Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktisches Deutsch.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
1.62 Mб
Скачать

Texterläuterungen

1. in die Röhre gucken (розм., часто іронія) = fernsehen

2. Sandmann = „Sandmännchen"– постійна вечірня телепередача для дітей молодшого віку, назві якої послужив казковий персонаж (букв, «пісковий чоловічок»), який навівав на дітей дрімоту.

3. Hier passieren tolle Sachen. – Тут відбуваються неймовірні речі.

15. Antworten Sie auf die Fragen zum Text.

1. In welche Unterpunkte lässt sich die Bedeutung des Fernsehens in der Gegenwart gliedern? 2. Was schreibt der Autor zu jedem seiner Unterpunkte? Können Sie ihm etwas erwidern oder etwas hinzufügen? 3. In seinem Aufsatz geht der Autor von seinen eigenen Erfahrungen und denen seiner Eltern aus. Wie sieht es in Ihrer Familie oder in Ihrem Freundeskreis aus?

16. Nehmen Sie Stellung zu einigen Problemfragen.

1. Welchen Platz nimmt das Fernsehen in Ihrem Leben ein?

2. Worin sehen Sie den Nutzen des Fernsehens?

3. Welche negativen Wirkungen kann das Fernsehen haben?

4. Welche Verantwortung hat das Fernsehen?

5. Welche Fernsehsendungen sehen Sie sich besonders gern an? Warum?

6. Was halten Sie vom Kinderfernsehen?

7. Welche Sendungen würden Sie Kindern empfehlen?

8. Welchen Gewinn können Kinder aus guten Fernsehsendungen ziehen?

9. Welche negativen Wirkungen sind denkbar?

17. Veranstalten Sie eine Elternversammlung zum Thema „Das Fernsehen und die Kinder". Jeder der Teilnehmer übernimmt eine Rolle:

1. Die Klassenlehrerin, die besonders für das Bildungsfernsehen plädiert;

2. Ein Vater, der das Fernsehverbot als eine Erziehungsmethode ansieht;

3. Eine Mutter, die nichts gegen den „Fernsehdrang" ihres Kindes tun kann;

4. Ein Vater, der für das absolute Vertrauen den Kindern gegen­über in Sache Fernsehen eintritt;

5. Eine Großmutter, die sich für den vernünftigen Umgang mit dem Fernsehen ausspricht;

6. Ein Großvater, der den Nutzen des Fernsehens in Frage stellt;

7. Ein Vater, der seinem 14jährigen Sohn nur Kindersendungen erlaubt;

8. Eine Mutter, die alle Fernsehprogramme kritisiert und selber für ihre 14jährige Tochter Sendungen wählt;

9. Die Lehrerin für Kunsterziehung, die die Eltern bittet, die Kinder alle Sendungen über Kunst und Kultur sehen zu lassen;

10. Die Schulleiterin, die vom Nutzen des Fernsehens für Sport und Freizeitgestaltung im allgemeinen spricht.

18. Wählen Sie eines der folgenden Themen als Grundlage für einen Vor­trag oder ein Gespräch.

1. Berichten Sie über eine interessante Fernsehsendung.

2. Welche Fernsehprogramme sind in unserem Land besonders beliebt? Weshalb?

3. Welche Sendungen sehen Sie sich besonders gern an? Weshalb?

4. Sprechen Sie über die Bedeutung des Fernsehens für den Sport.

19. Gestaltet ein Gespräch zu einem der folgenden Themen:

Ein Filmbesuch. Mein Lieblingsschauspieler.

20. Übersetzen Sie ins Deutsche.

Телебачення – один з найважливіших засобів комунікації. Назва “Телебачення” походить від грецького слова , яке означає “далеко”, та від латинського слова, що означає “бачити”. Таким чином, слово “Телебачення” означає “бачити далеко”.

Є державні і комерційні телевізійні станції. Комерційні теле­станції передають переважно розважальні програми, тому що вони повинні притягувати більшу кількість глядачів. Ці програми вклю­чають різноманітні серіали, детективи, художні та мультиплікаційні фільми. Є також спортивні телепрограми і короткі огляди місце­вих та інтернаціональних подій. Реклама є важливою часткою комерційного телебачення.

