Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

20.Звіт про рух грошових коштів (Cash-flow).

Рух грошових коштів – надходження і вибуття гр. коштів та їх еквівалентів. Інформ. про надходж. і видатки гр. коштів під-ва міститься у звіті про рух гр. коштів. метою складання звіту є надання коритсувачам фін. звітності повної, правдивої та неупредженої інформ. про зміни, що відбулися у гр. коштах під-ва та їх еквівалентах за зв. період. На основі інформ., що міститься у зв., можна дійти вмсновків про:

Cash-Flow прот. зв. періоду в рез. опер., інвест., фін. діяльності.

суми надходж. і видатків, що вин. у рез. цих видів діяльності,

величину інвест. вкл. та рівень їх фінанс. за рах. внутр. джерел;

обсяг фін ресурсів. яке під-во залучило із зовн. джерел;

зміну лікв. засобів протягом зв. періоду.

Чистий рух гр. коштів в рузільтаті опер. діяльності визнач. шляхом коригув. прибутку (збитку) від звич. д-ті до оподатк. на суми: наведені в негр. статтях; змін запасів, дебіт. та кредит. заборгов., пов’язаної з опер. д-стю; наведені в статтях, пов’язаних з рухом гр. окштів у рез-ті інвест. та фін. д-стей.

Рух гр. коштів у результаті інвестиц. діяльності. Інвест. Cash-Flow визнач. на основі аналізу змін у статтях розділу балансу “необоротні активи” та статті “потояні фін. інвестиції” як різниця між вхідними та вихідними гр. потоками за цими статтями.

Рух гр. коштів у результаті фін. д-ті визнач. на основі оцінки змі у статтях балансу за розділом “Вл. капітал” і статтях, пов’язаних з фін. діяльністю, у розділах балансу “Забезпечення наступних витрат т платежів”, “Довгострокові зобов.”, “Поточні зобов.”.

Чистий рух коштів за звітн. період визнач. як різниця між сумою гр. надходжень і видатків, відображ. у статтях: ЧРГК від опер. д-ті, ЧРГК від інвест. д-ті, ЧРГК від фін. д-ті, або як арифмет сума Cash-flow за трьома видами діяльності. Якщо звіт складено правильно, то, додавши до зал. гр. коштів під-ва на поч. періоду чистий рух коштів у рез-ті всіх видів д-ті за зв. період, отрим. зал. гр. коштів на кінець періоду, який відображ. в балансі під-ва.

21.Зміст, значення та основні завдання дивідендної політики. Фактори дивідендної політики.

Дивіденди – частина чист. прибутку, розпод. між учасниками відповідно до частки їх участі у статут. капіталі під-ва.

Дивідендна п-ка – це набір цілей і завдань, які ставлять перед собою керів-во у галузі виплати дивід., а також сукупність методів і засобів їх досягнення. Важливою є оптимізація див. п-ки – це оптиміз. співвідн. між прибутком, що виплач. у вигляді дивідендів, і тим, який реінвест.з метою макс. доходів власників.

Значення: див. п-ка вплив. на такі параметри діяльн. підва: величину самофінанс., структ капітлу, ціну залучення фін. ресурсів, ринк. курс корпор. прав, ліківдність та ін. Чим більше прибутку сплач. у вигляді дивід., тим менше коштів залиш. на реінвестиції. Курс акцій на ринку прямо пропорц. дивіденду та обернено пропор. % ставці за альтернат. вклад. капіталу на ринку.

До основних завдань, які слід вирішити в ході форм. та реалізації дивід. політики, слід віднести: виявлення основних факторів, які впливають на прийняття рішення щодо виплати дивідендів чи реінвестування прибутку; визначення оптим. співвідношення між розподіленим і тезавр. прибутком; оцінку впливу рішення щодо порядку розподілу чистого прибутку на ринкову вартість корпор. прав під-ва та його інвестиц. привабл.; визнач. оптим. для під-ва величини стат. та вл. кпіталу; узгодження стратег. виплати дивід. із продатк. законод.; оцінку впливу див. пол-ки на виріш. конфлікту інтересів між алвсник., кредитор. та кер-м під-ва.

До осн факторів дивід політ належать:

1. Стадія життєвого циклу підпр (для нещодавно створених підпр доцільним є макс реінвестув приб);

2. Наявність у підпр прибут інвест проектів (якщо такі відсутні, то кращим буде макс розподіл приб, тобто виплата диві­д);

3. Альтер. джер. кап (доступ. і варт залуч кошт із зовн джерел, які можна викор для покрит. потреби в кап, що за­леж. від:

• кредитоспром підпр та наявності в нього кред забезп;

• варт залуч позич кап;

• інвест приваб. та можливостей залуч до­дат акціон чи пайов кап;

• накладних витр, пов'яз із залуч власн кап із зовн джерел);

4. Обмеження на випл ди­від (встан законод, статутом чи угодами підпр і застосовуються в таких випадках:

• у разі заборгованості власн (учасн) за внесками до стат кап;

• за наявності на мом випл дивід підстав щодо по­руш справи про банкр підпр чи виникнення таких підстав у рез випл дивід;

• власн кап підпр є меншим за обсяг його стат та рез кап;

• повністю не сплач пот та накоп дивід за привіл ак;

• відсутність відпов фін джерел вип дивід тощо;

5. Преференції найваж груп власн (більшість з них орієнтовані на спож (дивід) чи заощадж - те­заврація та збільш варт підпр);

6. Под наслідки (для власн та для самого підпр);

7. Рівень проц ставок на р-ку кап, а також ста­вки дивід у конкур та в ін підпр, які нале­ж до тієї самої чи суміж гал вироб).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]