Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ККУ коментарий Мельник Ховранюк 2010.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
3.54 Mб
Скачать
  1. Покарання у виді позбавлення волі полягає в ізоляції засудженого та поміщенні його на певний строк до кримінально-виконавчої установи закри­того типу.

  2. Позбавлення волі встановлюється на строк від одного до п’ятнадцяти років за винятком випадків, передбачених Загальною частиною цього Ко­дексу.

(Стаття 63 зі змінами, внесеними згідно із законами № 270Л/1 від 15.04.2008 р., № 1254^1 від 14.04.2009 р.)

  1. Позбавлення волі на певний строк - це один із видів основних покарань, який полягає в примусовій ізоляції засудженого та поміщенні його на певний строк до кримінально-виконавчої установи закритого типу (тобто виправної колонії).

Виправні колонії поділяються на колонії мінімального, середнього і максимального рівнів безпеки, а виправні колонії мінімального рівня безпеки, у свою чергу,- на колонії мінімального рівня безпеки з полегшеними умовами тримання і колонії мінімального рівня безпеки із загальними умовами тримання.

Це покарання може застосовуватися лише тоді, коли воно вказане в санкції норми Особливої частини КК, яка передбачає відповідальність за вчинений злочин, а також коли суд дійде висновку про можливість незастосування довічного позбавлення волі (ст. 64). Відбування засудженими покарання у виді позбавлення волі на певний строк здійснюється у виправно-трудових установах. Вид виправно-трудової установи, в якій засуджені до позбавлення волі відбувають покарання, визначається спеціальни­ми комісіями Державного департаменту України з питань виконання покарань.

При позбавленні волі засуджений обмежується в праві вільного пересування і кори­стування своїм часом, вибору місця проживання та місця і часу праці, на відпочинок, освіту тощо. При цьому засуджений піддається виправно-трудовому впливу, поєднано­му з проведенням з ним виховної роботи. Його життя і діяльність підпорядковані уста­новленому режиму відбування цього покарання.

  1. Стаття 63 встановлює строки позбавлення волі - від одного до п’ятнадцяти років, за винятком випадків, передбачених відповідними статтями Загальної частини цього Кодексу (ч. 2 ст. 71, ч. 5 ст. 80, ч. 2 ст. 87, ст. 102). Суд, керуючись загальними засадами призначення покарання, визначає такий строк позбавлення волі, необхідний і достатній для досягнення мети покарання.

Позбавлення волі на певний строк може застосовуватись і на строк, більший п’ятнадцяти років (ч. 2 ст. 71, ч. 2 ст. 87).

  1. Звільнення від відбування позбавлення волі з випробуванням може застосовува­тися лише тоді, коли воно призначене на строк не більше п’яти років (ст. 75). Особа, засуджена до позбавлення волі на певний строк, може бути умовно-достроково звіль­нена від відбування покарання (ст. 81). Невідбута частина цього покарання може бути замінена судом більш м’яким покаранням (ст. 82). Ця особа може бути повністю або частково звільнена від покарання на підставі закону України про амністію або акта про помилування (ст. 85).

  2. До неповнолітніх позбавлення волі на певний строк застосовується у порядку, передбаченому ст. 102.

  3. Особа, яка відбуває покарання у виді позбавлення волі на певний строк, за втечу з місця позбавлення волі або з-під варти підлягає кримінальній відповідаль­ності за ст. 393.

Конституція України (статті 29, 63).

КВК (статті 11, 86-101).

КПК (статті 334, 410-411).

Інструкція про порядок розподілу, направлення та переведення для відбування покарання осіб, засуджених до позбавлення волі. Положення про комісію з питань розподілу, направлення та переведення для відбування покарання осіб, засуджених до позбавлення волі. Положення про Апеляційну комісію Державного департаменту України з питань виконання покарань з питань розподілу, направлення та переведення для відбування покарання осіб, засуджених до позбавлен­ня волі. Затверджені наказом ДДПВП N2 261 від 16 грудня 2003 р.

