Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ККУ коментарий Мельник Ховранюк 2010.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
3.54 Mб
Скачать
  1. Незаконне заволодіння ґрунтовим покривом (поверхневим шаром) земель, якщо це створило небезпеку для життя, здоров’я людей чи для довкілля,-

карається штрафом від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавлен­ням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією знарядь і засобів заволодіння.

  1. Та сама дія, якщо вона вчинена повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або заподіяла матеріальну шкоду у великому розмірі,-

карається обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбав­ленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією знарядь і засобів заволодіння.

  1. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони вчинені шляхом підпалу, вибуху чи іншим загальнонебезпечним способом або спричинили загибель людей, масову загибель об’єктів тваринного чи рос­линного світу або інші тяжкі наслідки,-

караються обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбав­ленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією знарядь і засобів заволодіння.

П р и м і т к а. У цій статті матеріальна шкода вважається заподіяною у велико­му розмірі, якщо її розмір у сто або більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

(Кодекс доповнено статтею 239-1 згідно із Законом № 1708-УІ від

  1. р.)

  1. За своїм змістом безпосередній об’єкт і предмет розглядуваного злочину анало­гічні відповідним ознакам складу злочину, передбаченого ст. 239. При цьому слід вра­ховувати таке.

Ґрунтовий покрив земель - це поверхневий шар ґрунту, який характеризується родючістю. Сформований на поверхні земної кори внаслідок природних процесів і діяль­ності людини ґрунтовий покрив у поєднанні із землею, на якій він розташований, функ­ціонує як природний об’єкт, засіб виробництва та операційний базис для різних видів суспільної діяльності. Від ґрунтового покриву слід відрізняти ґрунтову масу - знятий (відокремлений від земельної ділянки як материнської основи) родючий шар ґрунту.

Незаконне заволодіння ґрунтовим шаром земель водного фонду кваліфікується за ст. 239-2.

  1. Об’єктивна сторона злочину полягає у незаконному заволодінні ґрунтовим по­кривом земель, якщо це створило небезпеку для життя, здоров’я людей чи довкілля. З’ясовуючи зміст законодавчого звороту «незаконне заволодіння ґрунтовим покривом (поверхневим шаром) земель», слід враховувати, що самовільне зайняття земельної ділянки утворює склад злочину проти власності (див. ст. 197-1 і коментар до неї). Фак­тично під незаконним заволодінням ґрунтовим покривом треба розуміти зняття та пе­ренесення родючого шару ґрунту земельної ділянки, вчинене всупереч встановленому порядку. Див. також коментар до ст. 239-2. Якщо незаконне заволодіння ґрунтовим по­кривом за умов, вказаних у ст. 239-1, поєднується із самовільним зайняттям земельної ді­лянки, передбаченим ст. 197-1, вчинене потребує кваліфікації за сукупністю цих злочинів.

Заволодіння ґрунтовим покривом земель тягне кримінальну відповідальність, якщо воно було незаконним. Чинне земельне законодавство передбачає, що власники земель­них ділянок і землекористувачі, які проводять гірничодобувні, геологорозвідувальні, будівельні та інші роботи, зобов’язані отримати дозвіл на зняття та перенесення ґрун­тового покриву земельної ділянки, якщо такі роботи призводять до порушення родючо­го шару ґрунту. Дозвіл - це офіційний документ, який видається на підставі затвердже­ного проекту землеустрою Державною інспекцією з контролю за використанням і охо­роною земель. Таким чином, заволодіння ґрунтовим покривом, здійснене власником земельної ділянки (землекористувачем) без відповідного дозволу, визнається незакон­ним. При цьому слід брати до уваги, що дозвіл не вимагається у випадках, якщо пере­міщення ґрунтового покриву здійснюється у межах однієї і тієї самої земельної ділянки, що надана для ведення особистого селянського господарства, ведення садівництва, бу­дівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, ін­дивідуального дачного будівництва та будівництва індивідуальних гаражів. Заволодін­ня ґрунтовим покривом, вчинене особою, яка не є власником чи користувачем земель­ної ділянки, вважається незаконним.

Злочин, передбачений ч. 1 ст. 239-1 визнається закінченим з моменту створення небезпеки для життя, здоров’я людей чи для довкілля (див. коментар до ст. 239). Якщо такої небезпеки не створено, вчинене має розцінюватись як той чи інший адміні­стративний проступок (статті 53-3, 53-4 КАП).

  1. Суб’єкт злочину загальний.

  2. Суб’єктивна сторона злочину характеризується умислом.

  3. Кваліфікуючими ознаками злочину (ч.2 ст. 239-1) є вчинення його: 1) повтор­но (див. ст. 32 і коментар до неї); 2) за попередньою змовою групою осіб (див. ст. 28 і коментар до неї); 3) заподіяння матеріальної шкоди у великому розмірі (див. приміт­ку до ст. 239-1). При цьому слід враховувати, що розмір шкоди, заподіяної внаслідок зняття ґрунтового покрову без належного дозволу, визначається за спеціальною форму­лою з урахуванням таких показників: площа, на якій виявлено незаконне зняття ґрунто­вого покриву; нормативні втрати від знищення ґрунтового покриву; коефіцієнт індек­сації нормативної грошової оцінки земель.

Особливо кваліфікуючими ознаками злочину (ч. З ст. 239-1) є: 1) вчинення його шляхом підпалу, вибуху чи іншим загальнонебезпечним способом; 2) спричинення загибелі людей, масової загибелі об’єктів тваринного чи рослинного світу або інших тяжких наслідків (див. коментар до статей 236 і 242).

ЗК.

Закон України «Про охорону земель» від 19 червня 2003 р.

Закон України «Про державний контроль за використанням та охороною земель» від 19 черв­ня 2003 р.

Положення про Державну інспекцію з контролю за використанням і охороною земель. За­тверджене постановою КМ№ 1958 від 25 грудня 2002 р.

Методика визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового по­криву (родючого шару грунту) без спеціального дозволу. Затверджена постановою КМ № 963 від 25 липня 2007р.

Порядок видачі та анулювання спеціальних дозволів на зняття та перенесення грунтового покриву (родючого шару грунту) земельних ділянок. Затверджений наказом Державного комі­тету України по земельних ресурсах № 1 від 4 січня 2005 р.

Методичні рекомендації щодо застосування Методики визначення розміру шкоди, заподія­ної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару грунту) без спеціального дозволу. Затверджені наказом Державного комітету України по земельних ресурсах та Дер­жавної інспекції з контролю за використанням та охороною земель № 110 від 12 вересня 2007р.

Стаття 239-2. Незаконне заволодіння землями водного фонду в особ­ливо великих розмірах