Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

103.Бюджети місцевого самоврядування, їх сутність і характеристика.

Бюджети місцевого самоврядування - бюджети територіальних громад сіл, селищ, міст та їх об'єднань; Місцеві бюджети — це фонди фінансових ресурсів, призначені для реалізації завдань і функцій, що покладаються на органи самоврядування.

Місцеві бюджети включають: Річ. план формув та викор фін рес з розпод на заг та спец фонди; види доходів та видатків відпов до бюдж класиф; граничн розмір бюдж дефіц, міжбюдж трансф.

Кошти бюджетів місцевого самоврядування спрямовані на реалізацію власних (фінансування видатків на соц сферу, екон, еколог, управл місцев боргом, утрим місцев інфрастр) та делегованих (видатки на соц., економ, екол сфери, передані вищестоящим бюджетом нижчому).

Доходи місцев бюджетів поділяються на Закріплені (постійнодіючими законодавчими актами віднесені у доходну частину певного рівня бюджетної системи повністю у розмірі територіального надходження або у твердофіксованому розмірі (нормативі), що встановлюється на довгий строк – напр. ПДФО) Регулюючі доходи (доходи, надходження яких у нижчестоящібюджети визначаються щорічно Верховною Радою України або представницьким органом місцевого самоврядування вищого рівня) та Власні.

Для розрахунку міжбюджетних трансфертів доходи місцевих бюджетів поділяються на два кошики. До першого, що враховується при визначенні міжбюдж трансфертів належать: ПДФО у визначеній частині, збір за спец викор лісов ресурсів, збір за спец викор води, плата за ліцензії на певні види госп діяльності, плата за держ реєстрацію юр та фіз. Осіб, тощо. До другого належать в більшій частині плати за проведення операцій місцевого значення – подат на приб підпр ком форми власності, видоб кор. Коп. місцев знач. Аналог. розділяються і витрати.

Заг. Фонд місц бюдж – складова част місц бюдж, яка форм за рах доходів заг призначення. До складу заг фонду входить резервний фонд у розмірі не більше 1% заг фонду.

Спец фонд складова, що форм за рах коштів з визначених джерел і передбач на фін відповідних видатків. Спец фонд включає бюджет розвитку. Б. розвитку формують: кошти від відчуження майна, надходження дивідендів, кошти від повернення позик, запозичення, субвенції. Використання: погашення основної суми боргу, капітальні вкладення, внески органів влади у статутні фонди суб'єктів підприємницької діяльності.

105.Фінансове вирівнювання. Міжбюджетні трансферти, їх види і характеристика в Україні.

Міжбюдж. трансф. - кошти, які безоплатно і безповоротно передаються з одного бюджету до іншого. Види:

1) дотацію вирівнювання;

2) субвенції;

3) кошти, що передаються до державного бюджету та місцевих

бюджетів з інших місцевих бюджетів;

4) додаткові дотації.

Трансферти, що надаються з Держ. бюджету Укр. місц.бюджетам

1) дотація вирівнювання бюджету Автономної Республіки Крим, обласним бюджетам, бюджетам міст Києва та Севастополя, районним бюджетам та бюдж. міст респ. Автономної Республіки

Крим та обласного значення, іншим бюджетам місцевого самоврядування, для яких у державному бюджеті визначаються міжбюджетні трансферти;

2) додат. дотація на вирів. фін. забезп.місцевих бюджетів;

3) субвенції на здійснення держ. програм соціального захисту;

4) додаткова дотація на компенсацію втрат доходів місцевих бюджетів, що не врах. при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів, внаслідок надання пільг, встановлених державою;

5) субвенція на виконання інвестиційних програм (проектів);

6) інші додаткові дотації та субвенції.

Таким чином. Бюджетним кодексом України виділено три групи міжбюджетних трансфертів:

1.Трансферти, що здійснюються в порядку вирівнювання бюджетної спроможності на безоплатній і безповоротній основі для покриття поточних видатків:

дотація вирівнювання дохідної спроможності бюджету;

трансферт, що перед. до Держ. бюджету та місцевих бюджетів.

2. Трансферти, що над. для викор. на певну мету в порядку, визнач. тим органом, який прийняв рішення про його надання:

-субвенція на здійснення програм соціального захисту, що надасться з державного бюджету України;

-субвенція на компенсацію втрат доходів бюджетів місцево¬го самоврядування на виконання власних повноважень унаслідок надання пільг, встан. державою (надається з держ. бюджету);

-субвенція на виконання інвестиційних проектів;

-субвенції на виконання власних повноважень територіальних громад сіл,селищ,міст та їх об’єднань.

3.Інші трансф.,що над. на безопл. і безпов. основі у вигл. дотації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]