Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

8.Особливості фдсг без створення юридичної особи.

Суб'єкт підприємницької діяльності без створення юридичної особи має право відкрити рахунок у будь-якому банку України та інших державах за згодою цих банків у порядку, встановленому НБУ. Підставою для відкриття рахунка є свідоцтво про державну реєстрацію суб'єкта підпр. діяльності та копія доку­мента, що підтверджує взяття його на облік у держ. подат­ковому органі.

Фінансування. Власний капітал приватного підприємця фор­мується виключно за рахунок його приватного майна. Основним джерелом його збільшення є внутрішнє фінансування, зокрема невикористаний для споживання прибуток. Відповідальність і банкрутство. Приватний підприємець відповідає за боргами суб'єкта господарювання, власником якого він є, всім своїм майном, окрім майна, на яке згідно з цивільним процесуальним законодавством не може бути звернено стягнення. Оподаткування. Законодавством передбачено кілька альтерна­тивних способів оподаткування доходів приватних підприємців:

1. За традиційного оподаткування такому підлягають дохо­ди громадян, одержані протягом календарного року від здійснен­ня підприємницької діяльності без створення юридичної особи. Переваги трад. системи оподаткування здебільшого зво­дяться до такого: розмір сплачуваних податків залежить від розміру одержаних доходів (якщо не має доходу від своєї діяльності, то відповідні податки він платити не буде); на відміну від системи оподаткування за фіксованим податком або за спрощеною системою практично відсутні обмеження щодо виду діяльності.

2. Фіксований податок (патент). Одним із варіантів опода­ткування доходів фізичних осіб — суб'єктів підп ді­я-ті є сплата фіксованого розміру прибуткового податку шляхом придбання патенту. Обов'язковою умовою придбання патенту на право здійснення підпр. діяльності є сплата фікс. податку. Документ, що засвідчує сплату фікс. податку, слугує підставою для видачі податковим органом за мі­сцем проживання підприємця патенту. Законодавче визначено максимальні та мінімальні розміри фіксованого податку — 20 і 100 грн за ка­лендарний місяць. Якщо під­пр. діяльність здійснюється з використ. найм. праці або із залуч. до неї членів сім'ї підприємця, розмір фікс. податку збільшується на 50 % за кожну особу.

3. Єдиний податок. Приватний підприємець може стати плат­ником єдиного податку і перейти на спрощену систему обліку та звітності. Ставки єдиного податку встановлюються місц. органами влади за місцем держ. реєстрації суб'єкта підпр. діяльності залежно від виду діяльності і не можуть становити ме­нше ніж 20 грн і більше ніж 200 грн за календарний місяць. Якщо приватний підпр. здійснює кілька видів діяльності, для яких установлено різні ставки єдиного податку, він придбаває одне свідоцтво і сплачує єдиний податок за цими видами діяль­ності за більшою ставкою. У разі викор. підприємцем праці найманих працівників або членів сім'ї (далі — наймані працівники) ставка єдиного податку збільшується на 50 % за кожного працівника.

Завдяки переходу на спрощену систему оподаткування та зві­тності приватні підприємці мають суттєву економію на наклад­них витратах, оскільки не є обов'язковим викор. електро­нно-касового апарата (ЕККА), набагато спрощеним є ведення книги обліку доходів і витрат та значно скорочено щокварталь­ний звіт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]