Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

23.Порядок нарахування дивідендів, джерела та форми виплати дивідендів.

Ріш про випл дивід та їх розмір за корпор правами кожної катег прийм власн (заг збори власн) підпр за рекомендацією нагляд ради чи пропоз викон орг. Порядок повідомл вла­сн корпор прав про випл дивід регламент у стат тов. Зазвичай підпр дають оголош у ЗМІ, де міститься така інф:

• назва підпр;

• дата прийн заг зборами власн ріш про випл дивід;

• пер, за який виплач дивід;

• велич дивід на 1 ак в розрізі окр їх катег;

• строки та місце випл;

• особлив оподаткув дивід.

Емітент корпор прав, на які нарах дивід, проводить нарах і випл дивід відпов зі стат, де зазнач порядок розпад приб, одерж підпр в звіт пер. Випл власн корпор прав здійсн пропорц його частці в стат кап підпр. Нарахув дивід можливе шляхом застосув визнач проц до номі­н кап, який належ окр власн корпор прав ( цей проц розрах як віднош чис приб (ін джер), який спрям на випл дивід до обсягу стат кап). Порядок нарах дивід (приб на корпор права) значною мірою залежить від форми організ бізнесу та форми власності. В АТ дивід на 1 ак розрах діленням заг суми оголош дивід на кільк прост ак, за якими сплач дивід. За корпор правами однієї катег виплач дивід однак розміру .

Отже, велич дивід залежить від 3 осн показн:

    1. велич чис приб, рез дивід (ін дже­р випл);

    2. встан співвіднош між розпод і нерозпо­д приб;

    3. частки власн в стат кап.

Сума кош, яка ріш зборів власн спрямов на випл дивід, називається масою дивід. . З прийнят ріш про випл дивід у підпр зменш власн кап (приб). На суму нарах, але не випла­ч дивід збільш обсяг заборг перед власн, яка зменшу одночасно з випл дивід.

Джерела та форми випл дивід.

Нарах дивід може здійснюв за рах таких джерел:

Чис приб звіт пер:

Нерозп приб минулих років;

Рез фонд кап – якщо підпр створ у вигляді АТ і випус привіл ак – створ його є обов’язк, оскільки власн прив ак отрим дивід незал від розміру приб у звіт пер.

Дивід можуть виплач в таких формах:

Грош – стандартна, коли з при­йн збор власн ріш про нарах дивід част власн кап перетвор на позич. Забор­г підпр його власн, пов'яз з нарах дивід, відображ за ст «Пот зобов'яз за розрах з учасн», а погашається шляхом випл дивід.

Негрош (корпор правами, ін фін інструм, тов, знижками на тов...) Найпошир негрошо формою є випла дивід у формі додат корпор прав, зокре­ма ак (у розв кр – ЦП ін еміт, що є в ін вест портф еміт; у вітчизн практиці – пошир тов форма (тов нар спожив) для дрібних аукціон, а великі віддають перев корпор прав чи прихов дивід);

Змішана - передбач комбінацію різних форм випл власн: частково у вигляді грош кош, а частково ін (негрош) зас. Зборами власн може бути прийн ріш, за яким част акціон одержує дивід в грош формі, а ін — у формі корпор прав (при цьому можуть порушув існуючі пропорції участі всіх власн у статут­ кап, але власн самі повинні ви­рішув, яка форма дивід є для них вигіднішою з погляду максимізї їх кап).

Прихована- керівн підпр може мані­пулюв розміром чис приб, який засвідчується в звіт­ності і є джер випл дивід та осн для прийн ріш про це на зборах власн (на зах такі маніп здійснюються за допом інструм прихо­в рез, коли відбув прихов розпод приб, а випл дивід здійсн безпосер на кор власн підпр або афільованих осіб шляхом:

прод тов (роб, посл) зазнач осза зани­ж цінами;

придб тов (роб, посл) у таких ос за завищ цінами;

випл завищ проц за депоз, позич тощо;

одерж позич за зниж проц ставк;

оплата фіктив угод за невик посл, в т. ч. за ноу-хау, консульт чи рекл посл, ін види немат акт з одерж готівки для випл вина­гор працівн та власн тощо

Приховув реальн чис­ приб є суттєвою пробл в гал дивід політ, осн причини якої криються в недоліках под законод та законод про госп тов.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]