Стаття 64. Довічне позбавлення волі

  1. Довічне позбавлення волі встановлюється за вчинення особливо тяж­ких злочинів і застосовується лише у випадках, спеціально передбачених цим Кодексом, якщо суд не вважає за можливе застосовувати позбавлення волі на певний строк.

  2. Довічне позбавлення волі не застосовується до осіб, що вчинили зло­чини у віці до 18 років і до осіб у віці понад 65 років, а також до жінок, що бу­ли в стані вагітності під час вчинення злочину або на момент постановлення вироку.

  1. Довічне позбавлення волі - найсуворіший із усіх видів основних покарань, який полягає у пожиттєвій ізоляції засудженого від суспільства в спеціальних виправно- трудових установах. Цей вид покарання застосовується судом тільки тоді, коли воно вказане в санкції норми Особливої частини КК, яка передбачає відповідальність за вчи­нений злочин.

  2. Це покарання встановлене лише за вчинення особливо тяжких злочинів (ч. 1 ст. 64). Про поняття таких злочинів див. ст. 12 та коментар до неї. Ними є злочини, за які санкціями норм Особливої частини КК передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк понад 10 років або довічне позбавлення волі (передбачені ст. 112, ч. 2 ст. 115, ч. З ст. 258, статтями 348, 379, 400, ч. 4 ст. 404, ч. 2 ст. 438, ч. 2 ст. 439, ч. 1 ст. 442, ст. 443).

  3. Довічне позбавлення волі застосовується тільки у випадках, коли суд, враховую­чи ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу винного та обставини справи, що пом’якшують та обтяжують покарання, не вважає за можливе застосувати позбавлення волі на певний строк. Застосування судом цього виду покарання за наявності обставин, що пом’якшують покарання, та без належного мотивування, чому суд не вважає за мож­ливе застосувати позбавлення волі на певний строк, є підставою для зміни вироку.

  4. Не застосовується довічне позбавлення волі до таких категорій осіб: 1) осіб, що вчинили злочин у віці до 18 років; 2) осіб, що вчинили злочин у віці понад 65 років;

  1. жінок, що були в стані вагітності під час вчинення злочину; 4) жінок, що були в стані вагітності на момент постановлення вироку.

  1. До засуджених до довічного позбавлення волі не застосовується звільнення від відбування покарання з випробуванням (ст. 75), а до засуджених, які відбувають це по­карання,- умовно-дострокове звільнення від його відбування (ст. 81). До них не засто­совується заміна невідбутої частини покарання більш м’яким (ст. 82).

  2. Довічне позбавлення волі не має абсолютного характеру. Актом про помилуван­ня може бути здійснена заміна засудженому призначеного судом покарання у виді до­вічного позбавлення волі на позбавлення волі на строк не менше двадцяти п’яти років (ст. 87). Відповідно до ч. 5 ст. 80, якщо суд не визнає за можливе застосувати давність виконання обвинувального вироку, довічне позбавлення волі заміняються позбавлен­ням волі на певний строк. Слід мати на увазі, що давність притягнення до кримінальної відповідальності і давність виконання обвинувального вироку не застосовується при вчиненні деяких злочинів, за які передбачене довічне позбавлення волі (ч. 2 ст. 438, ч. 2 ст. 439, ч. 1 ст. 442).

  3. Особа, яка відбуває покарання у виді довічного позбавлення волі, за втечу з місця позбавлення волі або з-під варти підлягає кримінальній відповідальності заст. 393.

Конституція України (статті 29, 63).

КВК (статті 150, 151).

Інструкція про порядок розподілу, направлення та переведення для відбування покарання осіб, засуджених до позбавлення волі. Положення про комісію з питань розподілу, направлення та переведення для відбування покарання осіб, засуджених до позбавлення волі. Положення про Апеляційну комісію Державного департаменту України з питань виконання покарань з питань розподілу, направлення та переведення для відбування покарання осіб, засуджених до позбавлен­ня волі. Затверджені наказом ДДПВП N2 261 від 16 грудня 2003 р.

Ухвала колегії суддів Судової палати у кримінальних справах ВС від 26 червня 2007 р. у справі С.