Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

92.Бюджетне право, його сутність і роль. Складові бюджетного законодавства.

Бюдж. право – сукуп. фін-прав норм, що регул. фін відносини, що виникають у зв’язку з б-тною діяльністю (формуванням, розпод та перерозпод коштів держ та місц б-тів). Бюдж. право охоплює бюдж. правовідн. та норми, що їх регулюють.

Бюджетні правовідносини – суспільні відносини, урегульовані бюдж-правов нормами і пов’яз з розпод та перерозпод, ресурсів акумульованих бюдж с-мою країни. Бюджетно-правові норми визначають права та обов’язки суб’єктів правовідносин, указують на обставини, за яких учасники відносин стають носіями конкретних прав та обов’язків і передбачають наслідки, які настають разі невиконання вимог, встановлених цими нормами.

Бюджетно правові норми класифікують за:

1 Змістом: матеріальні норми (визначають структуру бюдж с-ми, джерела, обсяги, порядок закріплення доході та видатків, міжбюдж трансф, тощо) процесуальні норми (регулюють бюдж процес, тобто відносини з приводу складання, розгляду, затвердження, виконання та конролю за бюджетом)

2 Часом дії: постійно діючі та періодичні

Нормат. акти в системі б-тного забезп. поділ. на 3 групи:

•Нормат. Акти заг хар-ру (Конституція, Бюджетний кодекс, З-н про Державний бюджет на поточний рік)

•Нормативні акти, що регулюють доходну частину (З-ни що регулювали податкову с-му та опод => Податковий кодекс)

•Нормативні акти, що регулюють видаткову частину (закон «Про освіту», «Про охорону здоров’я», інші).

93.Держ. Бюджет України, структура і правовий характер.

Держ. бюджет як одна з ланок фінансової системи України є економічною категорією і відображає грошові відносини, які виникають між державою, з одного боку, і підприємствами, організаціями, установами усіх форм власності і фіз. особами – з іншого, з приводу утворення централізованого фонду грошових коштів держ. і його використ. на розшир. відтворення, підвищ. рівня життя і задовол. інших сусп.потреб.

Бюджетним кодексом України визначено структурну будову Державного бюджету, до якої належать:

-річний план формування та використання фінасових ресурсів з розподілом на загальний та спеціальний фонди;

-види доходів і видатків відповідно до бюджетної класифікації;

-граничний розмір бюдж. дефіциту (профіциту) із зазначенням джерел їх покриття;

-міжбюджетні трансферти;

-положення (прикінцеві), які регламентують порядок виконання бюджету протягом бюджетного періоду.

Загальний фонд державного бюджету – це складова частина бюджету, що формується за рахунок доходів бюджету, які не передбачені на конкретну мету і є загальними ресурсами бюджету, а саме: усі доходи бюджету, крім тих, що призначені для зарахування до спеціального фонду; усі видатки бюджету за рахунок надходжень до загального фонду бюджету; фінансування загального фонду бюджету. Загальний фонд становить близько 85% Держ. бюджету. До складу загального фонду Держ. бюджету входить резервний фонд (не може перевищувати 1% обсягу видатків загального фонду). З 2006 року статтею 1 Закону України «Про Державний бюджет України на 2006 рік» у загальному фонді Держ. бюджету запроваджено Стабіліз. фонд.

Спеціальний фонд державного бюджету – це складова частина бюджету, яка може формуватися за рахунок коштів з визначених джерел і передбачених на фінансування відповідних видатків. Спеціальний фонд становить близько 15% Держ. бюджету.

Бюджет як пов'язаний із фондами цільового прзначення, які зараховуються до складу спец. фонду Держ. бюджету при його затвердженні, але виконуються відокремлено.

Доходи і видатки Держ. бюджету України є основними його складовими та відображають сутність і призначення бюджету.

Доходи державного бюджету – це податкові, неподаткові та інші надходження до центральгного бюджету держави на безповоротній основі, що використовуються для виконання функцій, справляння яких передбачено законодавством України.

Видатки державного бюджету – це кошти, що спрямовуються на здійснення програм та заходів, передбачених відповідним бюджетом ( за винятком коштів на погашення основної суми боргу та повернення надміру сплачених до бюджету сум).

Правовий характер бюджету пов'язаний з його формою – фінансовим планом. Бюджет як фінансовий план регулюється нормативно-правовими актами, які поділяються на три групи: нормативно-правові акти загального характеру (Конституція України, Бюджетний кодекс України, Закон України про Держ. бюджет на поточний рік); нормативні акти, що врегульовують дохідну частину бюдж. (закон «Про податкову систему України», інші под.і нормативи); нормат. акти, що врегул. видат. частину бюдж. (закон «Про освіту», «Про охорону здоров’я», інші).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]