Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktisches Deutsch.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
1.62 Mб
Скачать

13. Übersetzen Sie ins Deutsche.

Наше місто невелике, але красиве. Це – адміністративний, науковий і культурний центр області. У Черкасах широкі і зелені вулиці. Тут пожвавлений рух. По місту їздить багато автобусів, автомашин, тролейбусів, вантажівок. У нас немає трамваїв і метро. В усіх видах транспорту, крім таксі, треба купувати квиток у кондуктора. Талони та місячні проїзні квитки можна придбати в спеціальних кіосках. Кілька років тому у нашому місті з’явились так звані маршрутні таксі – це мікроавтобуси та автобуси.

У Черкасах є багато можливостей весело провести час. Можна прогулятись містом і оглянути чудові пам’ятники. Можна посидіти у затишних кав’ярнях та поспілкуватися. Наше місто пропонує також багато цікавого для тих людей, які захоплюються мистецтвом. Тут є музеї, картинна галерея, драматичний та ляльковий театри, філармонія. А якщо захочете розслабитися або просто потанцювати, ідіть на дискотеку.

Гості нашого міста милуються численними парками, скверами. Особливо красиво у нас весною і влітку, коли цвітуть дерева і квіти. Черкасці пишаються своїм містом. Багато віршів, пісень присвячені Черкасам.

14. Übersetzen Sie folgenden Text.

Шевченків край... Земля безсмертного Тараса... Так на Україні називають сучасну Черкащину. Тут у селі Моринцях, в родині селянина-кріпака народився великий український поет, художник, революціонер-демократ Тарас Григорович Шевченко. Тут пройшли його дитячі роки. Про рідний край думав він і на чужині — у Вільно і Пе­тербурзі, у далекій Орській фортеці, куди волею царя Миколи і його “за сочинение возмутительных и в высшей степени дерзких стихотворений” заслано рядовим сол­датом на довгих десять років з суворою забороною писати й малювати.

На Черкащину Шевченко тричі приїжджав з Петербур­га під час своїх подорожей на Україну в 1843-1844, 1845-1847 та в 1859 рр. після повернення із заслання.

Жителі міст і сіл області свято бережуть пам’ять про перебування в їхньому краї великого поета. Ще за­лишилось чимало будинків, де зупинявся і жив Тарас. До цього часу ростуть вікові дерева, так чи інакше пов’язані з його іменем. І досі служать людям криниці і джере­ла, з яких він тамував спрагу.

Земля Черкащини, давши світові генія, бережно прийняла його прах. Як і за­повідав поет, його поховано над Дніпром, на високій горі, яку в народі називають Тарасовою.

Хто хоче зрозуміти поета, писав великий Гете, той повинен йти на його батьківщину. Стосовно до Шевченка ці крилаті слова набувають особливої значущості. Адже в світовій літературі важко знайти поета, котрий був би так глибоко зв’язаний зі своїм народом, як Шев­ченко. Подорож до Шевченкового краю, знайомство з йо­го історією й сьогоденням дадуть можливість шануваль­никам поезії великого Кобзаря прилучитися до джерел його творчості, глибше осягнути його твори.

15. Übersetzen Sie ins Deutsche.

Моє рідне місто

Там, де течія Дніпра переходить у кременчуцьке море, високо здіймаються білокам’яні споруди міста Черкас.

Більше, ніж сім віків тому стояв на цьому березі могутній русич, який пильно вдивлявся, чи не з’явилися у степу вороги. Адже за ним рідна земля, древній Київ, які довірили йому свій спокій та безпеку.

Черкаси були оборонною фортецею на південному рубежі давньоруських земель. У XV столітті місто стало центром Черкаського староства. Воно здобуло славу одного з осередків національно-визвольного руху проти литовських та польських загарбників.

Наприкінці XV на початку XVІ століття на наших землях оселилися козаки – ті люди, які тікали від зростаючого гніту феодалів. Коли польська шляхта загарбала значну частину України у другій половині XVІ століття, черкащани, як і весь український народ виступили проти національного гніту. У 1593 році під Черкасами відбулися криваві бої козацьких загонів Кшиштофа Косинського з польськими військами. 1630 року спалахнуло повстання під керівництвом Тараса Трясила. У 1648-1654 роках прокотилися хвилі визвольної війни українського народу на чолі з козацьким гетьманом Богданом Хмельницьким.

Відтоді минула не одна сотня років, які вмістили в собі тривожні дні громадянської та Великої Вітчизняної воєн. Близько місяця точилися жорстокі бої за визволення Черкас з фашистськими окупантами. Радянські війська під командуванням маршала І.С. Конєва 14 грудня 1943 року звільнили місто від гітлерівських загарбників.

Пройшло багато років. Черкаси перетворилися на значний індустріальний центр республіки. Продукція наших підприємств відома не тільки в Україні, а й далеко за її межами. Нові вулиці й сучасні споруди тісно пов’язані з центральною частиною міста, яку ще на початку XІX століття планував відомий російський архітектор В. Гесте.

Привітно завжди зустрічає наше місто численних гостей і неодмінно залишає у них найприємніші враження.

Hauslektüre

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]