Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

34.Страхова угода та її основні етапи.

Страх. угода — пис. угода між страхувальником і страховиком, згідно з якою страховик зо-бов’язується у разі настання страхового випадку здійснити страхову виплату страхувальнику або іншій особі, на користь якої укладено договір, а страхувальник — сплатити страхову премію у визначені строки та виконувати інші умови договору. Д. с. укладається на підставі заяви страхувальника відповідно до умов правил страхування. Факт укладення уг. може засвідчуватись також страховим полісом, свідоцтвом. У уг. зазначається вид страхування, об’єкт страхування, страхова сума, страхові події, страховий тариф, страхова премія, вигодонабувач, реквізити сторін, строки початку та закінчення дії договору. Як правило, вступає в дію після сплати всього страхового платежу або суми, визначеної за першим строком платежу. Страхова угода за деякими видами страхування може бути розтягнута в часі (уклад на 1рік і більше, у межах року), і це дозволяє розглядати її як певний процес, що має свій початок, і кінець, і складається з 4 етапів:

1) подання потенційним страхувальникам заяви про бажання укласти договір страхування;

2) андерайтинг – розгляд страховиком запропонованого ризику з метою вирішення питання про прийняття його на страхування або відхилення пропозиції.

3) підписання договору страхування на основі узгодження сторонами всіх істотних моментів договору;

4) врегулювання претензій страхувальника.

Наявність або відсутність тих чи інших етапів страхової угоди залежить від наступних чинників: специфіки страхової послуги; виду страхування; від використання страховиком того чи іншого каналу просування послуги на ринок.

35.Заява про страхування: форма подання, зміст, значення.

Першим етапом страхової угоди є подання страхувал.заяви. Заява про страх. відіграє у відносинах між сторонами страх. угоди особливу роль. Для страховика вона є документом, який:

- засвідчує волевияв. заявника щодо уклад. догов страхування;

- дає змогу отримати початкову інформацію щодо заявника та запропонованих на страхування ризиків;

- виконує якоюсь мірою рекламні функції, оскільки грамотно й красиво оформлений бланк заяви сприяє формуванню позитив¬ного іміджу страховика в очах страхувальника;

- створює можливість проаналізувати подану інформацію та прийняти адекватне рішення щодо управління цим ризиком (зго¬да на пропозицію або відмова від неї);

- створює певну можливість убезпечити себе від шахрайства з боку страхувал. через відп. застереження, які містить бланк заяви.

Отже, заява про страхування є найбільш поширеним засобом отримання першої інформації щодо ризиків, які потрібно застра¬хувати. Закон України «Про страхування» зазначає, що «маючи намір укласти договір страхування, страхувальник подає страхо¬вику письмову заяву за формою, встановленою страховиком, або іншим чином заявляє про свій намір укласти договір страхування».

Для кожного виду страх. зазвичай страховик розробляє бланк заяви з урахуванням специфіки цього виду стра¬хування. Майже в усіх видах страхування бланк заяви доповню¬ється надрукованою анкетою, що містить перелік запитань, на які має відповісти потенційний страхуваль.Формат заяви, її структура залежить від виду страхування та обсягу інформації, яку потрібно мати страховику, щоб оцінити запропонований ризик. Будь-яка форма заяви містить як загальні запитання (прізвище, ім'я, по батькові страхувальника-фізичної особи або найменування страхувальника-юр. особи; адре¬са страхувальника; його паспортні дані; термін страхування; страхова сума тощо), так і спеціальні, які описують безпосер. даний ризик.

Відповіді на ці запитання потрібні страховикові, щоб здійсни¬ти андерайтинг і визнач. щодо прийняття ризику на страху¬вання.

Власноруч заповнену заяву страхувальник подає страховикові. Страхувальник має відповідати на запитання абсолютно правди¬во, з огляду на те, що заява містить так звані «Декларацію» та «Застереження». У «Декларації» страхувальник заявляє, що на¬дана ним інформація (у формі відповідей на запитання) є правди¬вою й повністю відповідає його уявленню щодо об'єкта страхування. У «Застереженні» страхувальник попереджається, що у разі викриття обману з його боку, страховик повністю або частко¬во звільняється від своїх зобов'язань за цим договором. Підпи¬суючи заяву, страхувальник одночасно підписує Декларацію та Застереження. Оскільки заява вважається невід'ємною частиною договору страхування, то страховик тим самим створює собі юридичне підґрунтя для застос. санкцій до страхувал. у разі викриття його нечесності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]