Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ККУ коментарий Мельник Ховранюк 2010.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
3.54 Mб
Скачать

Стаття 336. Ухилення від призову за мобілізацією Ухилення від призову за мобілізацією - карається позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.

  1. Своєчасне та швидке проведення мобілізації є запорукою ефективного відбиття воєнного нападу на країну або виконання Україною відповідних міжнародних зобов’я­зань по спільній обороні від агресора. Тому ухилення від призову до лав ЗС військово­зобов’язаних контингентів в умовах таких, що розпочалися або передбачаються, воєн­них дій, створює серйозну загрозу для безпеки держави у сфері оборони.

Мобілізація - це комплекс заходів, здійснюваних з метою планомірного переведення національної економіки, діяльності органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій на функціонування в умовах особливого періоду, а Збройних Сил України, інших військових формувань, сил цивільного захисту - на організацію і штати воєнного часу. Мобілізація в Україні може проводитися відкрито чи приховано і може бути загальною або частковою, а також цільо­вою. Цільова мобілізація може проводитись у мирний час - з метою ліквідації наслідків стихійного лиха, аварій та катастроф. Вид, обсяги, порядок і строк проведення мобілі­зації визначаються Президентом України в рішенні про її проведення.

Під час мобілізації громадяни, які підлягають призову на військову службу, зо­бов’язані з’явитися на збірні пункти у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних посвідченнях, повістках або розпорядженнях військових комісарів).

  1. Об’єкт цього злочину, а також його об’єктивна і суб’єктивна сторони збіга­ються з відповідними елементами складу злочину, передбаченого ст. 335. Проте ухи­лення від призову за мобілізацією у формі бездіяльності полягає у нез’явленні суб’єкта не обов’язково до призовної дільниці, а й безпосередньо до військової частини, війсь­кової установи, які зазначені у повістці або наказі військового комісара. Крім того, при ухиленні від призову за мобілізацією можливі й інші способи (наприклад, незаконне отримання так званої «броні»).

  2. Суб’єктами злочину є громадяни України (у т. ч. й ті, які під час мобілізації перебувають за кордоном) чоловічої або жіночої статі - військовозобов’язані, що пере­бувають в запасі першої (військовозобов’язані* які проходили військову службу й отримали під час її проходження військово-облікову спеціальність) або другої (військо­возобов’язані, які не здобули військово-облікової спеціальності під час проходження військової служби або не проходили її взагалі, а також військовозобов’язані-жінки) ка­тегорій (про поняття військовозобов’язаний див. коментар до ст. 401).

Щодо вікової ознаки суб’єкта цього злочину, то ним можуть бути особи віком від 18 років до граничного віку перебування в запасі першого або другого розряду (цей гра­ничний вік встановлено Законом «Про військовий обов’язок і військову службу»).

Перелік осіб, які не можуть нести відповідальність за ухилення від призову на стро­кову військову службу, значно відрізняється від переліку осіб, які не можуть нести від­повідальність за ухилення від призову за мобілізацією. Так, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: а) заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними орга­нами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому КМ; б) визнані відповідно до висновку ВЛК тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії); в) чоловіки, на утри­манні яких перебувають п’ять і більше дітей віком до 16 років (такі чоловіки можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди тільки за місцем проживання);

г) жінки, на утриманні яких перебувають діти віком до 16 років (такі жінки можуть бути призвані на військову службу в разі їх згоди і тільки за місцем проживання);

д) зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, відповідно до зако­нодавства України, в разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд; є) народні депутати України, депутати Верховної Ради АРК; е) інші військовозобов’я­зані або окремі категорії громадян у передбачених законами випадках.

Підлягають виключенню з військового обліку у районних (міських) військових комі­саріатах громадяни України, які: а) призвані чи прийняті на військову службу або на­правлені для проходження альтернативної (невійськової) служби; б) проходять військову службу (навчання) у вищих військових навчальних закладах і військових навчальних під­розділах вищих навчальних закладів; в) визнані ВЛК непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку; г) досягли граничного віку перебування в запасі;

д) припинили громадянство України; є) були раніше засуджені до позбавлення волі за

вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину; е) направлені для відбування пока­рання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медич­ного характеру; ж) не отримали до 40-річного віку військово-облікової або спорідненої з нею спеціальності. Тому такі особи також не можуть бути суб’єктами ухилення від призову за мобілізацією. Законами України можуть бути передбачені й інші категорії громадян, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Конституція України (ст. 65, п. 20 ч. 1 ст. 106).

Закон України «Про військовий обов ’язок і військову службу» в редакції від 4 квітня 2006р.

Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» в редакіїіївід 2 березня 2005 р.

Закон України «Про оборону України» в редакції від 5 жовтня 2000 р. (статті 1, 17).

Положення про проходження громадянами України служби у військовому резерві Збройних Сил України. Затверджене Указом Президента України Л? 66 від 1лютого 2007р.

Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом. Затверджене постано­вою КМ N2 352 від 21 березня 2002 р.

Інструкція з військового обліку військовозобов ’язаних і призовників в органах місцевого само­врядування. Затверджена наказом МО N2 166 від 27 червня 1995р.

Стаття 337. Ухилення від військового обліку або спеціальних зборів