Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

35.Відтворення основних засобів. Знос та амортиз. Основних засобів. Методи обчислення амортизаційних відрахувань.

Просте відтворення основних засобів здійснюється в тому самому обсязі, коли відбувається заміна окремих зношених частин основних засобів або заміна старого устаткування на аналогічне.

Розширене відтворення передбачає кількісне та якісне збільш. діючих основних засобів або придбання нових основних засобів, які забезпечують вищий рівень продуктивності устаткування.

Фізичний знос — це поступова втрата осн. засобами спож. вартості в процесі експл., суто матер. знос їх окремих елементів.

Моральний знос це знос основних засобів унаслідок створення нових, більш прогрес. і екон. ефект. машин та устаткування.

Амортизація — це процес поступового перенесення вартості осн. виробн. засобів і немат. активів з урахув. витрат на їх придбання, виготовлення або поліпшення згідно з нормами аморт. відрахувань, устан. законодавчими актами. Аморт. відрахування включаються до складу валових витрат, що беруться для обчислення оподатк. прибутку.

Метод нарахування

Формула розрахунку річної суми амортизації

Прямолінійний

Ділення вартості, що амортизується, на строк корисного використання

Зменшення залишкової вартості

Добуток залишкової вартості на початок звітного року (або первісна вартість на дату початку нарахування амортизації) на річну норму амортизації.

Річна норма амортизації (%) = 1- n√(ліквідаційна вартість / первісна вартість)

n – кількість років експлуатації.

Прискорене зменшення залишкової вартості

Добуток залишкової вартості на початок звітного року (або первісна вартість на дату початку нарахування амортизації) на річну норму амортизації.

Річна норма амортизації обчислюється відповідно до строку кор. використання і подвоюється.

Кумулятивний

Добуток вартості, що амортизується, на кумулятивний коефіцієнт.

Кумулятивний коефіцієнт = відношення кількості років, що залишаються до кінця строку використання, до суми чисел років його корисного використання

Виробничий

МІСЯЧНА сума амортизації визначається як добуток фактичного місячного обсягу продукції (робіт, послуг) на виробничу ставку.

Виробнича ставка = відношення вартості, що амортизується, до загального обсягу продукції (робіт, послуг), який підприємство очікує виробити (виконати) з використанням об'єкта основних засобів.

36.Джерела та порядок фінансування капітальних вкладень на підприємстві.

Капіт. вкладення — це витрати на створення нових, реконстр. і технічне переозброєння діючих основних засобів.

Порядок фінансування капітальних вкладень залежить від способу проведення капітальних робіт.

За підрядного способу будівництво об’єктів здійснюється відповідними підрядними організаціями.

Підрядна організація добирає потрібне устаткування, замовляє його, монтує, виконує будівельні роботи і здає об’єкт. Замовник надає проектну документацію, купує і доставляє на будову устаткування, конструкції та деталі.

Господарський спосіб будівництва застосовується за будівництва невеликих об’єктів, реконструкції та розширення діючих підприємств. Господарський спосіб відрізняється від підрядного тим, що підприємство самостійно, власними силами здійснює будівельно-монтажні роботи, тобто об’єднує функції і замовника, і підрядчика. У цьому разі розрахунки здійснюються за фактично виконані роботи, включаючи витрати на утримання підрозділів, зайнятих організацією будівництва. Після завершення будівництва підприємство визначає інвентарну вартість кожного введеного в експлуатацію елемента в складі об’єкта будівництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]