Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktisches Deutsch.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
1.62 Mб
Скачать

Визначні міста Німеччини

Місто Кельн розташоване на обох берегах Рейну. Там є дуже багато визначних пам’яток: Кельнський кафедральний собор, ратуша з годинником, що віддзвонює час, червона будівля ярмарку, університет. Це місто торгівлі та промисловості, великий морський порт та аеропорт. У Кельні виробляють обладнання, мотори, вагони, автомобілі та інше. Кельну вже майже 2000 років.

Місто Гессен є найбільшим за кількістю населення (63 000) містом Рурського басейну. Гессен – енергетична столиця ФРН. Це, головним чином, резиденція фірм . енергетичних гігантів.

Франкфурт-на-Майні – це всесвітньо відоме місто ярмарків. У цьому місті є такі визначні пам’ятки, як Франкфуртський кафедральний собор, ратуша, Церква св. Павла, будинок Гете і так далі.

Місто Йена дуже маленьке. Тут поєднуються наука та техніка. Протягом своєї історії Йена була відома, у першу чергу, як університетське місто (1550). Всесвітньо відома також фірма “Йенафарм”, вона виробляє, насамперед, антибіотики, гормональні ліки та вітаміни. Тут вже у 1946 році було вироблено перший в Німеччині пеніцилін.

Що цікавого є у Берліні?

Навіть найбільшої відпустки не вистачить для того, щоб відвідати хоча б усі найвизначніші місця в Берліні. До най­красивіших належать Берлінський кафедральний собор, Бранденбурзькі ворота, церква Св. Миколи, фонтан Нептуна, Му­зейний острів і Пергаментський музей. Обидві ринкові площі обабіч річки Шпрее біля Мюлендамм виникли приблизно 1200 року. До тих часів належить і церква Св. Миколи, фун­дамент якої є стародавніми рештками колишнього Берліна. Розташований навколо неї Ніколайфіртель — копія зруйнова­них під час війни історичних будинків, сучасні будинки зна­ходяться на місці старого центру поселення Берліна, тоді як висотні будинки острова Фішерінзель піднімаються там, де колись знаходився центр жіночого монастиря Кельн. До ран­ніх часів Берліна відносяться також Марієнкірхе (церква Св. Марії, побудована приблизно 1270 року, з відомим фрес­ковим живописом 15 століття “Танець смерті”), руїни Клостеркірхе (Монастирська церква, побудована 1249 року, зруйнова­на під час Другої світової війни) і каплиця Святого Духа на Шпандауерштрассе, що вперше згадується в грамотах 1272 ро­ку. Ще до того (1247 року) було почато будівництво міської стіни (рештки знаходяться на Літтен і на Вайзенштрассе). Вона оточувала обидва поселення, які 1307 року утворювали зага­льну Раду, але лише 1432 року стали єдиним містом, яке збе­регло назву Берлін. У 1442 і 1448 роках курфюрст Фрідріх II підкоряє собі досі незалежне місто, яке було могутнім, і міс­том — членом Ганзи, розділяє знову Берлін і Кельн (до 1709 р.) і засновує тут майже на 500 років (до 1918 р.) резиденцію Гогенцоллернів.

Збереглася одна, єдина будівля пізнього Ренесансу з 1624 року Будинок Ріббека. У цей час з’являються нові міста нав­круги Берліна: Фрідріхсвердер, Доротеен та Фрідріхштадт. 1709 року вони об’єднуються в одне місто з Берліном і Кельном. 1695 року закладається фундамент Цойхгауса (арсенал, пізні­ше музей німецької історії). Ця найзначніша споруда бароко в Берліні є першим репрезентативним будинком на чудовій ву­лиці Унтер ден Лінден (під липами). Це найвідоміша вулиця Берліна. Тут компактно стоять вражаючі будинки. Найстаріші, хоча вони майже всі реконструйовані, належать до часів прусських королів Фрідріха І і II. Бранденбурзькі ворота — це єди­ні міські ворота, що збереглися з тих, що існували раніше. Вони були збудовані Карлом Лангхансом за грецьким зразком. Піз­ніше Шадов поставив на них зверху квадригу, яка була трофе­єм (здобиччю) Наполеона з 807 до 1814 року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]