Державні програми зосереджуються переважно на освіті та культурі. Існують передачі з широкого вибору предметів: від фізики і літератури до історії та мистецтва тощо. Громадське телебачення передає вистави, симфонії, а також програми з мистецтва та історії. Громадське телебачення притягує менше глядачів, ніж комерційне.

21. Schreiben Sie Deutsch. Beachten Sie die Rektion der Verben.

1. Я вже не пам’ятаю, хто подав ідею екранізації роману Гончарова «Обломoв». По-моєму, це був вдалий вибір. Успіху телефільму сприяла участь у ньому відомих артистів. Ця екранізація відрізняється від інших дбайливим відношенням режисера до літературного твору. 2. Ініціатором дискусії був наш староста. Багато хто говорив про те, що сприяє і що заважає економічному розвитку країни. При цьому вони не обмежувалися тільки тезами, а підкріплювали їх фактами. 3. Зараз часто говориться про те, що необхідно виховувати в дітях самостійність. Дуже важливо, щоб вони уміли відрізняти правдиве від фальшивого. 4. У своєму виступі оратор обмежився найголовнішим і сказав, що його метою було спонукати учасників наради до обговорення цих важливих проблем. 5. Мої учні відрізняються один від одного характером та інтересами. Мені дуже хочеться виховати їх порядними і сумлінними людьми. 6. «Телебачення відрізняється від театру більшою актуальністю». Це висловлення дало поштовх до цікавої розмови. Наприкінці нашої суперечки ми все-таки дійшли до загального висновку: усі види мистецтва, у тому числі і телебачення, сприяють вихованню глядачів.

22. Schreiben Sie Deutsch. Gebrauchen Sie den aktiven Wortschatz.

1. Учора з кінофестивалю транслювали новий фільм. Він був по-різному сприйнятий телеглядачами. Одні просто виключили телевізор після перших кадрів. Інші вважають, що фільм спонукає до роздумів. Після трансляції виступив кінокритик. По-моєму, він дав дуже влучну характеристику фільму. 2. Деякі люди вважають, що телебачення у своїх передачах не відповідає потребам глядачів. Що ви думаєте з цього приводу? – Мені здається, що передачі відрізняються своїм художнім рівнем. Я обмежуся тільки двома прикладами «КВК» та «Пісня року». – А мені здається, що телебачення має багато переваг перед іншими засобами масової інформації. Насамперед воно поширює знання з різних галузей. По-друге, не можна забувати і виховне значення телебачення. Згадайте прямі трансляції! А коли передають багатосерійний телефільм, ми відкладаємо всі справи убік, сідаємо перед телеекраном і відпочиваємо.

23. Schreiben Sie Deutsch. Gebrauchen Sie den aktiven Wortschatz.

З листа телеглядача: «Ваша остання передача спонукала мене написати вам. Власне кажучи, причиною стало повідомлення про те, що в нас буде збільшуватися кількість програм, а передачі будуть відповідати різноманітним потребам людей. Мені здається більш важливою і цікавою інша пропозиція: «Один день у тиждень без телебачення». Я згодний з тим, що телебачення займає важливе місце серед інших засобів масової інформації. Але не можна забувати і про його негативний вплив, наприклад, на виховання дітей. Але і багато дорослих, включаючи телевізор, не хочуть знати ніяких інших можливостей організації дозвілля. Їм телевізор замінює все! Звичайно, телебачення має великі переваги за своїми освітніми функціями. Але де вони – ці передачі? Найчастіше в найкращий час передаються не завжди вдалі багатосерійні фільми чи спортивні змагання. З екрана нас закликають займатися спортом! Факт, що в програмах передбачено мало дійсно виховних і гарних розважальних передач. Звичайно, багато хто зі мною не погодиться, але я виступаю за обмеження телебачення в нашому житті.»

24. Schreiben Sie einen Aufsatz zu einem der Themen.

1. Das Fernsehen ist aus unserem Leben nicht wegzudenken.

2. Die Fernsehsendungen, die ich nicht versäume.

3. Ein Familienfernsehabend bei uns zu Hause.

Hauslektüre

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]