Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

75.Необхідність та сутність страхування технічних ризиків.

Серед ризиків,що супроводжують під¬приємницьку діял-ть,вагоме місце посід-ть техн ризики,які вин у суб.госп. під час експл-ії техніки та здійснення буд-мон-х робіт і пов'яз. з раптовим виходом з ладу машин,обл.-ня,порушенням тех¬нол. процесу внаслідок мех. поломок, помилок під час проект-ня, монтажу, пожежі,вибуху тощо.Передбач ці небезпеки важко, тому є ризик зазн збитків. Необх покриття можл. збитків внаслід прояву тех. риз-ів виклик потребу в їх страх-ні.

У сучас. міжнар. практиці страх-ня технічних ри-зиків виокрем:

— страх-ня пуд підприємця від усіх ризиків;

— страх-ня всіх монтажних ризиків;

— страх-ня буд машин та облад-ня;

— страх-ня пром машин і технол обл.-ня від поломок;

— страх-ня електрон. Облад-ня;

— страх-ня від псування заморожених продуктів;

— страх-ня завершених об'єктів цивільного будівництва;

— страх-ня ризику втрати прибутку внасл полом пром машн і технол .облад-ня.

Обсяг відповідальності страх-ка за договорами страх-ня тех ризиків охоплює ризики, що виник під час здійс¬нення –монтаж робіт (пожежа, вибух, стихійні явища, виробн аварії, протиправні дії 3-х осіб, помилки бу¬д персоналу тощо), та ризики, що виникають при екс¬плуатації машин, механізмів, обладнання (помилки в конструкціях, обслуг, вибух, кор замикання тощо).

За видами страх-ня тех ризиків, крім страх ризику втрати прибутку внаслідок поломок промислових машин і технол. обладнання страховик відшкодовує прямі збитки страхувальника, компенсуючи вартість утраченого або пошкодже-ного майна. Непрямі збитки суб'єктів господарювання, пов'язані з втратою прибутку внаслідок використання машин, установок та обладнання можуть бути відшкодовані за умовами «страхування ризику втрати прибутку внаслідок поломок промислових машин і технологічного обладнання». Це самостійний вид страхування, який передбачає захист від непередбачуваних несприятливих наслідків, які викликані експлуатацією техніки, установок і технол. обладнання й призвели до перерв процесу виробництва.

79.Необхідність та сутність страхування фін.-кред. Ризиків.

Під фінансово-кредитними ризиками розуміють ймові­рність настання збитків у суб'єктів господарювання в результаті:

  • проведення будь-яких операцій в фінансово-кредитній і бі­ржових сферах, здійсненні операцій з фондовими цінностями;

  • інвестуванні грошових та інших ресурсів у будь-який вид виробництва, робіт чи послуг;

  • повного або часткового невиконання дебіторами договір­них зобов'язань, їх банкрутства та пов'язаних з цим втрат під­приємства тощо;

  • завдання страхувальнику збитків (як прямих, так і непря­мих) унаслідок будь-якого порушення учасником угоди (контра­гентом) прав і законних інтересів страхувальника невиконанням (неналежним виконанням) фінансових зобов'язань перед останнім.

Більшість науковців у своїх дослідження притримуються дум­ки, що фінансові ризики є поняттям більш широким, ніж кредит­ні ризики та включають в себе кредитні ризики.

Під фінансовим ризиком слід вважати ризики, які виникають у суб’єктів гос-ня в ході розрахунків за поставлену продукцію, виконані роботи. До фін ризику також відносять ризик втрати або недоотримання прибутку, доходів внаслідок перерв у виробництві.

Під інвестиційними ризиками розуміють ризики втрати інвестованих коштів та зменшення або недоотримання інцест доходу внаслідок подій незалежних від волі інвестора.

Під кредитним ризиком слід розуміти ризики, які виникають у комерційних банків при здійсненні ними активних операцій (неповернення позич-ком кредиту).

Як бачимо, залежно від характеру господарської операції фі­нансові ризики можуть бути майновими, виробничими, торгови­ми чи фінансовими. А кредитні ризики мають виразний фінансо­вий характер, хоча й побудовані на елементах правової (майнової) відповідальності.

До основних видів фінансових ризиків належать:

  • ризик зниження фінансової стійкості;

  • ризик неплатоспроможності;

  • інвестиційний ризик;

  • податковий ризик;

  • інфляційний ризик;

Страхування фінансово-кредитних ризиків можна також кла­сифікувати залежно від того, хто є страхувальником делькредерних кредитно-страхових відносин. За такого підходу до першої групи фінансово-кредитних ризиків належатимуть ризики, де страхувальником є сам кредитор (страхування товарних кредитів, страхування фінансових кредитів (страхування корпоративних, споживчих та інвестиційних кредитів), страхування експортних кредитів).

До другої групи належатимуть ризики, де страхувальником є сам боржник, а саме: страхування матеріальної відповідальності перед контрагентом; класичне страхування фінансових застав; страх. кредитів довіри та депозитів; страх. фінансо­вих гарантій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]