Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ККУ коментарий Мельник Ховранюк 2010.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
3.54 Mб
Скачать
  1. Провокація хабара, тобто свідоме створення службовою особою обста­вин і умов, що зумовлюють пропонування або одержання хабара, щоб потім викрити того, хто дав або взяв хабара,-

карається обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.

  1. Те саме діяння, вчинене службовою особою правоохоронних органів,-

карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

  1. Провокація хабара - це спеціальний вид підбурювання до вчинення злочину, а саме - до давання або до одержання хабара.

  2. З об’єктивної сторони провокація хабара полягає у штучному створенні службо­вою особою обстановки чи умов, що викликають або пропонування хабара, або його одержання. Можна виділити дві форми цього злочину, які полягають у свідомому ство­ренні обстановки й умов, що зумовлюють: 1) пропонування хабара; 2) одержання хабара.

Конкретні способи провокації, які провокатор обирає для досягнення своєї мети (поради, натяки, рекомендації одержати від будь-кого хабар чи дати його кому-небудь), для кваліфікації значення не мають.

Провокатор .може провокувати одержання хабара як ним особисто, так і іншими службовими особами, як особисто пропонувати хабар певній службовій особі, так і зу­мовлювати пропонування хабара іншими особами.

Те, що давання або одержання хабара відбулися у зв’язку з провокацією, не ви­ключає відповідальності того, хто дав або одержав хабар. Якщо з провокаційною ме­тою службова особа організувала давання чи одержання хабара, підбурила до цього того, хто дав чи одержав хабар, або сприяла їм у цьому, її дії слід розцінювати і як співучасть у хабарництві і додатково кваліфікувати за відповідними частинами ста­тей 27 і 368 або 369.

Від провокації хабара слід відрізняти правомірні дії, що вживаються для викриття хабарників. Суть провокації полягає у тому, що провокатор сам викликає в інших намір вчинити злочин з метою їх викриття. Тому не є провокацією хабара дії особи, в якої вимагається хабар, що полягають у передачі хабарнику незаконної матеріальної вина­городи з відома правоохоронних органів.

У діях особи, яка у зв’язку з вимаганням у неї хабара, перш ніж його дати, звернулась до органів влади з метою викрити вимагача, складу злочину немає. Тому вона звільняєть­ся від відповідальності на підставі не ч. З ст. 369 КК, а п. 2 ч. 1 ст. 6 КПК (за відсутністю складу злочину). Гроші та цінності, які ця особа передала як хабар з метою викрити ви­магача, підлягають поверненню законному власнику на підставі п. 5 ч. 1 ст. 81 КПК.

Свідоме створення службовою особою обставин і умов, що зумовлюють пропону­вання чи одержання хабара, з метою викрити того, хто його дав або одержав (провока­ція хабара), є закінченим злочином з моменту вчинення зазначених дій незалежно від того, чи було дано або одержано хабар.

  1. Суб’єктом провокації хабара може бути тільки службова особа. Про її поняття див. пункти 1 та 2 до ст. 364 та коментар до вказаної статті,

  2. З суб’єктивної сторони злочин характеризується прямим умислом. Винна особа усвідомлює, що її дії носять провокаційний характер стосовно іншої особи, яку вона провокує на одержання чи давання хабара, і бажає вчинити такі дії. Метою злочину є викрити того, хто дав або взяв хабара.

  3. Кваліфікуючою ознакою провокації хабара є вчинення її службовою особою пра­воохоронного органу. Про поняття правоохоронного органу див. коментар до ст. 342.

Постанова ПВС N9 5 від 26 квітня 2002 р. «Про судову практику у справах про хабар­ництво» (пункти 22, 23).