Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktisches Deutsch.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
1.62 Mб
Скачать

19. Übersetzen Sie ins Deutsche.

1. Наслідки екологічної катастрофи страшні: випадають кислотні дощі, тане лід на полюсах земної кулі, підвищується рівень моря, знищуються тропічні ліси, змінюється клімат. 2.Озоновий шар руйнується, зменшується. Це призводить до утворення «озонових дірок». 3. Найважливішим у захисті довкілля залишається збереження лісів, оскільки ліси очищають повітря від шкідливих речовин. 4. Німецька пошта у 1992 році випустила (herausgeben) спеціальну марку «Рятуймо тропічні ліси». 5. Чорнобильська катастрофа зробила родючу землю нашої країни радіоактивною та непридатною на тривалий час. 6. Стаття 67 Конституції України проголошує: «Громадяни України повинні захищати природу, берегти її багатства». 7. Кожного року уряд нашої країни приймає нові закони. Їх мета – захистити природу, запобігти катастрофам, що можуть виникнути внаслідок недбалого господарювання та варварського ставлення до природи. 8. Кожен з нас повинен піклуватися про захист та збереження природи. 9. Молодь може зробити свій внесок у рішення екологічних проблем своїми вчинками, направленими на охорону довкілля. 10. Цього року у Відні відбудеться конференція з питань розвитку і охорони довкілля.

20. Schreiben Sie deutsch. Beachten Sie den aktiven Wortschatz.

Охорона довкілля у наші дні – центральна тема громадських дискусій. Усім вже зрозуміло, що наша планета у великій небезпеці. Повітря, грунт, вода забруднені. Дедалі більше тварин та рослин потрапляють до Червоної книги. Причиною цього стало зростання населення та будування міст, технічний прогрес й економічний розвиток.

Наразі гостро стоять в Україні природоохоронні проблеми. Безглузде та необдумане використання природи має руйнівні наслідки. Ерозія грунтів величезна. Фільтри та інші захисні споруди застаріли. Забруднення повітря та води у багатьох промислових містах перевищує допустимі, граничні норми. Після чорнобильської катастрофи 7 відсотків усієї території України піддані радіоактивному забрудненню. У нашій країні дуже висока дитяча смертність. 30% дітей хворіють або народжуються ослабленими.

Суверенна держава повинна багато зробити, щоб поліпшити єкологію. Але охорона оточуючого середовища – справа не тільки політиків, а й громадян. Усі люди мають зрозуміти, що охорона природи – благородна справа. Ліси, поля, луки, моря, озера, річки потребують нашої допомоги. Кожна людина має навчитися дбайливо ставитися до природи. Охорона навколишнього середовища стосується всіх. І дуже важливо, щоб кожен діяв з повною відповідальністю.

(За Ятель Г.П., Гіленко І.О.)

21. Übersetzen Sie ins Deutsche.

Люди завжди забруднювали навколишнє середовище. Однак до останнього часу забруднення не було такою серйозною проблемою.

Автомобілі та інші нові винаходи роблять забруднення дедалі інтенсивнішим.

Повітря, вода і земля необхідні для існування усіх живих істот. Однак забруднення повітря може стати причиною хвороби та навіть смерті. Забруднена вода вбиває риб та інших морських тварин. На забрудненій землі не можуть виростати рослини. Крім того, забруднення псує красу нашої планети.

Проблема забруднення навколишнього середовища така ж складна, як і серйозна. Автомобілі забруднюють повітря, але й дають людям можливість пересування. Заводи та фабрики забруднюють повітря та воду, але вони виробляють необхідні для життя людини товари. Добрива та пестициди є важливими для сільського господарства, але вони можуть зіпсувати землю.

Таким чином, людям довелося б припинити користуватися багатьма корисними речами, навіть якби вони й відразу захотіли більше не забруднювати довкілля. Більшість людей, звісно, цього не хоче. Але забруднення може бути поступово зменшеним. Вчені та інженери можуть знайти шляхи зменшення забруднення. Уряд може прийняти закони, які б примусили застосувати заходи для зменшення забруднення.

( За Подольською О. та ін)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]