Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ККУ коментарий Мельник Ховранюк 2010.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
3.54 Mб
Скачать
  1. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або особою, яка раніше вчинила один із злочинів, передбачених стаття­ми 306-317 цього Кодексу,-

караються позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.

  1. Об’єктом злочину є встановлений з метою охорони здоров’я населення порядок видачі та використання документів на отримання наркотичних засобів, психотропних речовин або прекурсорів.

  2. Предмет злочину - документи, які дають право на отримання наркотичних засо­бів, психотропних речовин або прекурсорів. Тобто маються на увазі тільки докумен­ти, які безпосередньо засвідчують таке право (ліцензія, рецепт, довіреність, товарно- транспортна накладна). Стосовно офіційних документів, які посвідчують особу (паспорт, посвідчення), то вони можуть опосередковано використовуватися для незаконного отри­мання зазначених засобів або речовин. І якщо останні з названих документів підроб­лені, то відповідальність за такі дії, за наявності підстав, настає ще й за статтями 366 або 358.

Предметом цього злочину є три види документів: 1) незаконно виготовлені; 2) під­роблені; 3) незаконно одержані.

Поняття «виготовлення» у контексті коментованої статті не відповідає сутності діяння, яке переслідується законом. Важко уявити, які саме дії можуть утворювати «не­законне виготовлення» документа (тому, до речі, ми й не даємо його визначення). Не можна погодитися з висновком деяких авторів про те, що «виготовлення - це одна із форм підробки, тобто повне виготовлення фальшивого документа». За такою логікою виходить, що може бути законна підробка документа. Вважаємо, що у ст. 318 має йтися про незаконну видачу документа - на зразок незаконної видачі рецепта (ст. 319), тому до неї необхідно внести відповідні поправки.

Про поняття підробленого документа див. коментар до ст. 358. Незаконно одержа­ним є документ, що має всі справжні реквізити, але отриманий неправомірним способом. Наприклад, особа незаконно отримує документи, виписані іншому адресатові, чи робить це за відсутності ліцензії на здійснення відповідних видів діяльності, пов’язаної з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин або прекурсорів.

  1. Об’єктивна сторона злочину може проявлятися у:

  1. незаконному виготовленні;

  2. підробленні;

  3. використанні;

  4. збуті підроблених чи незаконно одержаних зазначених вище документів.

Про поняття підроблення документів див. коментар до ст. 358.

Збут підроблених чи незаконно одержаних документів, які дають право на отри­мання наркотичних засобів чи психотропних речовин або прекурсорів, призначених для вироблення або виготовлення зазначених засобів чи речовин,- це будь-яка оплатна чи безоплатна форма їх реалізації (продаж, обмін, сплата боргу тощо) особою, що підро­била чи незаконно одержала такий документ, а так само іншою особою, яка усвідом­лює, що документ підроблений або незаконно одержаний.

Використання зазначених документів має місце при їх поданні або пред’явленні - на підприємстві, в установі чи організації з метою отримання наркотичних засобів, психо­тропних речовин або прекурсорів.

Отримання таких засобів або речовин має розглядатися як незаконне їх придбання і за наявності до того підстав додатково кваліфікуватися (залежно від мети) за ст. 307, або ст. 309, або ст. 311. Якщо ж дії винної особи було перепинено в момент подання чи пред’явлення фальшивих документів, вчинене треба додатково кваліфікувати як замах на незаконне придбання цих засобів (речовин). Підроблення або використання зазначе­них у ч. 1 ст. 318 документів додаткової кваліфікації за ст. 358 не потребує.

Злочин у формі підроблення вказаних документів вважається закінченим з моменту вчинення такої дії, у формі використання вказаних документів - з моменту їх подання або пред’явлення, незалежно від того, чи змогла особа отримати наркотичні засоби, психотропні речовини або прекурсори, а у формь збуту - з моменту фактичного їх відчуження у будь-якій формі.

  1. Суб’єкт злочину загальний.

  2. Суб’єктивна сторона злочину характеризується умислом.

  3. Кваліфікуючими ознаками злочину є вчинення його: 1) повторно; 2) за поперед­ньою змовою групою осіб; 3) особою, яка раніше вчинила один із злочинів, передбаче­них статтями 306-317.

Про поняття повторності див. ст. 32 і коментар до неї, про поняття вчинення зло­чину за попередньою змовою групою осіб - ст. 28 і коментар до неї.

Стаття 319. Незаконна видача рецепта на право придбання наркотич­них засобів або психотропних речовин