Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ККУ коментарий Мельник Ховранюк 2010.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
3.54 Mб
Скачать
  1. Носіння, виготовлення, ремонт або збут кинджалів, фінських ножів, кас­тетів чи іншої холодної зброї без передбаченого законом дозволу -

караються штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин, або арештом на строк від трьох до шести місяців, або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

  1. Звільняється від кримінальної відповідальності особа, яка вчинила злочин, передбачений частинами першою або другою цієї статті, якщо вона добровільно здала органам влади зброю, бойові припаси, вибухові речовини або вибухові пристрої.

(Стаття 263 зі змінами, внесеними згідно із Законом № 270Л/І від 15 квіт- ня 2008 р.) , ^

  1. Об’єктом даного злочину є громадська оезпека в частині убезпечення від пору­шення правил обороту (користування населенням) вогнепальної і холодної зброї, бойо­вих припасів, вибухових речовин, вибухових пристроїв. Загальнонебезпечні предмети при їх неконтрольованому поширенні становлять підвищену загрозу для суспільства. Тому встановлені спеціальні правила поводження зі зброєю, боєприпасами, вибухів­кою, визначено, з якими з цих предметів громадяни взагалі не вправі вчиняти будь-яких дій, а які дії можна виконувати на підставі спеціального дозволу.

  2. Предметом злочину можуть бути: 1) вогнепальна зброя (крім гладкоствольної мисливської); 2) бойові припаси; 3) вибухові речовини; 4) вибухові пристрої (ч. 1 ст. 263); 5) холодна зброя (кинджали, фінські ножі, кастети) (ч. 2 ст. 263).

Про поняття вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин, вибухових пристроїв див. коментар до статей 262 і 410.

Холодна зброя - це предмети, які відповідають стандартним зразкам або історично виробленим типам зброї, чи інші предмети, що справляють колючий, колючоріжучий, рубаючий, роздроблюючий або ударний ефект (багнет, стилет, ніж, кинджал, арбалет, нунчаку, кастет тощо), конструктивно призначені для ураження живої цілі за допомо­гою м’язової сили людини або дії механічного пристрою.

Кинджали, фінські ножі - вид холодної зброї колючо-ріжучої дії. Характеризуються наявністю рукоятки з упором, що обмежує входження ножа в тіло, та клинка специфіч­ної форми: кинджал — довгого, вузького, заточеного з обох боків, такого, що звужуєть­ся до кінця, гостроконечного; фінський ніж («фінка») - короткого, товстого, заточено­го з одного боку, наприкінці звуженого і вигнутого гострою стороною. Кастет - вид холодної зброї ударної дії. Являє собою металеву пластину, яка надягається на пальці й затискається в кулак, з отворами для пальців та виступами, якими й заподіюється удар.

Питання про віднесення тих чи інших предметів до певних видів зброї вирішується з урахуванням об’єктивних і суб’єктивних критеріїв. За об’єктивними ознаками зброєю є предмети, що здатні заподіяти шкоду життю та здоров’ю людини з урахуванням їх фор­ми, маси, міцності (зокрема твердості матеріалу, з якого виготовлено вражаючі частини), конструктивних особливостей. Суб’єктивно вони призначені для враження живої сили - ушкодження тіла іншої людини, тобто не повинні мати іншого призначення - господарсь­кого, побутового, спортивного, обрядового тощо. Питання про визнання зброєю предметів «подвійного» призначення - наприклад, лука, який може виступати і спортивним снаря­дом, і мисливським знаряддям, і предметом, призначеним для заподіяння смерті чи тілес­ного ушкодження,- вирішується з урахуванням мети дій, вчинених з такими предметами.

  1. Об’єктивна сторона злочину може бути виконана шляхом вчинення альтернатив­них суспільно небезпечних діянь: 1) носіння; 2) зберігання; 3) придбання; 4) виготов­лення; 5) ремонт; 6) передача; 7) збут.

Усі вони характеризуються незаконністю, тобто здійснюються без відповідного дозволу. При вирішенні питання про те, чи є незаконними дії з предметами, вказаними в ст. 263, КК потрібно керуватися спеціальними нормативно-правовими актами.

Під незаконним зберіганням вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мислив­ської), бойових припасів, вибухових речовин чи вибухових пристроїв розуміються умисні дії, які полягають у володінні (незалежно від тривалості в часі) без відповідного дозволу або із простроченням його дії будь-яким із зазначених предметів, що знахо­диться не при особі, а в обраному нею місці.

Незаконне носіння зазначених предметів є умисними, вчиненими без передбачено­го законом дозволу діями по їх переміщенню, транспортуванню особою безпосередньо при собі (в руках, одязі, сумці, спеціальному футлярі, транспортному засобі тощо).

Незаконним придбанням їх слід вважати умисні дії, пов’язані з їх набуттям (за ви­нятком викрадення, привласнення, вимагання або заволодіння шляхом шахрайства чи зловживання службовим становищем) всупереч передбаченому законом порядку - в результаті купівлі, обміну, привласнення знайденого, одержання як подарунок, на від­шкодування боргу тощо. ^

Під незаконним виготовленням холоднст ^огнепальної зброї (крім гладкостволь­ної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв по­трібно розуміти умисні, вчинені без передбаченого законом дозволу дії по їх створенню чи переробленню, внаслідок чого вони набувають відповідних характерних властивос­тей. Такими діями, зокрема, є перероблення ракетниці, стартового, будівельного, газо­вого пістолета, інших пристроїв, пристосованих для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертель­ної дії, у зброю, придатну до стрільби, або мисливської (у т. ч. гладкоствольної) руш­ниці - в обріз, виготовлення вибухових речовин, вибухових пристроїв чи боєприпасів з використанням будь-яких компонентів, які самі по собі не є вибухівкою, але внаслідок цих дій набувають здатності до вибуху, тощо.

