Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

86.Міжнародна страхова система «Зелена картка»: виникнення та сутність.

У разі виїзду за межі країни водій зобов'язаний мати, крім чинного основного договору ОСЦПВВНТЗ, що поширюєть¬ся на територію України, також додатковий договір (поліс «Зеле¬на картка»), який забезп. страх. захист на випадок запод. шкоди здоров'ю або майну 3-х осіб на тер. зазначених у полісі держав.

З 2005 року Україна є рівноправним членом

Основним завданням системи «З. картка» є створення захисту потерпілих у ДТП за участю автовласників — нерезидентів країни, в якій трапилась така пригода. Це забезпе¬чується викон. певних умов країнами — членами цієї сис¬теми, а саме:

- у таких країнах має здійснюватись ОСЦПВВНТЗ;

-у кожній країні має бути єдина організація національне моторне транспортне страхове бюро, що забезпечує врег. збитків автовлас. цієї країни на тер. інших держав, а також урегул. збитки автовл.-нерезидентів на тери¬торії свого перебування;

- держава—член системи «З. картка» не повинна пере¬шкоджати переказам вільно конверт. валюти, що спрям на страх. виплати.

Збитки в країнах—членах системи «З. картка» врегул. зазвичай через нац. моторне страхове бюро, яке переадресовує матеріальні претензії, висунуті до автовласника-резидента іншої країни, на відпов. моторне страх. бюро. При цьому перше мот. страх. бюро розгляд. як бюро-регулюв. збитків, а друге — як бюро-платник.

Отже суб’єктами такого страхування є: МТСБУ країни, громадянином якої є власник ТЗ; МТСБУ країни, в якій сталося ДТП; СК власника ТЗ, який виїхав за кордон; СК потерпілого; страхувальник; 3-ті особи.

87.Страхування цивільної відповідальності власників тз.

Страхувальниками є юридичні особи та діє¬здатні громадяни, які уклали зі страховиками договори страху¬вання відповідальності за шкоду, заподіяну життю, здоров'ю, майну третіх осіб під час експлуатації ТЗ.

Страховик. виступають організації, що мають ліц. на здійснення цього виду страхув. Такі компанії повинні бути членами МТСБУ.

Потерпілими відповідно до закону визнаються треті особи, життю, здоров'ю та/або майну яких унаслідок ДТП ТЗ заподіяна шкода, цивільно-правову відпов. за яку несе власник цього ТЗ.

Страховим випадком вважається подія, унаслідок якої завдана шкода третім особам під час ДТП, що сталася за участю забезп. ТЗ й зумовила правову відпов. особи, застрах. за договором.

Страхові платежі страховики визначають на підставі базово¬го платежу та корегуючих коефіцієнтів. Ці показники розрахо¬вуються МТСБУ актуарним методом. Базо¬вий платіж і корегуючи коефіцієнти затверджує Держфінпослуг. Зараз базовий страховий платіж складає 291 гри 49 коп. Макси¬мальний розмір платежу (враховуючи коефіцієнти) не може пе¬ревищувати більш як у три рази або бути меншим 50 відсотків базової ставки.

Бонус-малус. З метою заохочення безаварійної експлуатації ТЗ під час укладення договорів більш як на півроку страховики мають право застос. корегування страхових тарифів.

Обов 'язковий ліміт відповідальності страховика за шкоду, завдану майну, становить 25500 гри на одного потерпілого. Якщо таких було кілька, то ліміт відповідальності зростає, але не біль¬ше як до п'ятикратного розміру, тобто 127 500 гри. Коли загаль¬ний розмір шкоди за певним страховим випадком перевищує п'ятикратний ліміт відповідальності страховика, виплати кожно¬му потерпілому пропорційно зменшуються.

Обов 'язковий ліміт відповідальності страховика за шкоду, заподіяну життю та здоров'ю людей, становить 51 000 гри па одного потерпілого, але не більше п'ятикратного розміру цієї су¬ми з розрахунку на всіх потерпілих.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]