заподіяна шкода, цив.-правову відпов. за яку несе власник цього ТЗ.

Страховим випадком вважається подія, унаслідок якої завдана шкода третім особам під час ДТП, що сталася за участю забезпе¬ченого ТЗ й зумовила правову відповідальність особи, застрахо¬ваної за договором.

Страхові платежі страховики визначають на підставі базово¬го платежу та корегуючих коефіцієнтів. Ці показники розрахо¬вуються МТСБУ актуарним методом. Базо¬вий платіж і корегуючи коефіцієнти затверджує Держфінпослуг. Зараз базовий страховий платіж складає 291 гри 49 коп. Макси¬мальний розмір платежу (враховуючи коефіцієнти) не може пе¬ревищувати більш як у три рази або бути меншим 50 відсотків базової ставки.

Бонус-маяус. З метою заохочення безаварійної експлуатації ТЗ під час укладення договорів ОСЦПВВНТЗ більш як на півроку страховики мають право застос. корегування страхових тарифів.

Обов 'язковий ліміт відповідальності страховика за шкоду, завдану майну, становить 25500 гри на одного потерпілого. Якщо таких було кілька, то ліміт відповідальності зростає, але не біль¬ше як до п'ятикратного розміру, тобто 127 500 гри. Коли загаль¬ний розмір шкоди за певним страховим випадком перевищує п'ятикратний ліміт відповідальності страховика, виплати кожно¬му потерпілому пропорційно зменшуються.

Обов 'язковий ліміт відповідальності страховика за шкоду, заподіяну життю та здоров'ю людей, становить 51 000 гри па одного потерпілого, але не більше п'ятикратного розміру цієї су¬ми з розрахунку на всіх потерпілих.

Зазначені страхові відшкодування виплачуються за кожним страховим випадком, що настав упродовж періоду дії відпові¬дного договору ОСЦПВВНТЗ у межах визначеного ліміту від-повідальності страховика. Франшиза за даним видом стр. застосов-ся тільки безумовна щодо майна 3-х осіб і не має перевищувати 2% ліміту відповідальності за майно.

Пільги:1)Звільняються учасники бойових дій та інвар. І групи;

2)На 50% зниж-ся базов. Плат. для пенсіон. та інвалідів ІІ групи;

3)При одноч. страхуванні ТЗ від 5 до 10 – знижка 5%СП; від 10 до 20 – знижка 10% СП; від 20 і більше – знижка 15% СП.

89.Моторне (трансп.) страхове бюро України та його функції.

Моторне транспортне страх бюро України створилося в 1994р. Його регул-ся Постановою КМУ "Про порядок і умови проведення обов с-ня цив в-сті власників т/з", яка регулює також сам порядок цього виду с-ня. МТСБУ – це форма об’єднання страховиків, що здійснюють страх-ня цив відповід-ті власників Тз. Страховики можуть входити до МТСБУ як повні або асоційовані члени. Вищим органом упр-ня є загальні збори страховиків – членів Моторного бюро (МБ). Мета МТСБУ – координація діяльності його членів щодо оформлення страхування і покриття шкоди, нанесеної третім особам внаслідок ДТП на території України, а також за її межами, реалізація договорів, конвенцій і домовл. з уповноваженими організаціями по страх-ню цив відповід-ті власників ТЗ інших країн.

Тільки ті страхові компанії, які входять до Моторного бюро, мають право проводити страхування цивільної відповідальності власників автотранспортних засобів.

Існує 2 види договорів: 1)звичайний (укладається з власником транспортного засобу зареєстрованого в Україні і діє в межах країни); 2)додатковий (діє за межами України, в країнах, зазначених у страховому полісі).

Членство страхувальників у Моторному бюро може бути двох видів: асоційоване та повне. Асоційовані члени укладають тільки звич. договори. Повні –і звичайні, і додаткові договори. Існує більше 50 асоційованих та 11 повних членів Моторного бюро.

Для забезпечення виконання зобов’язань членів Моторного бюро перед страхувальниками і третіми особами при Моторному бюро створюють 2 центральні страхові резервні фонди:

1) фонд страхових гарантій (мінімально 40 тис. євро в еквіваленті), призначений для забезпечення платоспроможності Моторного бюро під час взаєморозрахунків з іншим Моторним бюро. Джерелами формування цього цього резерву є вступні внески повних членів Моторного бюро і щомісячні відрахування страховиків в цей фонд в розмірі 5% страхових премій, отриманих за додатковими договорами, отриманих із страхування автоцивільної відповідальності.

2) фонд захисту потерпілих у ДТП. При чому відшкодування здійснюється при нанесенні збитків життю і здоров’ю, а не матеріальних. Цей фонд формується за рахунок внесків членів бюро в розмірі 12% надходжених премій, отриманих за звичайними договорами страхування відповідальності.

Осн функції Мот бюро України:

1. гарантування платоспр.СК-членів мот бюро щодо стр зобов-нь;

2. укладання угод з мот бюро ін держав про взаємне визнання договорів такого с-ня;

3. взаємне врегул-ня питань стосовно відшк-ня шкоди і забезпечення виплат 3-м особам, якщо настання події в у було спричинено власником т/з, застрахованого на території у, ін д-ви.

4. упр-ня централізоавними стр резервними фондами;

5. співроб-во з відпов мот бюро ін країн, координація обов с-ня нерезидентів на нашій території і наших гром-н в ін країнах;

6. збирання необх інф-ції щодо обов с-ня цив відп-сті, підготовка рішень та пропозицій з цього с-ня;

7. розробка форм стр полісів і договорів обов стр-ня цив відп-ті;

8. встановлення розмірів стр премій за додатковими договорами.

9. виплата компенсацій потерп. у визнпчених зак-вом випадках.

Із заявою про виплату відшк-ня стосовно шкоди, заподіяної життю і здоров'ю потерпілої 3-ї соби, до Мот трансп бюро України вона звертається у випадках:

- коли ДТП сталося внасл керування спец обладнаним т/з із розпізнав знаком "інвалід"

- коли т/з, що спричинив ДТП, не встановлений, або коли власник, який не мав договору обов с-ня і був винний у скоєнні ДТП, загинув

- коли ДТП сталася внаслідок угону чи викор-ня т/з страхув-ка

- якщо ДТП сталося при наданні страхув-ком свого т/з працівникам міліції і охор здор-я

- у випадку неплатоспр.СК-члена Мот бюро за цого зобов-нями

- відш. взаємн. врегул-ня питань в межах с-ми "Зел картка".

Для забезп-ня викон-ня зобов-нь членів Мот бюро перед страхув-ми і 3-ми особами при Мот трансп стр бюро У створено централізо стр резерв фонди, які форм-ся за рах внесків членів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]