Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

74.Страхування будівель та іншого майна с/г підприємств.

Об’єктом у цьому стр-ні є будівлі, споруди машини, обладнання, с/г техніка, сировина, інвентар, передавальні пристрої, насіння, корми, продукція і інші мат. цінності. Риболовецькі госп-ва можуть страхувати судна та засоби лову.

Не підлягають стр-ню тимчасові, дуже старі та непридатні для викор-ня будівлі, а також споруди, що переб у зоні зсуву, обвалу, повені або ін стих лиха Не є об’єктом стр-ня ділова деревина та дрова на лісосіках і під час сплаву, документи, ЦП, готівка.

Це стр-ня здійсн-ся на випадок знищення або пошкодження ч/з пожежу, вибух, удар блискавки, повінь, паводок, землетрус, бурю, ураган, зливу, град, зсув, незвичайні для даної місцевості снігопади, сель, припинення постачання електроенергії. Засоби тр-ту страх-ся на випадок ДТП. Крім того майно підпр-ва м/бути застраховане на випадок крадіжки та неправомірних дій 3-х осіб.

Стр сума за матеріалами, кормами, нас-ням, гот пр-цією та ін мат цінностями визн-ся у договорі с-ня, але не більше їх балансової вартості. ОЗ прийм-ся на с-ня за договірною ціною, але не більше їх залишкової вар-ті. Будівлі, обл-ня м/бути прийняті на с-ня у сумі, менщій їх баланс варт-ті. Тоді всі об’єкти відпов виду майна вваж-ся застрах-ми в тому % їх баланс варт-ті, в якому їх узято на стр-ня вцілому. Як пр, у цьому виді стр-ня встан-ся франшиза.

Стр платежі визнач-ся в цілому за договором і за кожним видом майна, що передається на стр-ня. Стр платежі мають бути сплачені у повному обсязі або в розмірі не меншеяк 50% річної суми зі стр-ня будівель та ін майна с/г підпр-тв до вступу договору с-ня в дію, але не пізніше 30 днів з дня його пілисання.

Договір с-ня укладається на підставі письмової заяви с/г підпр-ва. Невіддільною частиною договору є розрах-квартості майна та стр платежів. Договір м/бути укладений або на все майно, або на окремий його вид. Майно, що надійшло до страхув-ка в період дії договору, вваж-ся автом-но застрах-ним, а те, що вибуло, - вилученим зі страх захисту без зміни стр суми і стр платежів.

На р/р страхув-ка стр-к переказує різницю між остаточно визначеною сумою збитку, франшизою, передбаченою договором, і отриманим авансом.

73.Страхування тварин сільськогосподарських підприємств.

Може здійснюватись в обов’язковій та добровільній формах. Обов’язкове поширюється на визначений постановою КМУ перелік тварин: племінне стадо ВРХ, свиней, овець, кіз, коней чистих порід віком понад один рік, які мають генетичну цінність і можуть бути використані для селекції, зооп. та циркові тварини.

Ці тварини підлягають страх на випадок їх загибелі, знищення, вимушеного забою, від інфекційних хвороб, пожежі, вибуху, сонячного удару, землетрусу, повені, бурі, отруєння травами або речовинами, укусу змії або отруйних комах, утоплення, падіння в ущелину, загибелі або травм. внас. наїзду транс. засобу тощо.

Усі інші сг тварини можуть бути застраховані на добр. засадах.

Розмір збитків та одночасно розмір страх відшкодування визначається як різниця між СС кожної тварини та вартістю придатних для викор. мяса, шкіри тощо.якщо ветеринарний працівник визнає м'ясо та шкіру вимушено забитої тварини неприд. для викор, страхове відшк. виплачується у розмірі СС.

Франшиза. Умовна або безумовна.

Страх тарифи і премії. Базові страхові тарифи встановлюються залежно від вікової групи тварин, їх господарського призначення, умов утримання, страх ризиків, форми власності. «Оранта»: ВРХ – 2%, овці-кози – 3%, свині-бджоли – 4%, птиця-хутрові звірі – 5% від дійсної вартості.

Страх премія розраховується за кожним страх ризиком або за групою ризиків, виходячи з величини СС, базового тарифу та поправочних коефіцієнтів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]