Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

71.Страхування майна сільськогосподарських підприємств: форми і види страхування.

Об’єктом у цьому стр-ні є будівлі, споруди машини, обладнання, с/г техніка, сировина, інвентар, передавальні пристрої, насіння, корми, продукція і інші матеріальні цінності. Риболовецькі госп-ва можуть страхувати також судна та засоби лову.

Не підлягають стр-ню тимчасові, дуже старі та непридатні для викор-ня будівлі, а також споруди, що перебувають у зоні зсуву, обвалу, повені або ін стих лиха (з моменту відпов оголошення, зробленого органами влади, гідрометеослужбою). Не є об’єктом стр-ня ділова деревина та дрова на лісосіках і під час сплаву, документи, ЦП, готівка.

Це стр-ня здійсн-ся на випадок знищення або пошкодження ч/з пожежу, вибух, удар блискавки, повінь, паводок, землетрус, бурю, ураган, зливу, град, зсув, незвичайні для даної місцевості снігопади, сель, припинення постачання електроенергії. Засоби тр-ту страх-ся на випадок ДТП. Крім того майно підпр-ва м/бути застраховане на випадок крадіжки та неправомірних дій 3-х осіб.

С/г страх-ня може проводитись в обов. та добр. формах, але сфера обов. страх-ня значно звужена в Україні.

Можна сподіватись, що в перспективі в Україні страх. захист всіх с/г товаровиробників здійснюватиметься на добровільних засадах. Уже нині саме таким є страх. тварин, будівель, транс. засобів, готової продукції та інших матеріальних цінностей у державних, колективних і приватних господарствах. У перспективі, з появою в с\г підприємствах кращих фін. можливостей, може стати реальністю і створення товариств взаємного страхування.

72.Страхування врожаю с/г культур, багаторічних насаджень.

Головний обєкт страх в сг є вирощування врожаю сг культур і багаторічних насаджень, під які відведено понад половину території України. Воно відбувається переважно під відкритим небом і на результати господарювання істотно впливають кліматичні та інші природні умови, які важко спрогнозувати.

Суб’єкти. Страховики – які отримали ліцензію на цей вид страх.

Об’єкт – майн. інтереси, пов’язані з неотр. або недоотр. врожаю.

Страхові ризики – град, пожежа, вимерзання, ураган, буря, злива, зсув, повінь, селі, засуха, повне раптове знищ. посівів шкідникми.

Відповідальність страховика починається з миті:

- появи сходів озимих культур восени, інших культур – навесні

- посадки однорічних культур і картоплі

- забарвлення бутонів культур у садах та ягідниках

- викидання суцвіття у виноградниках

І закінчується збиранням врожаю.

Страх випадок – завдання прямих збитків унаслідок часткової або повної загибелі врожаю

Не може бути об’єктом страх: природні сінокоси і пасовища, культури, посіяні на зелене добриво, культури, які впродовж трьох років поспіль не дали жодного врожаю, підпокривні і безпокривні багаторічні трави.

Страхова сума визначається у розмірі вартості урожаю, яку обчислюють шляхом множення середньої врожайності з гектара за останні пять років на ціну 1ц продукції, що склалася за минулий рік і на фактичну площу, з якої збиратиметься врожай.

Для багаторічних насаджень СС визначається у тому ж порядку.

Страхові тарифи. Урядом затверджені максимальні розміри страх тарифів у розрізі видів (груп) сг культур, що коливається за культурами та областями від 6 до 9,5%.

Страхові платежі = СС * СТ * % страхового покриття

Строки сплати страхових премій – в повному обсязі або двома частинами, перший з яких – не менше 50% СС сплачується одразу після дати укладання договору, другий – не пізніше трьох місяців з початку дії договору.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]