Ремонт холодної, вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів або вибухових пристроїв - це таке відновлення характерних властивостей за­значених предметів шляхом заміни або реставрації зношених чи непридатних з інших причин частин, механізмів, усунення дефектів, поломок чи пошкоджень, налагодження нормального функціонування різних частин і механізмів, внаслідок якого ці предмети стають придатними до використання за цільовим призначенням.

Під незаконною передачею вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв слід розуміти надання цих предметів іншій особі у володіння, для тимчасового зберігання чи використання за цільовим призначенням без передбаченого законом дозволу.

Незаконний збут холодної, вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв полягає в умисній пе­редачі їх іншій особі поза встановленим порядком шляхом продажу, обміну, дарування, сплати боргу тощо.

Зберігання, придбання і передача холодної зброї не тягнуть кримінальної відпові­дальності.

  1. Суб’єкт злочину загальний.

  2. Суб’єктивна сторона злочину характеризується умисною виною.

  3. У ч. З ст. 263 передбачене звільнення від кримінальної відповідальності за не­законні дії зі зброєю, бойовими припасами, вибуховими речовинами чи пристроями, передбачені ч. 1 або 2 ст. 263. Його єдиною умовою є добровільне здавання органам влади зброї, бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв.

При цьому добровільним здавання є тоді, коли воно вчинене за власною волею, неза­лежно від мотивів, однак не у зв’язку з тим, що органами влади виявлено факт зберігання відповідних предметів. Потрібно також, щоб особа здала всі наявні у неї предмети, щодо яких вчинялися незаконні дії. Про поняття добровільності див. також коментар до ст. 17.

Постанова ПВС N9 3 від 26 квітня 2002 р. «Про судову практику в справах про викрадення та інше незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами, вибуховими пристроями чи ра­діоактивними матеріалами».

Стаття 264. Недбале зберігання вогнепальної зброї або бойових припасів

Недбале зберігання вогнг альної зброї або бойових припасів, якщо це спричинило загибель людей * інші тяжкі наслідки,-

карається обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк.

  1. Основним безпосереднім об’єктом злочину є громадська безпека в частині до­тримання встановлених правил зберігання зброї або бойових припасів. У зв’язку із за- гальнонебезпечними властивостями цих предметів встановлюються спеціальні правила їх зберігання особами, які володіють зброєю та бойовими припасами на законних під­ставах. Недотримання цих правил загрожує тим, що такі предмети потраплять до рук сторонніх осіб, будуть неправомірно використані ними. Хоча відповідні правила адре­совані тим, хто володіє відповідними предметами на законних підставах, видається, що відповідальність за ст. 264 повинні нести й особи, які зберігають їх незаконно, вчиня­ючи ще й злочин, передбачений ст. 263. Додатковим обов’язковим об’єктом альтерна­тивно виступають життя, здоров’я, власність або інші блага.

  2. Предметом злочину є: 1) вогнепальна зброя; 2) бойові припаси.

На відміну від розглянутих злочинів (статті 262 і 263), у даному складі злочину предметом є будь-яка вогнепальна зброя, включаючи і гладкоствольну мисливську та боєприпаси до такої зброї. Така зброя і боєприпаси виступають предметом даного зло­чину тоді, коли вони зберігаються як законно, так і незаконно.

Не є предметом цього злочину вибухові речовини і вибухові пристрої.

  1. З об’єктивної сторони злочин характеризується недбалим зберіганням вказаних предметів злочину. Воно має місце тоді, коли не виконані передбачені нормативними актами умови зберігання зброї або бойових припасів, насамперед ті, які спрямовані на убезпечення їх від сторонніх осіб. Обов’язковою ознакою злочину є суспільно небезпечні наслідки у вигляді загибелі людей або інших тяжких наслідків.

Загибель людей означає заподіяння смерті двом або більше особам. До інших тяж­ких наслідків належать, зокрема, заподіяння одному потерпілому смерті чи хоча б одному - тяжкого тілесного ушкодження. Ці наслідки повністю охоплюються ст. 264 і додаткової кваліфікації за ч. 1 або ч. 2 ст. 119, ст. 128 не потребують.

  1. Суб’єкт злочину загальний.

  2. Суб’єктивна сторона характеризується необережною виною у вигляді злочинної самовпевненості. Знаючи небезпечні властивості зброї та бойових припасів і правила поводження з ними, винний завжди передбачає можливість заподіяння ними шкоди, що виключає злочинну недбалість. Тобто, недбало зберігаючи зброю або бойові припаси, винний передбачає можливість настання наслідків, але легковажно розраховує на їх відвернення. При цьому особа необгрунтовано розраховує на обачність інших осіб, на те, що вони не використають зброю чи боєприпаси, які зберігаються з порушенням встановлених правил.

Постанова ПВС N9 3 від 26 квітня 2002 р. «Про судову практику в справах про викрадення та інше незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами, вибуховими пристроями чи ра­діоактивними матеріалами».

Стаття 265. Незаконне поводження з радіоактивними матеріалами

  1. Придбання, носіння, зберігання, використання, передача, видозмінен­ня, знищення, розпилення або руйнування радіоактивних матеріалів (дже­рел іонізуючого випромінювання, радіоактивних речовин або ядерних ма­теріалів, що перебувають у будь-якому фізичному стані в установці або виробі чи в іншому вигляді) без передбаченого законом дозволу -

караються позбавленням волі на строк від двох до п'яти років.